Vers Bloed: startende tegelzetter Jonathan Corthals in de kijker

In Vers Bloed zetten we nieuwkomers in de sector heel even op het podium. Voor deze eindejaarseditie strikten we een creatieveling die eerder bij toeval verliefd werd op het tegelen. Het was pas na jaren ervaring te hebben opgedaan, dat hij besloot te springen en aldus zijn eigen bedrijfje opstartte…

Polycaro: Stel jezelf eens kort voor?

“Ik ben Jonathan Corthals, 37 jaar en woon in Hofstade bij Aalst. Ik ben afgestudeerd als carrossier en het was pas toen ik een 14-tal jaar geleden een eigen huisje kocht en dat eigenhandig verbouwde, dat ik voor het eerst een truweel in m’n handen hield. Mijn vrouw haar oom was vloerder, en samen met hem ging ik aan de slag. Ik vond dat ontzettend plezant om te doen. Zo ben ik er eerder als bij toeval ingerold want niet veel later kon ik aan de slag bij het bedrijf waar die oom werkte. Ik voelde dat ik in het tegelzetten volledig ‘mijn ei kwijt kon’. Les heb ik uiteindelijk nooit gevolgd, want ik leerde alles op de werkvloer.”

Voor mij is tegelzetten één van de mooiste beroepen uit de bouwsector!Jonathan Corthals

Polycaro: Wat typeert jouw werk?

“Na 14 jaar voor dat bedrijf te hebben gewerkt, besloot ik uiteindelijk om de sprong te wagen en mijn eigen weg te gaan. Vloer- en Tegelwerken Corthals was geboren! Ik werk alleen en wil dat zo houden. Grote oppervlaktes tegelen, of grote projecten binnenhalen: dat spreekt me niet echt aan. Ik zou binnen de tegelwereld liever naam maken omdat ik goed ben in ‘speciallekes’ en het perfect afgewerkte werk. Althans, ik tracht perfectie na te streven maar kan dat nooit garanderen. Er zijn immers heel veel factoren die je niet per sé zelf in de hand hebt op een werf.”


OMNICOL schenkt Jonathan Corthals een aankoopbon ter waarde van € 500 !

logo-omnicolStarters in onze sector worden via Polycaro beloond met een aankoopbon ter waarde van 500€. In deze editie is de firma OMNICOL de milde schenker en wordt Jonathan Corthals uitgenodigd om dit bedrag te verzilveren. Met dank aan OMNICOL!


Polycaro: ‘Speciallekes’, leg dat eens uit?

“De meer speciale of creatieve opdrachten vind ik heel tof om te doen. Zo mocht ik in het verleden een wand betegelen in gekleurde 3D-tegels die een optische illusie creëerden. Ook in mozaïeken zou ik me graag specialiseren. Samen met mijn vrouw ben ik recent zelfs een kleine tegelzaak opgestart, Piastrella, omdat ik merkte dat mijn klanten niet altijd tevreden waren met de dienst na verkoop van sommige partners waarmee ik samenwerkte. Ik werk o.a. samen met de Engelse firma Original Style, die prachtige handgemaakte tegels vervaardigt, o.a. in Victoriaanse stijl. Dat zijn oude tegels die je in kerken of kastelen terugvindt. Het lijkt wel een tapijt maar dan in tegels, heel apart. Ze vervaardigen ook prachtige glastegels. Ik ben heel erg geboeid door de originaliteit ervan. Maar ook met STONE uit Olsene werk ik graag samen, o.a. voor hun terrazzo’s, en andere materialen.”

Polycaro: Welk onderdeel van de stiel vind je het moeilijkst?

“Die grootformaattegels vind ik niet gemakkelijk. Ik werk alleen, en het is niet gemakkelijk om iemand te vinden die je daarmee kan helpen waardoor je er dus ook niet snel ervaring in opbouwt. Maar ik sta er absoluut voor open!”

Polycaro: Hoe school jij je bij?

“Wanneer ik een project uitvoer met een collega, leer je sowieso nieuwe dingen bij. Soms neem je een nieuwe techniek over, en soms beslis je dat je je toch beter voelt bij je eigen methode. Dit jaar volgde ik voor het eerst opleidingen bij de tegelzettersschool BITA. Het motiverende aan BITA is dat je samenkomt met gelijkgestemden; nl. tegelzetters die bereid zijn bij te leren en die de waarde van het vak hoog willen houden simpelweg omdat tegelen hun passie en liefde is. Er zijn er helaas ook velen die dit prachtige beroep naar beneden trekken door alles zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Maar de materialen en de afwerking zijn er helaas ook naar. Heel spijtig, want voor mij is tegelzetten één van de mooiste beroepen uit de bouwsector!”

Polycaro: Toch is het een knelpuntberoep. Hoe zou jij nieuwkomers motiveren?

“Ja het is een zwaar beroep… maar o zo schoon! Mijn beroep is mijn hobby, want het komt uit mijn hart en ik kan daar echt mijn ziel in kwijt. En zo zou het eigenlijk bij elke tegelzetter moeten zijn, dat ze beroepsfierheid hebben en gelukkig worden van de appreciatie die ze na afloop ontvangen van de klant.”

www.vloerencorthals.be


Over Omnicol…

De bouw schreeuwt om goede vakmensen. Vaklui die beschikken over de juiste kennis om te werken in een innovatieve branche waar materialen en processen steeds beter, sneller en duurzamer worden. Om daaraan te voldoen heb je als vakman maar beter een leverancier aan je zijde die je bijstaat met kwaliteitsvolle producten en het correcte advies.

Als Belgisch fabrikant van tegellijmen begrijpt Omnicol als geen ander wat nodig is om samen met de tegelzetter een werk tot een goed einde te brengen. Advies en opleidingen geven aan startende tegelzetters is daarom voor Omnicol een logische keuze. Praktijkervaringen delen, mensen bij elkaar brengen en leren van elkaar, op die manier werken we samen aan een succesvol project, jouw project. Je kan als startende tegelzetter rekenen op Omnicol, we spreken jouw taal en adviseren de juiste producten in de juiste toepassingen. In elke regio hebben we een technisch adviseur die snel bij je op de werf staat. We produceren naast je deur en verdelen onze producten via onze distributiepartners in de bouw, dus koop je lokaal technische producten tegen de scherpste prijzen.

Omnicol biedt je zekerheid, gebruiksgemak én flexibiliteit. Wil je kennismaken, contacteer dan ons algemeen nummer 013 78 08 60 of stuur een mailtje naar info@omnicol.eu


Tekst: Lies Paelinck – Foto’s: Jonathan Corthals