Vers bloed: kersverse tegelzetter in de kijker: Hans Zajac

Wie dacht dat Corona alleen maar angst en paniek rondom zich zaait, zit ernaast. Deze dappere Jan Zonder Vrees liet het niet aan zijn hart komen en startte in maart 2020 vol vertrouwen zijn eigen zaak als tegelzetter op. Onder het motto ‘Quality is not an act, it is a habit’, stellen we kort het verse bloed van Hans Zajac aan u voor.

Polycaro: Stel jezelf eens kort voor?

“Sinds 1 maart 2020 registreerde ik me officieel als tegelzetter onder de naam HaZet. Ik ben actief in de ruime regio rond Mol. Voorheen werkte ik als tuinaannemer. Aangezien ik op zoek was naar oplossingen om vakkundig en volgens een bepaalde planning terrassen aan te leggen, werd ik in 2018 getriggerd door de opleiding tegelzetter (aannemer vloer- en tegelwerken) bij Syntra Genk. Ik had al langer bedenkingen bij mijn toenmalige activiteit, en zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik besloot na wat wikken en wegen te investeren in deze tweejarige opleiding o.l.v. Dhr. Willy Vos. Deze man heeft jaren praktijkervaring en staat nog steeds met beide voeten in de tegelwereld. Zo evolueerde ik van tuinaannemer naar tegelzetter. Een bijzonder goede keuze waar ik nog geen moment spijt van heb gehad. Tegelzetten sluit immers veel beter aan bij mijn stipte en correcte persoonlijkheid en bovendien ben ik nu niet meer afhankelijk van het weer en de seizoenen.”

Polycaro: Welk onderdeel van de stiel vind je het leukst/moeilijkst?

“Het leukst zijn niet voor de hand liggende situaties waarbij je naar een oplossing zoekt die technisch goed uitgevoerd is en tegelijk ook esthetisch mooi blijft.

Het moeilijkste aan de stiel vind ik niet zozeer het vak op zich, maar het ondernemen in het algemeen. Idealiter stel je een businessplan op waarin je je doelstellingen formuleert. Dan zou je je beslissingen en klanten/opdrachten consequent aan deze doelen moeten blijven toetsen en voorkomen dat je in de flow van aanvragen-offerte-opdracht terecht komt. Dat is niet gemakkelijk. Soms is het beter om te bedanken voor een opdracht en je focus te behouden, dan alles aannemen wat op je pad komt.”

Polycaro: Hoe/waar/bij wie scherp jij je kennis aan?

“Ik volgde reeds een aantal interessante infoavonden bij BITA (Belgian Innovative Tile Academy) en ik probeer zoveel mogelijk info te vergaren door het lezen van vakliteratuur zoals o.a. Polycaro. Ik vind het een blad dat info brengt die er echt toe doet en die ons als vakman iets bijbrengt. Ik kijk o.a. al uit naar de cursus “modern tegelzetten”, maar ook de interviews met collega’s tegelplaatsers vind ik echt de moeite. Die interviews werken inspirerend. Ook wil ik tijd vrijmaken om alle technische documenten m.b.t. vloer- en tegelwerken van het WTCB door te nemen.

Verder volg ik het aanbod aan opleidingen op de voet, en sinds kort ben ik in contact gekomen met een collega uit Pelt, Stefan Stessens. Ik voer voor hem een aantal werken uit en op regelmatige basis houden we een briefing op de werf. Op dat moment bespreken we eventuele vragen die ik heb en krijg ik een massa aan praktische tips. Dat is voor mij een ideale situatie omdat je direct toepasbare informatie ontvangt. Als je niet rechtstreeks uit de tegelwereld komt, is dat een gedroomd scenario. Ik vind het immers heel belangrijk om praktijkervaring op te doen en bij praktische problemen of vragen te kunnen overleggen met collega’s.”

Polycaro: Waar zou je graag je specialiteit van maken?

