Keramische tegels op terras plaatsen: tips & tricks

Keramische terrastegels zijn heel erg in opmars. Steeds meer mensen kiezen voor keramische tegels in plaats van natuursteen tegels. En dat is ergens te begrijpen. De kwaliteit van keramische tegels voor buiten is de laatste jaren sterk verbeterd. Vele keramische tegels zijn volkeramisch en hebben een dikte van 2 cm.

Hoe plaats je best een terras in keramische tegels? Dat leggen we in dit artikel uit. We staan stil bij de belangrijkste aandachtspunten om een duurzame plaatsing te verzekeren. De ideale plaatsingsmethode van keramische tegels is dubbel verlijmen. Daarnaast worden ook vaak tegeldragers gebruikt. De plaatsing op tegeldragers bespreken we in een afzonderlijk artikel.

Algemene tip: raadpleeg voor je begint steeds de technische fiche van het specifieke product.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de firma Marshalls.

Stevige en waterdoorlatende ondergrond

Een goede ondergrond is essentieel om verzakkingen te voorkomen. Graaf daarom een koffer van minstens 40 cm uit. Hierin komt dan de onderfundering van steenslag of gebroken puin. Breng daarop een drainagelaag aan van 10 cm stabilisé (mengeling zand en cement) of drainagemortel (mengeling zand/grind, trascement en water). Om een goede drainage te verzekeren, moet het aandeel cement in de stabilisé beperkt blijven. De stabilisé is dan waterdoorlatend, zodat regenwater doorsijpelt via de steenslag in de bodem.

Een alternatieve plaatsingsmethode voor keramische tegels is plaatsing op een (gewapende) betonplaat met daarop een drainagemat.

Hellingspercentage van 1,5 tot 2%

Het is belangrijk dat het regenwater niet op je terras blijft liggen. Zorg daarom voor een hellingsgraad van 1,5% of 2% bij tegels met veel reliëf in het oppervlak, zoals de tegels van de reeks Slate.

Een ander voordeel van deze hellingshoek is dat niet alleen water, maar ook vuil wordt afgevoerd. Is de hellingsgraad te groot, dan spoelt enkel het water weg en blijft het vuil op de tegels achter.

Dilatatievoegen

De temperatuur van keramische tegels die in de zon liggen, bedraagt gemakkelijk 50°C. Doordat de tegels uitzetten, kunnen de voegen of de tegels barsten. Voorzie daarom de nodige uitzettingsvoegen of dilatatievoegen. Deze moeten door de volledige onderbouw (stabilisé) worden doorgetrokken. Afhankelijk van de kleur van de tegels, mogen de vlakken niet langer zijn dan 4 tot 6 lengtemeters. Maak ook uitzettingsvoegen bij aansluiting met de gevel, kolommen, zwembaden, enz. Vul de uitzettingsvoegen eerst onderaan met polyurethaanschuim en vervolgens met een voegkit.

Dubbele verlijming

Een goede hechting is van uitermate groot belang. Hiermee voorkom je opvriezende condens en loskomende tegels. Keramische tegels hebben volgens de Europese norm een waterabsorptie van minder dan 0,5%. In tegenstelling tot natuursteen tegels zuigen ze zich dus niet vast in de mortel. Het contactoppervlak moet voor terrastegels 100% bedragen.

Kies je lijm zorgvuldig uit. Ideaal is een flexlijm op basis van hars. Kies ook een lijmkam met de juiste vertanding. Breng de lijm op de tegels aan dwars op de richting van de lijm op de stabilisé. Bij een plaatsing in natte stabilisé kan je een hechtmiddel in de vorm van een poeder mengen in de stabilisé.

Tegels mengen

Wanneer je keramische tegels bestelt, zijn dit normaal gezien tegels uit eenzelfde kleurbad. Toch is het belangrijk om keramische tegels, net als natuursteen, goed te mengen. Ze imiteren immers het uitzicht van natuursteen, hout of beton. Meestal bevat een verpakking daarom tegels met verschillende tekeningen. Meng de tegels goed zodat je niet dezelfde tekeningen naast elkaar legt. Leg tegels met dezelfde tekening ook in verschillende richtingen.

Voegen

Keramische tegels bewegen bij temperatuurverschillen en wateropname. Daarom raden we een minimale voegbreedte van 5 mm aan. Als voegmiddel voor keramische tegels gebruik je een voegmortel op basis van cement of een flexibel voegmiddel zoals Weatherpoint. Volg steeds de instructies van de leverancier van het gebruikte voegmiddel. Let op dat je de cementsluier niet verwijdert voordat de voegen volledig zijn uitgehard. Zo niet, verwijder je de cement uit de voegen en verspreid je deze opnieuw over de tegels. Wacht daarom minstens vier weken om de cementsluier te verwijderen.


Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Dan kan via info@polycaro.be