Altra Pietra, keramische buitentegel alternatief voor natuursteen

Altra Pietra, de 2cm dikke buitentegel in keramiek, is stilaan een waardig alternatief geworden als keuze voor harde vloerbekleding in de tuin. Door de concurrentie van massief hout, betontegels en gietvloeren lijkt natuursteen in de tuin wat terrein te verliezen. En nu dus ook aan keramisch materiaal. Maak kennis met Altra Pietra, de ‘andere steen’.

Tuin is een sterk groeiende markt. De budgetten die mensen daarvoor vrijmaken, zijn vaak gigantisch! Een trein die natuursteen specialist Stone niet zomaar kan laten passeren. Daarom zette het twee jaar terug -samen met hun Italiaanse partner- een kwaliteitsgamma als eigen merk in de markt: Altra Pietra.

Tegels en maatwerk

Helemaal nieuw is de keramische markt voor Stone zeker en vast niet. Bedrijfsleider Rinaldo Castelli legt uit hoe dat komt.

“Omdat de klassieke granito tegel vooral in de projectmarkt wat weggedrumd werd, zijn we 8 à 9 jaar geleden gestart met het aanbieden van keramische tegels en nadien ook maatwerk. Dat doen we onder de naam Cerabos, de keramische divisie van ons zusterbedrijf Bomarbre-Marbralys (aanbieder van composiettegels en tot dezelfde groep als Stone behorend; nvdr), dat intussen in die markt een sterke positie heeft ingenomen met producten die heel makkelijk hun weg vinden naar architecten, zowel voor commerciële als residentiële projecten.”

Gigantische evolutie bij keramiek

Dit artikel verscheen in Polycaro 58

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

“De technologische evolutie in de keramische wereld was de laatste vijf à tien jaar zo gigantisch groot dat men er eigenlijk niet meer naast kan kijken. Vooral in interieurmaatwerk met die grote keramische platen zien we een sterke groei, met name in de keukenbladen waar composiet en vooral natuursteen behoorlijk wat terrein moet prijsgeven. Misschien dat er hier en daar nog wat verschuivingen komen en dat het topsegment ooit wat groter wordt, maar naar interieur toe zit er volgens mij niet zoveel rek meer op de groei van natuursteen”, aldus Castelli.

“Voor het outdoor gebeuren blijven de volumes vandaag groot, maar in het gevecht om marktaandeel van telkens dezelfde producten hebben de marges een historisch dieptepunt bereikt.”

altra pietra

Project in Hongkong

En dus wilde Stone iets ondernemen om ook in het buitengebeuren een referentie te blijven. Daar is Altra Pietra het resultaat van. Het is duidelijk dat de keramische fabrikanten met hun 2cm dikke tegels dit segment steeds meer naar zich toetrekken.

“Denk nu niet dat we met onze natuursteenactiviteiten geen omzetgroei meer ambiëren, het tegendeel is waar”, zet commercieel directeur Rene Rabaey meteen de puntjes op de i. “Die groei zit in nieuwe materialen en nieuwe marktsegmenten, en dat vraagt tijd. Dat er voor sommige soorten een flinke terugval in volume is, valt niet te ontkennen. Dit aandeel proberen we nu sneller terug te winnen met een eigen reeks keramische tegels voor buitentoepassingen. Doorslaggevend voor deze beslissing was enerzijds dat wij dankzij onze Cerabos-activiteiten niet helemaal van nul hoeven te starten.”

Anderzijds liet de uitstekende samenwerking met onze Italiaanse partner toe om een gamma uit te werken dat 100% onze wens is, exclusief én van Europese makelij.Rene Rabaey

Altra Pietra keramische buitentegel

Voor wie nog niet mee zou zijn: sinds 2015 biedt Stone met Altra Pietra, de andere steen, een eigen merk van keramische buitentegels aan. “Een private label dat we ontwikkelden samen met onze Italiaanse partner Zandobbio, waarmee wij in de twee richtingen al heel lang zaken doen”, verduidelijkt Rinaldo Castelli.

“Ons uitgangspunt was dat we voor bepaalde natuursteenmaterialen niet altijd voldoende kunnen leveren, zeker naar projecten toe. Ik geef het voorbeeld van een belangrijk project in Hongkong waar oorspronkelijk natuursteen was voorzien. Aangezien dit qua levertermijn en in de gewenste formaten onmogelijk haalbaar was, hebben we als alternatief keramisch materiaal voorgesteld. In een mum van tijd was dat geregeld en mocht Stone de 4.000m2 tegels leveren.”

Dit verhaal toont aan dat we met de lancering van Altra Pietra de juiste beslissing hebben genomen.Rene Rabaey

“Bovendien onderstreept dit project de complementariteit van beide producten: in aanvulling op de tegels hebben we maatwerk geleverd in de natuursteen waarvan de Altra Pietra variant een heel mooie kopie is!”

Gat in de markt

Toch bestond er aanvankelijk enige twijfel of het effectief een goed idee was om met keramische tegels ook de sprong te maken naar het outdoor gebeuren, geeft Rene Rabaey ruiterlijk toe. “De prijzen stonden quasi van in het begin onder druk doordat deze markt meteen overspoeld werd met goedkope tegels die daar volgens ons helemaal niet thuishoren. De glansgraad, de structuren… men kopieert tegels voor indoor naar outdoor enkel maar door de dikte aan te passen, en dat is verkeerd.

De rest van het artikel is enkel beschikbaar voor leden.