Een oprit aanleggen: wat zijn de principes en aandachtspunten?

Voor een ervaren vloerder is een oprit aanleggen niet zo moeilijk als voor een regelmatige ‘klusser’. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar iedereen rekening mee moet houden bij de aanleg van een oprit. Deze verharde ondergrond moet immers veel gewicht kunnen dragen en veel druk weerstaan.

In dit artikel geven we u de basisprincipes mee hoe je op een duurzame manier een oprit aanlegt.

1. Stabiliteit is het sleutelwoord

De stabiliteit van de ondergrond is van cruciaal belang om verzakkingen te voorkomen. Een oprit moet immers veel gewicht verdragen (meerdere auto’s). Om voldoende stabiliteit te garanderen, raden we aan om een koffer van bij voorkeur 50cm diep uit te graven. Vul deze op met een onderfundering van 30cm steenpuin en tril daarna -na elke laag van 10cm- af met een trilplaat.

2. Drainage en afwatering

Op het steenpuin van 30cm komt een fundering van 15 tot 20cm stabilisé (150 tot 200 kg cement per m³). Voor een goede afwatering, zorg je best voor een hellingsgraad van 1 tot 2cm per lopende meter. Zo voorkomt u dat er plassen op de oprit blijven staan. Ook is het belangrijk dat de fundering waterdoorlatend is.

Omboord met boordstenen. Deze houden alles op zijn plaats en zorgen voor een goede stabiliteit. Tril daarna opnieuw aan met een trilplaat, tot u een egale laag krijgt.

3. Vóór het plaatsen van de klinkers: zorg voor een gelijk oppervlak

Om ervoor te zorgen dat de klinkers mooi gelijk liggen, legt u een losse straatlaag (stabilisé of pouché) van 2 tot 3cm. Doordat deze laag niet is aangetrild, kunnen de klinkers hierin inzakken. Duw paslatten in deze laag. Plaats hierbij de paslatten op het niveau waar de onderkant van de klinkers zullen komen. Leg de straatlaag vervolgens effen met een rei. Schuif de rei zigzaggend heen en weer over de paslatten.

4. Zelf de oprit aanleggen met klinkers: kies voor draagkrachtige stenen

Nadat de ondergrond voldoende stabiel is en het oppervlak gelijk, kan u de klinkers zelf beginnen plaatsen. Kies voor voldoende draagkrachtige stenen zoals natuurstenen of betonnen klinkers. Over het algemeen kunnen natuursteen klinkers vanaf 4cm dik en betonklinkers vanaf 6cm dik voor de aanleg van een oprit gebruikt worden, maar raadpleeg steeds de technische fiches van de leverancier.

Natuursteen kasseien zijn over het algemeen minder maatvast dan betonklinkers. Daarom moeten ze vaak worden ingeklopt om het dikteverschil te compenseren of om een voeg te vormen. Dit vergt veel werk. Wil de klant toch niet afstappen van het uitzicht van natuursteen, dan kun je opteren voor een natuursteenimitatie uit gietbeton. Deze zijn een stuk sneller en gemakkelijker te plaatsen dan echte natuursteen klinkers.

5. Voorkom beschadigde klinkers dankzij deze tips

Loop tijdens het plaatsen van de stenen niet op het zandbed. Betonklinkers worden eenvoudig tegen elkaar geplaatst, maar wees voorzichtig dat u hierbij de randen van de klinkers niet beschadigt. Wil de klant rechte, onbeschadigde kanten, kies dan voor betonklinkers met afstandshouders, zoals Recto van Marshalls. Deze zorgen ervoor dat de kanten niet tegen elkaar botsen. Veeg de klinkers schoon voor je begint met aantrillen. Zo kunnen losse steentjes geen krassen maken.

Nog twee tips: gebruik voor het aantrillen van de klinkers steeds een trilplaat met rubberen doek. Blijf bovendien niet te lang op dezelfde plaats trillen.

6. Last but not least: het voegen

Het voegmiddel is afhankelijk van het materiaal van de klinkers en van de voegbreedte:

Smalle voegen borstelt u in met los zand, terwijl bij klinkers uit gietbeton met een bredere voeg, u kan gebruikmaken van het voegmiddel Weatherpoint van Marshalls. Deze duurzame voeg wordt hard, waardoor er geen onkruid tussen de voegen groeit. Dit voegmiddel is elastisch, breukbestendig en waterdoorlatend.

Zelf een oprit aanleggen? Als je bovenstaande aandachtspunten in acht neemt, kom je al een heel eind. De gouden tip blijft: raadpleeg steeds de instructies van de leverancier van jouw ondergrond.