Diapal opent gloednieuwe showroom in Jabbeke

Na 50 jaar was het tijd voor een nieuwe toonzaal

Project fiche

4 Jaar na de start van de werken is de gloednieuwe toonzaal van Diapal eindelijk een feit. De keuken- en interieurbouwer uit Jabbeke verhuisde de burelen reeds vorig jaar naar het eerste verdiep van het ultramoderne gebouw. Vanaf heden kunnen ook particulieren, architecten, huizenbouwers en promotoren kuieren door 1.200m² toonzaal en zich laten inspireren door stijlvol maatwerk, gaande van badkamers, slaapkamers en dressings, tot kasten onder dakhelling, keukens, haardwanden, enz.

Om zowel landelijke als ultra strakke ontwerpen ten volle tot hun recht te laten komen, kozen de interieurarchitecten van Diapal voor een uniformiteit qua vloerbekleding die warmte en rust brengt doorheen de diversiteit aan stijlen. De series Buxy Flammé en Cluny van Cotto d’Este, in combinatie met de Belgische bstone XL bleken hierop een passend antwoord te bieden.

Van keukenbouwer tot totaalaanbieder van interieurmaatwerk

Diapal kende haar start in 1968 en zette zich op de markt als keukenbouwer. Dankzij jarenlang vakmanschap kon het familiebedrijf uitgroeien tot een toonaangevende speler van maatwerk binnen de keuken- en interieurmarkt. Diapal werkt anno 2017 met een equipe van 90 personen en biedt hoogwaardig interieurwerk aan in alle denkbare materialen, gaande van hout en natuursteen tot keramiek en composiet.

Succes doet groeien en vernieuwen

Door het groeiende succes ontstond de nood om in te zetten op een splinternieuw gebouw bestaande uit burelen en een op en top vernieuwde toonzaal. AAVO uit Moeskroen werd als gerenommeerd architectenbureau onder de arm genomen en plannen werden gesmeed. Diapal wenste een ultramoderne nieuwbouw op de site in te planten, en de oude showroom om te vormen tot verpakkings- en verzendingshal.

“We wilden een modern ontwerp dat zowel functioneel was als esthetisch mooi oogde. AAVO heeft dat fantastisch goed uitgewerkt. Ons nieuw gebouw lijnt strak af en is hypermodern dankzij een noordgerichte glaspartij. De inplanting op de site is heel functioneel waarbij het logistieke gebeuren achteraan het gebouw plaats vindt”, aldus Lieven Vermeire, afgevaardigd bestuurder van Diapal.

Dit artikel verscheen in Polycaro 60

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Diapal heeft een 8-tal sterke interieurarchitecten in huis, logisch dus dat de inkleding van het nieuwe gebouw en de materiaalkeuze qua bevloering in handen werd gegeven van haar eigen team. “Er is heel veel aandacht besteed aan het aspect ‘toonzaalbeleving’ in onze nieuwe showroom. Waar in onze oude showroom elke keuken of kamer werd gepresenteerd op een andere, aparte en bijpassende vloer, realiseerden we ons dat hierdoor ontzettend veel informatie op de bezoeker afstevende en de toonzaal eerder een drukke ‘kakafonie’ was in plaats van een rustgevende ruimte waar men graag zijn tijd spendeert. Nochtans dient een showroom haar bezoekers met comfort te omringen zodat ze al kuierend alles kunnen ontdekken, materialen aanraken, enz. Er zijn tal van factoren die hier een rol in spelen waarvan het zorgvuldig uitkiezen van de juiste bevloering er één van is. We wensten een vloer die warmte en rust uitstraalt wanneer men de showroom binnenkomt. Bovendien dienden we een vloerbekleding te vinden die zowel bij een landelijke stijl kon geplaatst worden als bij een hyper modern ontwerp, en evenzeer diende de vloer thuis te horen in een slaap- of badkamer, alsook in de keuken, een bureel of woonruimte. Niet evident”, vertelt Lieven.

De keuze viel op een zachtbeige keramische vloertegel van Cotto d’Este voor zowel de showroom, de burelen boven, de polyvalente ruimte alsook de buitentegels op de terrassen die het gebouw omsluiten. In de showroom koos men voor de serie Buxy Flammé type Cendre in formaat 60/120. Deze werd achteraan gecombineerd met een imitatie van blauwsteen, zijnde de XL Black 120/120 van bStone, als perfecte ondergrond voor keukens in landelijke stijl.

Kiezen voor keramiek is kiezen voor gemak

Lieven vertelt verder: “De keuze voor een keramische bevloering was heel bewust omwille van het gemak in onderhoud en de slijtvastheid. In onze toonzaal worden immers geregeld zaken opgebouwd, afgebroken, versleept etc. De Buxy Flammé reeks straalt warmte en rust uit over de gehele toonzaal. Doordat er een zekere textuur in zit, speelt de tegel met licht en schaduw en oogt hierdoor niet te strak. De keramiek van vandaag is daarenboven niet meer die van vroeger, en benadert de look en feel van natuursteen heel sterk. Enkel de inkom en de trap die leidt naar de showroom, bekleedden we in echte natuursteen, en de onthaalruimte is parket. Beiden vormen een mooi esthetisch geheel met de keramische toepassing in de rest van het gebouw.”

