Hoe onderhoud je een keukenblad in kwartsiet het best?

Kwartsiet wint de laatste jaren aan populariteit als aanrechtmateriaal, en dat is niet zonder reden. Met een uiterlijk dat vaak lijkt op marmer en een duurzaamheid die vergelijkbaar is met graniet, lijkt deze natuursteen alles in huis te hebben. Maar hoe moet je een keukenblad in kwartsiet nu het best onderhouden? Polycaro zocht het voor jou uit.

Waarom kiezen voor kwartsiet?

Kwartsiet is mooi en oogt exotisch. Men kiest het vaak wanneer men op zoek is naar ‘iets anders’. Kwartsiet is daarenboven bijna onverwoestbaar. De twee sterkste verkoopargumenten van kwartsiet zijn dan ook hardheid en duurzaamheid: kwartsiet is bijna twee keer zo hard als glas en harder dan een mes. Het is ook bestand tegen gewone keukenzuren en zal bijna geen vlekken vertonen wanneer het wordt blootgesteld aan zuren zoals citroensap of azijn.

Eenvoudig onderhoud

Het onderhoud van kwartsiet is vergelijkbaar met dat van graniet. Het werkblad regelmatig schoonvegen met een zacht reinigingsmiddel, water en een zachte doek zou in principe moeten volstaan.

Zoals met elk steenoppervlak, moeten eenvoudige preventieve maatregelen worden genomen om aanrechtbladen in kwartsiet te beschermen. Bij morsen en natte plekken, veeg je alles zo snel mogelijk weg, en je gebruikt het best onderzetters voor glazen, potten en pannen. Daarenboven beveelt men ook aan om een snijplank te gebruiken, hoewel misschien niet om de reden die je zou verwachten: kwartsiet scoort zodanig hoog op de schaal van Mohs-hardheid, dat het je messen bot kan maken.

Sealen en impregneren

Het aanbrengen van een impregnerende sealer zal de vlekweerstand van elk natuurstenen oppervlak vergroten. Afhankelijk van de dichtheid en porositeit van de steen, is het voldoende om eenmalig bij de eerste installatie te impregneren, of om op regelmatige tijdstippen de natuursteen opnieuw te gaan behandelen. Of regelmatige impregnering vereist is voor een keukenblad in kwartsiet, hangt af van de porositeit van jouw type natuursteen.

Kwartsieten zijn gemaakt van gemetamorfoseerde zandsteen. Afhankelijk van de hoeveelheid metamorfose kan elk kwartsiet min of meer poreus zijn. Poreuze variëteiten van kwartsiet hebben alle baat bij het regelmatig gebruik van een goede sealer. Uw fabrikant of natuursteenleverancier kan u specifieke richtlijnen geven bij het kiezen van het juiste product voor uw aanrechtblad in natuursteen.

Meestal is de beste indicatie voor het opnieuw aanbrengen van een afdichtings-/impregneringsmiddel het moment dat het oppervlak rond de gootsteen donker begint te worden door water.  Meestal betekent dit dat de huidige sealer zijn werking begint te verliezen.

Plan je om je keukenblad in kwartsiet opnieuw te impregneren, maak dan eerst het oppervlak volledig schoon met een aangepast reinigingsmiddel en wees er zeker van dat het volledig is opgedroogd alvorens je begint te impregneren.  Neem bij twijfel contact op met je natuursteenleverancier en vraag naar het meest gepaste advies voor het onderhoud van jouw werkblad in kwartsiet.

Aandachtspunt

Kwartsiet is te vinden in een breed scala aan kleuren: terwijl de meeste kwartsieten wit of licht van kleur zijn vanwege hun kwartsgehalte, kunnen ook levendige kleuren kwartsiet worden gevonden, vanwege extra mineralen die zich in de natuursteen bevinden. Kwartsiet staat bekend om zijn hardheid en duurzaamheid. Helaas worden sommige stenen vaak verkeerd gelabeld als kwartsiet of “zacht kwartsiet” wanneer ze in feite marmer of dolomiet marmer zijn. Kwartsiet is dan ook een steen met zeer consistente eigenschappen, maar met een variabele etikettering.

Vergewis je er dus steeds van dat je wel degelijk met een keukenblad in kwartsiet te maken hebt en niet in marmer. Het onderhoud verschilt alsook de prijs. Om zeker te zijn dat je werkblad echte kwartsiet is, kan je een ​​paar eenvoudige tests uitvoeren. Kan je gemakkelijk krassen veroorzaken in het oppervlak wanneer je er met een mes op krast? Krijg je doffe vlekken door citroensap? Dan heb je met marmer te maken en niet met kwartsiet. In een echte kwartsiet krijg je nauwelijks een kras gemaakt, en deze geven niet tot zelden doffe vlekken in contact met zuren.

Doordat kwartsieten harder zijn en dus moeilijker in bewerking, zullen kwartsieten vaak iets duurder zijn in aankoop.


In samenwerking met usenaturalstone.org