Notariswoning Notawest

Architectenbureau Coopers Design uit Westerlo ging aan de slag met het ontwerp van een notariswoning en kantoor. De ligging van de bouwgrond, grenzend aan natuurgebied De Kwarekken, diende als fantastische inspiratiebron voor de natuursteen aan de gevel en als bestrating. Die komt het best tot zijn recht in de gebruikte moderne bouwstijl, wat mede te danken is aan de schitterende ligging.

Het perceel waarop notaris Lien Van Cauwenbergh haar nieuwe kantoor en woning liet bouwen, heeft een specifiek reliëf. Het gebouw werd ontworpen en gebouwd in nauwe samenwerking tussen Coopers Design en villabouwer B+ Villas.

"Het hele project sluit zich af van de straat in plaats van zich open te stellen, en volgt de mooie zichtlijnen naar het panoramische uitzicht op het natuurgebied aan de achterzijde van het huis", zegt architect Sofie Cuyvers."'Het kantoor is halfverdiept, en de leefruimte met zicht op de tuin begint op het gelijkvloers. De dochter van de notaris heeft een atelier op het gelijkvloers, dat ook in contact staat met de natuur."

Een op maat geperforeerde wand zorgt voor een subtiel uitzicht op de straat en creëert als het ware een extra leefruimte. De tuin is ontworpen door landschapsarchitect Joost Valgaeren.

Dankzij de gebruikte natuursteen bleef de uniformiteit in het ontwerp behouden

Sofie Cuyvers
Coopers Design

Harmonie

In en rond de hele woning werd natuursteen gebruikt, die werd geleverd en geplaatst door steenhouwersbedrijf Van Gucht uit Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Om een uniforme vormgeving te garanderen, werd zowel voor het exterieur als voor het interieur gekozen voor varianten van dezelfde natuursteen. De gekozen steensoort was Kandla Grey. Deze Indische zandsteen heeft een grijsbruine tint en kan op talloze manieren worden gebruikt. Hij werd door de ambachtslieden van Van Gucht op de binnentrappen gelegd.

Buiten keert Kandla Grey terug in een prominentere rol. De natuursteen geeft ook de gevel een strakke uitstraling. Om een zekere dynamiek in het ontwerp te brengen is gekozen voor tegels van verschillende afmetingen. Ze worden afgewisseld met elegante raampartijen. De gevel doet imposant aan, maar de natuursteen zorgt voor een geraffineerde verfijning. 

Het harmonieuze samenspel wordt voortgezet in de bestrating rond het huis, waarvoor kasseien in Kandla Grey zijn gebruikt. Als finishing touch leverde Van Gucht ook de materialen voor het zwembad. Door te werken met dezelfde natuursteen in verschillende afwerkingen, maten en toepassingen, zowel binnen als buiten, creëerde het ontwerpteam een binnen- en buitenomgeving die rust en eenheid uitstraalt.

Meewerkende partijen
 • Bouwheer
  Notaris Lien Van Cauwenbergh
 • Totaalaannemer
  B+ Villas
 • Architect
  Coopers Design
 • Plaatser
  Steenhouwersbedrijf Van Gucht
 • Landschapsarchitect
  Joost Valgaeren
Suppliers
Recente projecten
Uitgelicht door de redactie