SikaCeram® 500 Ceralastic: revolutie in de tegelwereld

“Dit is waar de tegelbranche al jaren op zit te wachten”. Thomas Hemelsoet, technisch commercieel adviseur tegellijm bij Sika, steekt zijn enthousiasme niet weg over SikaCeram® 500 Ceralastic. “Het is een totaal nieuw concept dat enkel wij kunnen aanbieden. Logisch dat we er enorm veel enthousiaste reacties op krijgen.”

Heuse revolutie in het tegelplaatsen

Sika staat voor technische superioriteit. En noblesse oblige… Met SikaCeram®-500 Ceralastic heeft Sika, op technisch én commercieel vlak, opnieuw een topper beet. Het werd hoog tijd voor iets helemaal nieuws, meent Thomas Hemelsoet. “De ‘nieuwe’ producten die er de laatste jaren bij kwamen op de markt, waren eigenlijk niet écht nieuw. Het ging veeleer om kleine verbeteringen. Met deze innovatie starten we een heuse revolutie in het tegelplaatsen.”

Gedaan met twee, drie verschillende producten: lijm, dichtingsmortel, membranen, matten en noem maar op. Met SikaCeram®-500 Ceralastic los je alles op in één beweging.Thomas Hemelsoet, technisch commercieel adviseur tegellijm

“Het is de combinatie -in één product- van een flexibele waterdichting en snel hechtende lijm. En we leveren erbij ook een systeem om het handig aan te brengen: een speciale kam met pennen zorgt ervoor dat overal een volledige lijmlaag komt van 2 millimeter, die ook meteen zorgt voor waterdichting.”

sika ceram 500 ceralastic

sikaceram

Ideaal voor terrassen…

De combinatie lijmen en dichten is al uitzonderlijk. En daar komt dus ook nog eens ontkoppeling bij.

sika ceram 500 ceralastic “Op een terras worden vaak opstellingen gebruikt met ontkoppelingsmembranen en drainagematten, maar met SikaCeram®-500 Ceralastic zijn die nu niet meer nodig. Dat is niet alleen veel handiger en goedkoper, maar bovendien een technisch superieure oplossing. Want de Ceralastic is ook dampdoorlatend. Waar de vloer normaal gezien op polyetheen uitgewerkt is, heb je nu een cementgebonden toepassing wat zeer interessant is qua vochthuishouding. Theoretisch gezien werkt een membraan uitstekend, maar je kan te maken krijgen met vochtophopingen, onder of bovenaan. Daar heb je hier dus geen last van.”

… maar ook voor binnen

sika ceram 500 ceralastic “Toen we het product eind januari in België lanceerden, meer bepaald op de Stone & Tile beurs in Gent, dachten we vooral aan buitentoepassingen”, vervolgt Hemelsoet. “Maar het buitenseizoen begint nu pas, en toch zijn we de afgelopen maanden al volop in de weer geweest met SikaCeram®-500 Ceralastic. Want er zijn ook tal van binnentoepassingen, zoals op vloerverwarming en andere instabiele ondergronden. Daar zit je met het probleem dat er veel spanningen en barsten kunnen optreden, met name bij XXL-tegels of parkettegels met verspringende voeg. Onze lijm, dankzij het uitstekend recept met vele harsen, zorgt ervoor dat de spanningen in de ondergrond worden weggenomen.”

SikaCeram 500 Ceralastic: eindeloos veel mogelijkheden

De mogelijke toepassingen van SikaCeram®-500 Ceralastic zijn eigenlijk legio. Ook bijvoorbeeld in de zwembadwereld, waarin Sika erg actief is. “Met andere procedures dan wel, in een vlakke laag gesteld, maar het product is ook daarvoor uiterst bruikbaar.” De Ceralastic werkt eveneens op hout. “Mits een primer, maar dat heeft eerder te maken met de eigenschappen van hout: de houtvezel moet beschermd worden tegen het water van de tegellijm.”

30% besparing op eindprijs

De concrete voordelen zullen duidelijk zijn, volgens Thomas Hemelsoet. “Tegelzetters kunnen met SikaCeram®-500 Ceralastic werven binnenhalen waar ze anders zouden naast grijpen. Een voorbeeld: een klant van ons had onlangs een werf begroot op 63 euro per vierkante meter. Maar de eindklant vond dat te duur… Onze klant berekende dan alles opnieuw, dit keer met gebruik van SikaCeram®-500 Ceralastic en kwam uit op 50 euro per vierkante meter. Dat maakt dus wel een paar procenten uit. Zo haalde hij de werf alsnog binnen, iedereen tevreden!”

