Uit gegevens van Statbel blijkt dat in Vlaanderen tijdens de eerste tien maanden van vorig jaar 8% minder nieuwe residentiële gebouwen vergund werden ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. “De crisis speelt hier duidelijk een rol”, verklaart Jean-Pierre Waeytens (Bouwunie). “De stijging van de bouwmateriaalprijzen, de oplopende energieprijzen en de door de oorlog gecreëerde onzekere tijden hebben er duidelijk ingehakt. Mensen zijn onzeker geworden en stellen plannen uit”.

Mensen zijn onzeker geworden en stellen plannen uit
De bouworganisatie verwijst ook naar haar Bouwbarometer waar een gelijkaardige trend merkbaar is: 4 op 10 bouwbedrijven hebben minder werk dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral omdat klanten twijfelen, werken uitstellen of zelfs annuleren. De woningbouwers voelen de gevolgen het eerst, gevolgd door andere bedrijven in de keten, zoals dakwerkers, schrijnwerkers, installateurs en afwerkingsbedrijven. Of de tweede jaarhelft van 2023 beterschap brengt, kan volgens de belangenvereniging afhangen van de loonindexatie en de dalende energieprijzen. “Dat extra financiële duwtje zal kandidaat-(ver)bouwers na verloop van tijd hopelijk over de streep trekken."
Minder ingrijpende stappen
Het dalende aantal bouwvergunningen staat in schril contrast met het jaar 2021. Toen werden in de eerste tien maanden van het jaar in Vlaanderen liefst 10,8% meer bouwvergunningen afgeleverd. Hiervoor zijn er verschillende verklaringen. “De grootste coronagolf was achter de rug en de economie zwengelde weer aan. Daarnaast verstrengden de bouw- en verbouweisen in 2022. Dat zorgde eind 2021 nog voor een bouwvergunningssprintje om die strengere eisen te ontlopen. Ook in 2023 verstrengen de regels opnieuw. Maar de eisen vragen minder ingrijpende stappen dan die in 2022.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief