Buzon tegeldragers wordt een wereldmerk

Buzon, een wereldwijd bekende fabrikant van tegeldragers uit Herstal, krijgt meer en meer voet aan de grond in de groensector. Eind september vind je de Buzon tegeldragers voor de tweede keer op de Green Expo-beurs in Gent.

Een mondiaal succesverhaal

De Buzon-tegeldragers in polypropyleen werden ontwikkeld door Claude Buzon in 1989.

Hun kwaliteiten zijn evident: door de tegels of planken op dragers te plaatsen, wordt de ondergrond beschermd. En dankzij de eveneens door Claude Buzon ontwikkelde hellingcorrector (van 0 tot 5%) kan een terras altijd in een voldoende hellingsgraad worden geplaatst voor de afloop van het water, terwijl het oppervlak perfect waterpas blijft. De Buzon tegeldragers zijn ook ecologisch: ze zijn UV-resistent en 100% recycleerbaar.

Buzon-tegeldragers worden vandaag wereldwijd verdeeld in 35 landen. En wel in de meest tot de verbeelding sprekende projecten, van het Sands Casino van Singapore over de Burj Kalifa (Dubai) tot de Petronas Twin Towers (Kuala Lumpur)...Claude Buzon

En niet alleen in wolkenkrabbers, maar ook de grote moskee van Habu Dabi en het Museum voor Islamitische kunst in Doha van architect Pei. Ook architecten als Jean Nouvel, Renzo Piano of Norman Foster plaatsen wel vaker een bestelling in Herstal.

Buzon tegeldragers: expansie in groenmarkt

De laatste jaren krijgt Buzon ook meer en meer voet aan de grond in de tuinmarkt. “De tuinsector is niet onbelangrijk voor ons”, zo legt Laurent Buzon uit, internationale sales manager bij Buzon en zoon van de oprichter. “Over het algemeen voorziet wie zijn tuin inricht ook ontvangstruimtes en houten terrassen, die dan ook op tegeldragers aangelegd worden.” De oprichter zelf is overigens nog zeer actief binnen het bedrijf: sinds de eerste tegeldrager 25 jaar geleden is Claude Buzon blijven sleutelen aan zijn product.

Het aantal mogelijke oppervlaktematerialen blijft dan ook almaar toenemen, net als de mogelijke ondergrond. Zo lanceerde de firma een tweetal jaar geleden de PB-reeks die speciaal geschikt is voor houten terrassen. “Die is even stevig en technisch als die van de eerdere generaties,” aldus Laurent Buzon, “maar eenvoudig om uit te leggen en eenvoudig in gebruik. Hij is ook minder duur, maar met alle functies en voordelen.”

Een mooie vitrine

Buzon is er eind september in Gent voor de tweede keer bij op de Green Expo. “Het is een mooie vitrine voor ons om ons te tonen in de groensector”, zegt Laurent Buzon. “De vorige editie was een eerste kennismaking met de tuinsector, zo hebben we heel wat tuin- en landschapsarchitecten ontmoet, maar ook gemeenten, etc. Nu zullen we zien welke vruchten we kunnen plukken. Je kan niet in één keer zien of er goede zaken gedaan kunnen worden; je moet een beurs minstens twee keer hebben gedaan om het resultaat te zien. Dus we kijken er naar uit.”

Laurent Buzon zal zelf een kijkje komen nemen in Gent, maar de honneurs zullen worden waargenomen door de nieuwe salesverantwoordelijke voor de Benelux, Marc Collings, die de afgelopen maanden samen met Laurent Buzon beurzen en werven bezocht, en intussen helemaal is ingewerkt in het tegeldrager-verhaal.