Gratis online cursus tegelzetten voor gevorderden

Bloed, zweet en tranen heeft het hem gekost, de internetcursus die tegelexpert Peter Goegebeur recent uit zijn pen toverde. Geschreven in een begrijpelijke doch professionele taal. Geen handboek voor beginners dus, maar een up-to-date handleiding voor gevorderde plaatsers. Met wetenschappelijk en technisch onderbouwde informatie over plaatsing van keramiek en natuursteen anno 2018. Kortom, dit goed gestoffeerd naslagwerk is een aanrader voor élke tegelzetter.

De cursus is online beschikbaar via deze link.
Wilt u de cursus gedrukt ontvangen? Voor dit uniek werkstuk investeert u slechts 250€ ex.btw. Interesse? Mail naar info@polycaro.be.

Basiskennis vereist

“Met deze cursus, geschreven in een taal die begrijpelijk is voor de professionele tegelzetter, heb ik geprobeerd een tussenweg te vinden tussen een schoolboek en een Technische Voorlichting van het WTCB. Een schoolcursus is voor een gevestigde vloerder sowieso te simpel, daar waar een TV voor sommigen misschien net te hoog gegrepen is”, zegt auteur Peter Goegebeur, die al heel wat schrijverservaring opdeed als redacteur voor Polycaro.

Het is zeker geen tegelzetterscursus voor beginners waarbij stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je een tegelwerk moet aanvatten. Je dient de basiskennis van het tegelzetten al onder de knie te hebben om ermee aan de slag te kunnen.Auteur Peter Goegebeur

“Zie het als een aanvulling met veel interessante tips & tricks rond modern tegelzetten. En met speciale aandacht voor de nieuwste technieken en technologieën. Hoe moet je bepaalde innovatieve materialen juist plaatsen en welke systemen kan je daarbij gaan toepassen?”

Opbouw van de ondergrond bepalend

“De betrachting van de online cursus is: met zo weinig mogelijk woorden zoveel mogelijk wetenschappelijk en technisch onderbouwde informatie verschaffen.”

“Deze cursus is in de eerste plaats geschreven om mijn kennis en ervaringen uit de praktijk mee te geven aan leergierige tegelzetters die altijd en overal kwalitatief werk willen leveren. Niet alleen komen er constant nieuwe dingen op ons af, men durft al eens de basis van een tegelwerk uit het oog verliezen. Neem nu de opbouw van de ondergrond. Die is bepalend voor het eindresultaat en de duurzaamheid van een tegelwerk.”

Vandaar dat ik blijf herhalen: een perfect tegelwerk begint bij een perfecte ondergrond.Peter Goegebeur

Een tegelzetter aanvaardt zijn ondergrond op het moment dat hij de tegelactiviteiten aanvat. Dat kan een dekvloer zijn, een gipswand, een bestaand tegelwerk, een plankenvloer, etc. Hoe vaak gebeurt het niet dat de tegelzetter bij schade aan een vloer de zwarte piet krijgt toegeschoven. Terwijl de fout dikwijls in de opbouw van de ondervloer zit.”

Tegelingenieur

De term ‘tegelzetter’ dekt volgens Goegebeur al lang de lading niet meer. “We zijn geëvolueerd tot tegelingenieurs. Een vloerder moet vandaag met zodanig veel factoren rekening houden, dat je kan concluderen dat de stiel veel complexer is geworden. Wie zich niet wapent met kennis, zou wel eens onnodig veel centen kunnen verliezen. Aan het aanbod aan opleidingen kan het in ieder geval niet liggen, want dat is groot genoeg. Wie zich regelmatig bijschoolt, neemt automatisch een voorsprong op de rest en kan als specialist in zijn vak bijgevolg iets meer vragen aan een klant.”

Slaagkansen verhogen

De cursus is geschreven met de bedoeling dat de erkende tegelzetter er werkelijk iets aan heeft, benadrukt de auteur. Alles wat wetenschappelijk is, laat hij liever over aan het WTCB. Hem was het vooral te doen om alle technische informatie te bundelen in een handig naslagwerk, doorspekt met richtlijnen rond modern tegelzetten.

“Het zijn zaken waarmee sommigen al vertrouwd zijn maar die de meesten nog te weinig of zelfs niet kennen. Zeker voor dunne grootformaattegels die al meer dan 10 jaar bestaan, zijn -behalve dan in Italië- nog steeds bitter weinig plaatsingsvoorschriften te vinden. Daar wou ik met deze cursus verandering in brengen. Er is trouwens een groot verschil tussen het schrijven van een norm of technische voorlichting en van een specifieke richtlijn voor tegelzetters naar uitvoering toe.”

Bij het samenstellen van de cursus had Goegebeur nog een tweede belangrijke doelgroep in gedachten. “Voor zij die een eindwerk (lees: monografie) moeten maken of voor de Centrale Examencommissie dienen te verschijnen om een officieel vestigingsattest op zak te kunnen steken, kan een grondige studie van deze cursus de slaagkansen gevoelig verhogen.”

Oproep aan collega’s

Het voordeel van deze cursus is dat we hem altijd kunnen updaten, aldus de auteur. “De input van collega-tegelzetters is uiteraard meer dan welkom. Ik weet veel, maar zeker niet alles. Het mag met andere woorden niet overkomen als mijn eigenzinnige kijk op het vak. Ongetwijfeld bestaan er nog andere goede manieren om natuursteen- en keramische tegels te plaatsen, dat trek ik niet in twijfel. Het zijn enkel de verkeerde methodes die ik hiermee definitief de wereld wil uithelpen.

Ofschoon ik makkelijk honderden pagina’s had kunnen vullen, wou ik de cursus bewust niet te lijvig maken.Peter Goegebeur

“Het moest een compact werkdocument worden dat als geheugensteuntje kan dienen. Achteraan de cursus heb ik ook een lijst met bestaande literatuur voorzien. Stuk voor stuk betrouwbare bronnen voor de tegelzetter, zoals alle relevante technische voorlichtingen van het WTCB. Wie meer wil weten, kan ook altijd teruggrijpen naar de technische artikels uit Polycaro of contact opnemen met Fecamo.”

Vragen, opmerkingen of ideeën? Mailen kan naar info@polycaro.be.

De cursus ‘Modern Tegelzetten’ kwam tot stand met de medewerking van de Polycaro-redactie en is enkel via deze weg te verkrijgen. Deze kan u hier gratis online raadplegen.

Updates ontvangen over nieuwe technieken in de online cursus?
Laat dan hieronder jouw e-mailadres achter!