Gemiddeld, zo berekende Sika, bespaar je met SikaCeram®-500 Ceralastic 30% op de prijs van de afwerking. Bovendien is de functie van het product drieledig, wat ook forse winst levert in opslagruimte. Tenslotte is het product heel handig in gebruik: het is zeer goed vervormbaar, het is een monocomponent (“je moet geen apotheker spelen, het volstaat om water toe te voegen en dat is op iedere werf aanwezig”) en het is geschikt voor enkele verlijming. “Omdat het een vloeibaar systeem is: de lijm vloeit onder de tegel en zal zich daar altijd hechten zodat we een volledige lijmlaag creëren, zonder holle plekken.”

Dit artikel verscheen in Polycaro 58

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Enthousiaste reacties

Na de lancering van SikaCeram®-500 Ceralastic bleef de golf aan laaiend enthousiaste reacties niet lang uit. “We geven veel opleidingen en die zitten steeds direct vol, zodat we er extra moeten organisaeren. Kortom, het loopt zeer goed.”

Is er dan nooit enig voorbehoud bij sommige tegelzetters? Lijkt het niet te simpel? “Daar heb ik in elk geval nog niets van gemerkt”, zegt Hemelsoet. “Er zitten natuurlijk drie normeringen op: voor waterdichting, lijm, en betonbeschermer. Dat neemt mogelijk voorbehoud allicht weg. Maar vooral: Sika is natuurlijk al járen gekend voor alles wat te maken heeft met waterdichting. Wat maakt dat vakmensen alle vertrouwen in ons hebben!”

Wat zeggen de tegelzetters?

 • Glenn De Vuyst (Berlare)
  “Topproduct! De beste oplossing in jaren voor ontkoppeling en pakken voordeliger naar klanten toe. Met SikaCeram 500 Ceralastic kunnen we goede offertes geven die vlot weerhouden worden.”
 • BEBA bvba (Bekkevoort)
  “Leuk dat we nu met één systeem kunnen werken in de volledige opbouw en geen garanties van verschillende leveranciers moeten koppelen!”
 • Vincent Lejoly (Malmedy)
  “Ideaal ook voor werken met dunne tegels!”
 • Lionel Turf (LT Carrelages, Doische)
  “Naast de andere voordelen heb je ook nog de Sika-technische bijstand en opleiding op de werf.”
 • Dries Colenbier (Brugge)
  “We hebben absoluut vertrouwen in de goede hechting en de flexibiliteit, aangezien je de harsen in het product echt ruikt. Straf spul!”

De voordelen in het kort

 • Tegellijm, waterdichtingsmortel én beton beschermende mortel in een en hetzelfde product;
 • Monocomponentproduct waaraan enkel water moet toegevoegd worden;
 • Toepassing mogelijk met plakspaan, kwast, medium- of kortharige rol en door spuitapplicatie;
 • Uitstekende hechting op alle soorten ondergronden: cementgebaseerde (uitgehard, zelfs niet volledig droog), keramische tegels, natuursteen, baksteen en hout;
 • Gelijktijdige waterdichting/betonbescherming en plaatsing van tegels;
 • Zeer vervormbaar.Verlengde open tijd;
 • Voegen mogelijk na amper 12 à 24 uur;
 • Enkele verlijming, dankzij de vloeibare consistentie;
 • Lager materiaalverbruik in vergelijking met traditionele systemen;
 • In het algemeen geen wapeningsnet nodig;
 • Uitstekende scheuroverbruggende eigenschappen;
 • Uitgehard product is bestand tegen alle weersinvloeden;

sikaceram

Kaderstuk: een Duits-Zwitsers baby’tje

Sika, een van oorsprong Zwitserse multinational, vandaag met wereldwijd 17.000 werknemers en Belgische zetel in het Oost-Vlaamse Nazareth, werd opgericht in 1910 en maakte een paar jaar later naam en faam met het waterdicht maken van de Gotthard-spoorwegtunnel door de Zwitserse Alpen. Sindsdien is waterdichting altijd de topspecialiteit gebleven, en sinds enige tijd richt de firma zich ook op de tegelzetter, zegt Thomas Hemelsoet.

“De vakman moet weten dat we alle expertise in huis hebben om projecten perfect te ondersteunen met totaaloplossingen. Hij kan ons altijd bellen: die ondergrond, dat soort tegel, hoe lossen we dat op? Dan kunnen wij het antwoord onmiddellijk geven, ook als er lastige technische kwesties bij komen kijken zoals waterdichting.”

“Technisch gezien stonden we al een pak voor op de meeste concurrenten. En met SikaCeram®-500 Ceralastic lopen we -zeg maar- verder uit. Sika wilde al jarenlang dergelijk product in het assortiment, maar het perfecte recept werd niet zo snel gevonden. De overname van het Duitse Schönox in 2012 en de daaropvolgende bundeling van de krachten zorgde uiteindelijk voor de langverwachte doorbraak.”


Foto’s: Sika