“Ik zou me graag verder bekwamen in de uiterste formaten, zowel de heel kleine (XXS) als de heel grote (XXL). Een werk uitvoeren waarbij een keuken of badkamer volledig wordt uitbekleed met XXL- tegels, daar droom ik momenteel wel van, ja. Ik wil zeker kunnen evolueren naar het worden van een tegelzetter met een hoge kwaliteit en afwerkingsgraad, waardoor ik jobs mag uitvoeren die daar om vragen.”

Polycaro: Met welke materialen werk je het liefst?

“Ik werk enkel met kwaliteit. Mijn mening is dat goed materiaal (zowel gereedschappen als grondstoffen) minstens de helft van het eindresultaat bepalen. Bovendien zorgt het ook voor een goed gevoel tijdens het werken. Ik kan daar echt van genieten, gereedschap dat doet wat het moet doen. Ik baseer mijn keuze op kwaliteit, beschikbaarheid en ondersteuning van de fabrikant of leverancier. Ik wil ervaren dat ik er als klant toe doe, ook al ben ik misschien maar een kleine klant.

Momenteel werk ik vooral met de producten van Omnicol. Zij hebben een uitgebreid aanbod aan producten voor de tegelzetter en bieden de kwaliteit die ik zoek. Ze bieden ook een goede ondersteuning via hun regionale vertegenwoordigers. Je kan met alle vragen steeds bij hen terecht en ze komen indien nodig tot op de werf om je bij te staan in de praktijk. Er zit verder ook een praktisch aspect aan: Omnicol heeft zijn hoofdzetel in Ham, dat is zeg maar bij mij om de hoek.

Verder gebruik ik voornamelijk Montolit en Rubi gereedschappen, beide gekende namen in de tegelwereld.”

Polycaro: Is er een vakman naar wie jij opkijkt?

“Ik kijk op naar alle collega’s die hun werk met passie en aandacht voor detail en kwaliteit doen, die hun job met hart en ziel doen en ook anderen daarin willen bijstaan en ondersteunen. Of zoals ik onlangs in een quote zag voorbijkomen: ”Quality is not an act, it is a habit ! ”

Polycaro: Tegelzetten behoort tot de knelpuntberoepen, hoe zou jij collega’s aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?

“Tegelzetten is een beroep dat meer divers is dan het op het eerste zicht lijkt. Vaak bestaat de perceptie bestaat dat je ‘s morgens op je knieën gaat zitten, meters legt en ‘s avonds pas terug rechtstaat. Dat deel van het beroep bestaat uiteraard ook, maar het kan zoveel meer inhouden als het je boeit. Je kan op zoek naar een specifieke techniciteit en kwaliteit waarmee je het verschil kan maken. Je kan je specialiseren in een bepaald type tegels (XXS of XXL), of een bepaald type werk zoals terrassen, badkamers, volledige renovaties, … Op die manier wordt elke dag anders.”

Polycaro: Wat maakt van jou een ‘fiere’ tegelzetter?

Vloeren en wanden vormen toch één van de meest zichtbare afwerkingselementen in een gebouw. “Ik voel mij een fiere tegelzetter wanneer ik een mooi en degelijk eindresultaat kan afleveren dat jaren meegaat, en waarvan ik weet dat de klant tevreden is over de afwerking. Als het resultaat dan goed is, ben ik een fiere tegelzetter!”

Polycaro: Wie Hans Zajac naast zijn job?

“Ik ben geboren in 1974, ben sportief (lopen, fietsen, wandelen, kano varen, …), en heb samen met mijn partner Sofie 3 kinderen.”


Codex schenkt aankoopbon van € 500 !

codexStarters in onze sector worden via Polycaro beloond met een aankoopbon ter waarde van € 500!

In deze editie is de firma Codex de milde schenker en wordt Hans Zajac uitgenodigd om dit bedrag te verzilveren.

Met dank aan Codex!