In de wolken met keramische gevelbekleding
Veel troeven
Drooghmans is altijd een pionier geweest in geveltechnieken, ook nu weer met de keramische platen van minstens 1 op 3 meter. “De technische en esthetische kwaliteiten maken dat het een gedroomd bekledingsmateriaal is voor geventileerde gevels.” Volgens Sven Drooghmans, zaakvoerder van Drooghmans Geveltechnieken, voldoen de dunne XXL-tegels aan alle eisen van de hedendaagse architectuur. “Je kan er quasi eindeloos mee variëren. Ook naar duurzaamheid en onderhoudsgemak toe ken ik weinig materialen die kunnen tippen aan keramiek. Bovendien werden de natuursteenimitaties met de jaren steeds mooier. En gezien hun geringe gewicht zijn die dunne platen ook prijstechnisch zeer interessant.”
Op veilig spelen
Het zijn allemaal redenen waarom de firma uit Balen alsmaar vaker keramische XXL platen aan gebouwen ophangt. “Er doet zich een duidelijke tendens voor naar die dunne platen en je voelt dat de vraag blijft toenemen”, zegt Drooghmans. Het bedrijf heeft daarvoor een eigen systeem ontwikkeld.
“Je hoort mij niet vertellen dat het onmogelijk is maar ik speel liever op zeker. Daarom realiseren wij de lijmverbindingen altijd in onze werkplaats waar we een geconditioneerde en stofarme omgeving creëren, bij een constante temperatuur tussen 15 en 20°C. Nadat de keramische XXL-tegels op de aluminium draagprofielen zijn verlijmd, worden de kant-en-klare gevelpanelen via haken opgehangen aan een achterstructuur die aan de dragende muur van het gebouw is bevestigd. Het feit dat je dit makkelijk kan regelen, laat ook toe om de zetting van de plaat te beheersen.”
Op elke nieuwe plaat laat de gespecialiseerde firma testen uitvoeren in het laboratorium van een lijmfabrikant. Zelfs de profielen worden op regelmatige basis aan onderzoek onderworpen. “Dat maakt dat we tijdens en na de werkzaamheden bijna nooit voor verrassingen komen te staan.”
Geventileerde gevels
Bij Drooghmans plaatsen ze enkel geventileerde gevels. “Wij laten toe dat de gevel condenseert, omdat er ook steeds ruimte is om te ventileren.” Dat de tegels altijd verticaal worden verlijmd, heeft eveneens zijn reden, vertelt de zaakvoerder. “Wanneer men horizontaal verlijmt, kan er over de achterkant van de plaat condensatiewater lopen dat mogelijks gaat stagneren in een of andere lijmgaatje. Met het risico ernstige gevolgen bij vorstweer. Wanneer je de tegels verticaal verlijmt, heb je dat probleem niet.”
De EPB-regelgeving verplicht ons om alsmaar dikkere isolatie te voorzien, waardoor de afstand tussen gevelplaat en draagmuur groter en dus moeilijker te overbruggen wordt, wat opnieuw in de kaart van de lichtere keramische platen speelt: minder materiaalkosten naar constructie toe, je kan grotere oppervlakken tegen de gevel hangen, en ook naar onderhoud toe bestaat er geen beter materiaal dan die keramische platen. Al wil ik daar meteen aan toevoegen dat een 100% onderhoudsvrije gevel niet bestaat, wat sommige fabrikanten ook mogen beweren.”
Weinig alternatieven
Bij een dikte van 3mm blijft de keuze aan mogelijke ophangsystemen voor de grote keramische tegelplaten relatief beperkt. “Wij kiezen steevast voor verlijming, maar veel alternatieven zijn er niet. Bij keramische platen van 4, 6 of 8mm dik zou je kunnen opteren voor fixatiesystemen die we gebruiken voor natuursteen of dikkere keramische tegels, met vastgeschroefde mechanische verankeringen. De vraag is er nog niet geweest, maar neem van mij aan dat het de klant meer gaat kosten. Prijstechnisch gezien is het verlijmen van grote keramische dunplaten de meest gunstige oplossing, wat zeker in tijden van economische malaise een doorslaggevend criterium is.”