Bouwmaterialen Deschacht voor een perfecte plaatsing

Voor de plaatsing van de vloeren en de terrassen koos Diapal resoluut voor Bouwmaterialen Deschacht uit Jabbeke. “Deschacht plaatste ook de tegels in ons vorige gebouw. Het is een Jabbeeks bedrijf met een goede naam, een heel goede service en een sterke afwerkingsgraad. Ons project bevatte toch wel een aantal moeilijkheden voor de vloerder, zoals de kolommen in de showroom, de hoge glaspartijen met inspringende glazen steunvoet, de uitzettingsvoegen voor de vloerverwarming, etc. De plaatsing diende dus te gebeuren volgens de regels van de kunst.”

Bouwmaterialen Deschacht is een West-Vlaams familiebedrijf pur sang: hard werkend, klanten bij de voornaam aansprekend, vader die samen met zoon Lorenzo de werven uitvoert, moeder Natacha die instaat voor de verkoop, haar ouders die af en toe de zaak binnen stappen en van ver nog steeds hun oog laten vallen op de cijfers die het bedrijf neerzet, een toonzaal tot aan de nok gevuld met de beste materialen.

“Wij zijn al 49 jaar een familiebedrijf en een gevestigde waarde in deze streek. We groeiden uit tot een team van 19 personen waarbij onze omzet voor 80% bestaat uit het uitvoeren van betegelingswerken zowel binnen als buiten. Naast plaatsing hebben wij een kleiner luik waarin wij natuursteen bewerken. Onze klanten zijn hoofdzakelijk particulieren, architecten en af en toe een bouwbedrijf. Dankzij onze uitstekende plaatsers hebben wij in de regio een zeer goede reputatie kunnen uitbouwen waar we fier op zijn”, zo gaat Natacha Deschacht in haar sappig West-Vlaams accent tussen rinkelende telefoons door van start.

“Met Diapal werken we al een tijdje samen. We hebben hen geadviseerd in de tegelkeuze voor hun nieuwe toonzaal, niet alleen qua bevloering maar eveneens op vlak van onderhoud, en mijn echtgenoot en zoon stonden in voor de plaatsing.” Lorenzo pikt in: “Grote formaten zoals 120 cm zijn sinds een aantal jaar zeer hard in trek. Om de formaten 120/120 (bstone XL Black) en 60/120 (Cotto d’Este Buxy Flammé cendre) bij Diapal te kunnen plaatsen, kochten we speciale vacuümzuigers. Daarenboven ben je best met 2 à 3 personen als je dergelijke formaten wil plaatsen zoals het hoort, in dit geval dubbel verlijmd op een bestaande chape. De terrastegels plaatsten we op regelbare tegeldragers, zijnde de Gumo-Blocks. Misschien een heel karwei, maar het resultaat mag er wezen. De tegels liggen immers stabieler na plaatsing, het terras heeft een grotere draagkracht en er zijn kanaaltjes voorzien voor afwatering.”

Cedexsa: betrouwbare leverancier en trendsetter binnen de markt

Natacha vervolgt: “Wij werken met diverse sterke leveranciers waaronder Cedexsa. Ze bieden altijd kwalitatieve producten, hebben alles op stock en zijn dichtbij gelegen. Ik omschrijf ze als een trendsetter binnen de sector aangezien ze altijd de laatste nieuwe producten in huis hebben. Cotto d’Este is één van hun merken die ik graag aanbied aan klanten. De tegels zijn niet alleen heel mooi, maar vooral ontzettend hard en slijtvast waardoor ze heel veel passage verdragen. Ideaal dus voor een showroom. Cotto d’Este biedt in eenzelfde serie meerdere formaten, kleuren en afwerkingen aan, waardoor je dezelfde look and feel kan behouden voor zowel binnen als buiten, in ruimtes met veel of weinig passage, enz. Bij Diapal werkten we in de toonzaal met de Buxy Flammé reeks die een licht reliëf heeft en hierdoor tevens een antislipwerking biedt, waardoor we de tegel in hetzelfde formaat doortrokken naar het aanpalend terras buiten voor een mooi diepte effect.

In de burelen boven koos men voor de Cluny reeks die vlakker is. In de polyvalente zaal boven alsook op het aanpalend terras, werd de Plein Air gris geplaatst in formaat 60/60 (buiten) en 90/90 (binnen). Zoals de naam doet vermoeden is deze reeks feilloos als het komt op buitengebruik. De tegel is immers slip-, vorst- en uv-bestendig, onbreekbaar, kleurvast en gaat eenvoudigweg levenslang mee.

bstone sluit hierbij naadloos aan, zowel op vlak van design als technische performantie, en is bovendien op en top Belgisch. De blauwsteenimitatie die achteraan de toonzaal werd geplaatst, heeft diepe tinten, is tijdloos en robuust en daarom zeer geschikt om een andere toets te creëren in een toonzaal die hoofdzakelijk rust en warmte uitstraalt. Wat mij betreft, een zeer geslaagde realisatie waar alle partijen fier op mogen zijn”, besluit Natacha Deschacht.


Foto’s: Lies Paelinck