Het belang van het opstartprotocol bij verwarmde betegelde vloeren
Het bestaande opstartprotocol
Een vloerverwarmingssysteem kan na de installatie niet zomaar opgestart worden. Een gefaseerde opstart is essentieel om schade aan de vloer, zoals scheuren of loskomen, te vermijden. Het standaardopstartprotocol wordt beschreven in TV 273 van Buildwise en bestaat uit de volgende stappen:
- Wachttijd: na het aanbrengen van de dekvloer moet er lang genoeg gewacht worden voordat de vloerverwarming in gang gezet wordt. Deze wachttijd bedraagt minstens 28 dagen voor cementgebonden dekvloeren en minstens 7 dagen voor calciumsulfaatdekvloeren;
- Langzame opwarming: de opstart van de vloerverwarming gebeurt geleidelijk aan. De watertemperatuur in het systeem wordt dagelijks met 5 °C verhoogd, te beginnen van een lage temperatuur (ongeveer 20 °C). Dit proces wordt voortgezet totdat de maximale werkingstemperatuur van het water bereikt is. Opgelet, deze temperatuur moet lager liggen dan de maximaal toegelaten temperatuur voor het bindmiddel van de dekvloer;
- Handhaving: de maximale temperatuur wordt gedurende minstens vier dagen aangehouden;
- Langzame afkoeling: na deze handhavingsfase wordt de temperatuur langzaam weer verlaagd, met 5 °C per dag;
- Controle: na de opwarming en afkoeling moet de vloer gecontroleerd worden op eventuele tekenen van schade, zoals scheurvorming;
- Documentatie: het is aangeraden om de doorloop van het startprotocol te documenteren (data, grafiek, observaties ...).
Pas na het volledig doorlopen van het opstartprotocol en de uitvoering van een drukproef, mag de vloerafwerking geplaatst worden.
Vergelijking met de norm NBN EN 1264-4
Sinds enkele jaren bestaat er een Europese norm, meer bepaald de norm NBN EN 1264-4, die de technische eisen en proefmethodes voor vloerverwarmingssystemen met water als warmteoverdrachtmedium beschrijft. Deze norm legt ook een gestructureerd opstartprotocol vast. Dit verschilt echter in meerdere opzichten van het eerder beschreven protocol. Een eerste verschil is het ontbreken van de geleidelijke opwarming: de temperatuur wordt na drie dagen in één keer opgedreven tot de maximale watertemperatuur en wordt gedurende vier dagen aangehouden. Een tweede verschil is de afwezigheid van de afkoelingsfase. Deze fase is net belangrijk om scheuren te voorkomen.
Omwille van bovenstaande redenen kan er besloten worden dat de in de norm voorgeschreven temperatuurcurve geen ideaal temperatuurverloop beschrijft dat een dekvloer op geleidelijke wijze zijn spanningen laat op- en afbouwen.
Voorgeprogrammeerde opstartprotocollen in thermostaten
Veel recente thermostaten bevatten meerdere voorgeprogrammeerde opstartprotocollen. Deze temperatuurprofielen zijn doorgaans gebaseerd op de aanbevelingen uit normen (bv. de norm NBN EN 1264-4) en andere referentiedocumenten, zoals Technische Voorlichtingen, richtlijnen van fabrikanten en beroepsorganisaties, maar ook op bouwpraktijken uit onze buurlanden.
Wat je moet onthouden
- De uitvoering van het opstartprotocol bij verwarmde vloeren vermindert in grote mate het optreden van schade zoals scheuren en loskomen. Soms is de elektriciteit nog niet aangesloten op het moment dat het protocol opgestart moet worden.
- Een goede communicatie en planning van de werken van de installateur, de elektricien, de vloerder en de dekvloerder zijn dus van groot belang.
- Aangezien er meerdere opstartprotocollen bestaan, die bovendien sterk van elkaar verschillen, is het nuttig om ook afspraken te maken over de keuze van de te volgen curve. Het is vooral belangrijk dat er zowel bij de opwarming als bij de afkoeling geen al te grote temperatuurverschillen optreden op korte termijn. Dit kan immers scheuren veroorzaken in de dekvloer.
- In het ideale geval wordt er bij elke heropstart van het vloerverwarmingssysteem na een lange periode van uitschakeling een protocol met een progressieve temperatuurstijging gevolgd om het risico op schade aan de vloerbetegeling en de ondergrond te beperken.
- Ten slotte is het belangrijk dat de vloerder de bevestiging krijgt dat de opstartprocedure doorlopen werd voordat hij de vloerafwerking plaatst.
Bron: Buildwise