“Als extra veiligheid bouwen wij altijd een klein mechanisch truukje in, maar dat geef ik liever niet prijs. Daarnaast stellen wij vast dat er steeds meer om een tweede draagweg wordt gevraagd. Deze extra constructieve ontwerpmaatregel voorkomt dat, moest de lijm volledig lossen, de tegel alsnog blijft hangen en dus niet naar beneden komt.”
Bij voorkeur 5mm dik
Met de keuze van het materiaal voor de gevelbekleding moeit Drooghmans zich naar eigen zeggen nooit. “Daarin laten we de klant volledig vrij. Als blijkt dat hij met een keuzedilemma zit, durf ik al eens keramische platen aanbevelen. Het aanbod daarin is intussen gigantisch groot. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat platen van 3,5 mm dik bij zo’n hoog gebouw op den duur niet meer rendabel zijn. Probleem is dat je zodanig veel aluminium profielen voor de draagstructuur nodig hebt om zo’n plaat voldoende stabiliteit te geven dat je het voordeel er niet meer uithaalt. Niet naar gewicht toe, maar in kostprijs. Dan raden wij toch liever een dikte van minstens 5mm aan. De kostprijs van zo’n iets dikkere plaat ligt wat hoger, maar je spaart er wel profielen mee uit. Dat betekent ook minder lijm en minder draaghaken.”
Wie keramisch materiaal van 120x360cm en 3mm dik plaatst, moet verdomd goed weten waar hij mee bezig is, benadrukt de zaakvoerder van Drooghmans Geveltechnieken. “De platen zijn behoorlijk fragiel, tot het moment dat ze eraan hangen blijft het delicaat werk. Je moet ze heel voorzichtig transporteren en manipuleren of ze breken.”
Troeven
Elke gevel die wij bekleden is maatwerk, gaat Drooghmans verder. “De gelijmde hoeken noemt hij de grootste ontwikkeling van de laatste jaren. “In plaats van de tegels in verstek te zagen, worden deze gewoon aan elkaar gelijmd.”
Het eerste echt grote project dat Drooghmans realiseerde met keramische panelen in formaat 120x360cm was het Sint-Jansziekenhuis in Genk. Een veel recentere realisatie is de gevelbekleding van de Koning Elisabethzaal in Antwerpen, uitgevoerd in 4 verschillende kleuren.
“Niet alleen zijn die dunne platen beperkt in gewicht, je hebt ook alle voordelen van keramiek. Het feit dat je met veel minder snijverlies zit, is een andere belangrijke troef. En ze zijn per definitie altijd met een glasvezel wapeningsnet verstevigd, wat voor een dikkere tegel minder vanzelfsprekend is. Bovendien is de motivatie van de mensen die het materiaal moeten plaatsen groot omdat ze met minder gewicht meer vierkante meters kunnen plaatsen, wat het werk minder belastend maakt.”
Voor wie er nog aan zou twijfelen: bij Drooghmans zijn ze echt in de wolken met de komst van de keramische XXL-platen.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
- We nodigen professionele tegelzetters uit voor een hands-on training Dekton XXL tegels verwerken, georganiseerd door BITA (Belgian…
Cersaie 2024 verkent interacties tussen architectonische ruimte, design en mens
De internationale beurs van keramische tegels en badkamermeubels Cersaie, die dit jaar van 23 tot 27 september 2024 in Bologna wordt…Herdefinieer de Badkamerervaring met Cosentino's C-Bath Collectie
Bij Cosentino geloven we dat de badkamer een heiligdom is, een plek waar functionaliteit en esthetiek hand in hand gaan om een omgeving van…Koppel vakkennis aan passie en je komt uit bij TERATO
Als ervaren partner in de natuursteensector staat groothandel TERATO elke dag opnieuw paraat om professionele vloerders en…
- 04/09/2024 - 06:40 Sector
04/09/2024 - 06:40Architecturale ruimte staat centraal op CERSAIE 2024