Ultra dunne échte natuursteen platen: de Marmopanel-revolutie


XXL keramiek transporteren en installeren is lastig; XXL natuursteen nog lastiger. Maar nu lanceert Stone Senses ultra-ultradunne échte natuursteen platen. Zaakvoerder Julien Vanhollebeke: “Ze zullen wel zeggen: wie ben jij om het op te nemen tegen al die Italiaanse keramiekgiganten? Maar het is tijd om eens de knuppel in het hoenderhok te gooien!”

Dun, dunner, dunst: dat is het traject dat Julien Vanhollebeke de laatste jaren samen met zijn Chinese partners heeft afgelegd.

Dunne natuursteen platen van 1mm dikte dankzij doorbraak in nanotechnologie

julien vanhollebeke“Van het ene komt het andere, hé. Ooit zijn we begonnen met Marmocino, een natuursteen op een keramische drager. Van daaruit zijn we overgestapt op grotere formaten als antwoord op grootformaat keramische platen. Dan hebben we het over 120×240 platen die met een speciale kleefstof werden aangebracht op een 3D-glasvezelplaat, met een totale dikte van 8mm tot 1cm. En vandaag zetten we de volgende stap, met deze nieuwe generatie flinterdunne marmerpanelen. Op hun dunst zijn ze nog tien keer dunner dan de oude Marmopanels!

Geheim procédé

Hoe slaagt Stone Senses hierin? “Het procédé is geheim,” zegt Julien Vanhollebeke, “maar ik kan wel zeggen dat het een kwestie was van eens goed out of the box te denken. Met als centrale vraag: hoe kan je die drager schrappen? Want daarmee waren we toch een halve centimeter kwijt. De oplossing bestond erin om de panelen niet te versnijden, maar eerder af te slijpen. Daarna krijgen ze vastheid door een nanotechnologische behandeling.”

Momenteel kan Stone Senses alle soorten natuursteen op deze wijze verwerken, met uitzondering van travertijn, zandstenen en voorlopig nog graniet.

Lichte en flexibele dunne natuursteen platen

Grote voordeel bij de plaatsing, is dat de flinterdunne XXL platen in natuursteen niet alleen bijzonder licht zijn, maar ook flexibel.

“Ze zijn dus veel handiger om te manipuleren, en als je ze al eens laat vallen, breken ze veel minder makkelijk dan keramische platen.” Want dat is een enorm probleem bij de keramische platen. “Ik hoor het de hele tijd van plaatsers: breuken hier, breuken daar. En als je twee platen laat vallen van 80€ per vierkante meter, dan is dat alweer een deuk in je winstmarge. Dit gebeurt zo vaak dat je het geen accident de parcours meer kan noemen: het is een structurele meerkost. En al zijn er wel nieuwe oplossingen voor het manipuleren van grote formaten, het blijft toch allemaal zwaar wegen. Ik zal niet zeggen dat ze met XXL onze tegelzetters aan het vermoorden zijn, maar toch. In elk geval hebben ze vaak het gevoel dat het hen een beetje door de strot wordt geduwd.”

natuursteen platen

Voor al dit soort van problemen is Marmopanel de ideale oplossing. “Een enorm voordeel is dat je alles met twee mensen kan doen. Je moet de platen ook gewoon aandrukken; je hoeft ze niet, zoals slabs, aan te kloppen.”

Echt is echt

Enfin, het is duidelijk: al is Julien Vanhollebeke al meer dan veertig jaar ook actief in keramiek (met tegelhandel Ceramico in Brugge), zijn hart gaat uiteindelijk uit naar natuursteen. En Marmopanel opent een nieuwe wereld van mogelijkheden, met toepassingen die tot dusver voorbehouden bleven aan imitaties. “Want hoe goed de imitaties ook mogen zijn, echt blijft echt, en fake blijft fake,” zegt hij.

Echt blijft echt en fake blijft fake.Julien Vanhollebeke

“Mensen komen wel enthousiast terug van Cersaie of Cevisama en zeggen: je kan écht het verschil niet meer zien! Welnu, ik daag eenieder uit. Zet ze maar eens de kopie vlak naast het echte ding. Deze week leverde ik een marmopanel voor een pop-up stand van een luxueus pralinemerk om hun waren op te presenteren, en daarnaast lag een keramische natuursteenimitatie. Een leek kon het verschil zien. Want kleur kan je imiteren, maar niet de diepte van de natuursteenplaat. En ook: natuursteen (en dus Marmopanels) kan je dan ook perfect in een authentiek open boek plaatsen. Keramiek probeert dat effect te imiteren, maar je krijgt hetzelfde lijnenspel dat steeds terugkeert. Op twee platen valt dat mee, maar in een volledige badkamer… Bij ons zijn geen twee platen ooit hetzelfde.”


Digitale Brochure

Download de complete Marmopanel brochure via deze link of klik op de foto hieronder:

ultra dunne natuursteen platen


Prijs is dezelfde – als je de plaatsing doorrekent

Wat met de prijs?

“Marmopanel zit in een hoger marksegment dan keramische platen van deze grootte.” Het blijft dan ook natuursteen… “Maar door de lichtheid en flexibiliteit haal je dat verschil eruit in verwerking en plaatsing. Want snij maar eens door een plaat van twee centimeter.” Het zijn zaken waar de eindklant te weinig rekening mee houdt, betreurt Julien Vanhollebeke.

“Op niveau van de aankoop van materialen, zijnde zo’n 40% van de totale prijs, kan je alle prijzen zo naast elkaar zetten en vergelijken. Maar dan, als het dan over plaatsing gaat, dan stelt de klant geen vragen meer. ‘Hoeveel moet dat kosten? Ok, doe maar.’ En wij maar onderhandelen en bijna onze broek afsteken! Het is natuurlijk jammer voor ons dat eindklanten geen zicht hebben op het totale plaatje, want dan zouden ze weten dat keramisch grootformaat en Marmopanels, levering, plaatsing en breuken erbij, op een ongeveer gelijke prijsbasis opereren.”

Het begin van iets enorms

natuursteen platenSinds een goed jaar zijn de nieuwe generatie ultradunne Marmopanels nu op de markt. “Mijn Chinese partners doen de verkoop in het Midden-Oosten en in die regio begint het goed te lopen. De prijs is daar natuurlijk minder een obstakel. Stone Consulting doet vanaf nu de verkoop in Europa, en samen doen we de Amerikaanse markt.” Daarbij moet Julien Vanhollebeke opboksen tegen wat hij ziet als de zeer goed geoliede propagandamachine van de keramische industrie. “De budgetten van de natuursteensector zijn eenvoudigweg niet vergelijkbaar. Plus, in keramiek: je kan er een machine op zetten en maar blijven produceren. Natuursteen is een geschenk uit de natuur dat je moeilijk kan manipuleren. Maar met deze nieuwe Marmopanels hebben we toch stevige nieuwe troeven, met het plaatsingsgemak en de myriade aan toepassingsmogelijkheden. En met daarbij de aloude kracht van natuursteen: de schoonheid, het levende, de zekerheid dat elke plaat absoluut uniek in de wereld is!”

En Julien Vanhollebeke besluit: “Bij de platen van 8-10 mm had ik ook al een goed gevoel. Maar deze ultra dunne natuursteentegels, dit gaat echt om iets enorms.”

dunne natuursteen platen


Toepassingen voor dunne natuursteen: appel aan alle interieurarchitecten!

Welke toepassingen ziet Julien Vanhollebeke voor zijn Marmopanels?

“Die zijn legio. Met hun grootte van maximaal 3m op 1m20, zijn ze toepasbaar in badkamers in één stuk. En uit de breuk maken we ook nog eens plaatjes van 60cmx1m20, om toe te passen op kasten, bijvoorbeeld. Je kan er deuren mee bekleden, en hun lichte gewicht maakt ze toepasbaar in de bootindustrie (we hebben al een privé-jacht gedaan) of in privé-jets. Dat deden we nog niet, maar het kan perfect. We zijn al vaker gevraagd door architecten met grote klanten; zo leverden we via onze Amerikaanse klant aan ster-interieurarchitect Axel Vervoort marmopanels voor in de woning van popster Sting in L.A.”

Maar het hoeft zeker niet zo glamoureus te zijn: “Met de afvalstukken kan je ook hoesjes maken voor GSM’s (ik gebruik ze zelf daarvoor), of voor laptops… Ze zijn ook ideaal als keukenblad.” Toepassingen volop. “Hoe meer je eraan denkt, hoe meer je er vindt. Maar het is eigenlijk niet aan mij om dat te zitten verzinnen. Het is aan de creativiteit van interieurarchitecten om met inventieve toepassingen voor de dag te komen!”


“Made in China”: binnenkort een kwaliteitslabel?

Marmopanel wordt geproduceerd – hoe kan het anders – in China. “Inderdaad, in de werkplaats van de wereld,” lacht Julien Vanhollebeke, “meer bepaald in Xiamen. Waarom daar? Omdat bijna alle platen en blokken daar te vinden zijn; het is de grootste blokken-en platenmarkt ter wereld. En als je weet dat de Chinezen ook de mooiste blokken Carrara-marmer opkopen, dan zeg je al helemaal: daar is het dat we moeten zijn.” En wat met de ecologische voetafdruk? “Ja, het transport van die blokken vanuit Europa naar Xiamen vergroot natuurlijk de voetafdruk, maar dat compenseren we ruimschoots doordat we zoveel meer vierkante meter halen uit één blok. Dat maakt de voetafdruk niet groter dan bij transport uit Italië naar België.”

Julien Vanhollebeke heeft China over de voorbije jaren heen zien veranderen.

“Ik kom er nu al twintig jaar en ik heb ze daar echt zien groeien, vooral in onze sector. Ik ben ervan overtuigd: we gaan van een minachtend “het komt maar van China” naar een respectvol “ah, het komt van Chína!” In de laatste twee decennia hebben ze een grote technologische achterstand weten om te buigen tot bijna een voorsprong. Velen blijven beweren dat de kwaliteit minder is, maar het tegendeel is al vaak bewezen. En ook de service is er: indien nodig staan de Chinezen hier voor de deur binnen de 24 uur. Maar goed, het is zoals altijd: wie er nooit geweest is, weet het natuurlijk het best!


Digitale Brochure

Download de complete Marmopanel brochure via deze link of klik op de foto hieronder:

ultra dunne natuursteen platen