Een zwembad betegelen met grootformaattegels: we tonen hoe het moet

Dankzij het grote formaat is er quasi geen materiaal verloren gegaan

Project fiche

Dat zwembaden bouwen een vak apart is, kan zwembadbouwer Didier Leys, zaakvoerder van GP Construct uit Merksem, beamen. Meestal is een getekende rechthoek op een architecturaal plan de enige aanwijzing van waaruit een zwembadbouwer dient te vertrekken. Bij GP Construct is men dus architect, ingenieur en meester tegelzetter terzelfdertijd.

Hoewel 70% kiest voor mozaïektegeltjes, en 30% voor een bekleding in natuursteen, ziet ook de zwembadwereld de tendens geleidelijk aan verschuiven naar meer innovatieve materialen die uitblinken omwille van hun esthetische aspect en multifunctionele toepassingsmogelijkheden. Net zoals in dit project, waar de bouwheer voor de bekleding van het zwembad, de muren en de wanden heel bewust koos voor stijlvolle grootformaat tegels van Floorgres.

Van zwembad tot feestzaal dankzij beweegbare vloeren

Dat een mooi ontwerp hand in hand gaat met goed functionerende technieken en een doordachte materiaalkeuze, weten ze bij GP Construct al lang. De zwembadbouwer uit Merksem plaatste zijn eerste zwembadvloer reeds 25 jaar terug, en kent ondertussen het klappen van de zweep.

Dit artikel verscheen in Polycaro 60

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Bovendien zette dit familiebedrijf zich op de internationale kaart doordat ze zich wel heel onderscheidend profileren van hun concullega’s: GP Construct staat niet alleen in voor een volledige projectbegeleiding van ontwerp tot finale afwerking (met uitzondering van de ruwbouw- en grondwerken), maar is de eerste zwembadbouwer die met het idee (én bijhorende technieken) kwam om beweegbare vloeren te plaatsen. Hierdoor wisten ze zowel in binnen- als buitenland naam te maken bij zwembadliefhebbers doordat deze, wanneer ze hun zwembadvloer op gelijke hoogte stellen met de boordsteen, hun zwembad probleemloos kunnen omvormen tot een ruime feestzaal of groot verhard terras.

Een staaltje Antwerps vernuft dat hun geen windeieren heeft gelegd. GP Construct heeft immers op dit moment naast België projecten in uitvoering in zowel Ierland, Italië, Zwitserland, Frankrijk als Nederland.

Ultieme ‘zen’-beleving met MAGNUM Industrial Ivory van Floorgres

Voor dit project echter zoeken we het unieke aspect niet in beweegbare vloeren, noch in Genève of Parijs, maar in een niet alledaagse materiaalkeuze en wel op Gentse bodem. De bouwheer wenste zijn wellnessruimte te bekleden met innovatieve grootformaattegels waarbij zowel vloeren, wanden, trappen, het zwembad, de douche als de saunaruimte naadloos in hetzelfde materiaal dienden te worden uitgevoerd teneinde architecturale uniformiteit met een groot ‘zen’-gehalte te bekomen.

zwembad betegelen xxl tegels

Hij vond wat hij zocht en wel in de uitgebreide collectie van Superlarge in Zellik. Naast de talloze mogelijkheden die Ariostea Ultra of Cotto d’Este Kerlite bieden, viel de uiteindelijke keuze op de Magnum collectie van Florim, en meer bepaald de Industrial reeks van Floorgres.

Deze betonimitatie is in 6 warme kleuren te verkrijgen waarbij de bouwheer koos voor het zachtbeige Ivory opdat de blauwe kleur van het zwembadwater zo goed mogelijk tot zijn recht zou komen. Met het gekozen formaat 120×240 cm en tegelplaten van slechts 6 mm dikte onder de arm – een bewuste keuze omwille van de strakke vorm en het beperkte aantal naden – klopte hij vervolgens aan bij GP Construct. Die tekende het zwembad gedetailleerd uit volgens de wensen van de klant, maar vooral in functie van het tegelformaat. Een omgekeerde wereld, maar wel een functionele.

6 mm dik verzagen in verstek is geen sinecure

“Hoewel we reeds grote tegelformaten van 120 cm hadden geplaatst, waren deze keramische grootformaattegels nieuw voor ons. Het gekozen formaat was 2m40 lang maar dankzij haar 6 mm dikte heel licht en hierdoor gemakkelijk te dragen en te manipuleren. De lengte zorgde er wel voor dat de plaat niet op mijn bestaande zaagtafel paste waardoor ik een grotere diende aan te kopen”, zo gaat Didier Leys van start.

“De totaliteit van dit project werd in hetzelfde keramische materiaal uitgevoerd, in combinatie met houten lattenwerk of caillebotis boven de sauna en douche waarachter de technieken zoals bv. de zwembadafzuiging geplaatst werden. De grootste moeilijkheid in dit project was het verzagen van de trappen en de boordstenen in verstek. Doordat deze ultragrote maar ook ultradunne tegelplaten niet stevig genoeg zijn om te gebruiken als boordsteen, dienden we eerst een keramische tegel van 2 cm dikte te plaatsen, waarop we vervolgens de in verstek gezaagde Floorgres boven en onder verlijmden zodat er één massa van 3 cm dikte werd gecreëerd. We hebben door het zagen in verstek wel af en toe een tegel gebroken, maar dankzij het grote formaat konden we de reststukken perfect gebruiken voor fijner snijwerk waardoor er quasi geen materiaal is verloren gegaan.”

zwembad betegelen xxl tegels

Perfect vlakke ondergrond als basisvereiste voor een goede tegelplaatsing

Waar menig tegelzetter reeds koude voeten krijgt bij het idee om dergelijke grote formaten te moeten plaatsen, was deze zwembadbouwer zeker van zijn stuk.

“Onze mensen die instaan voor de plaatsing zijn gewend aan het uitvoeren van moeilijke projecten. Deze platen zijn inderdaad heel groot, maar met 6 mm dikte ook zeer licht dus vrij gemakkelijk te dragen met de vacuümzuigers. Wij hechten echter het grootste belang aan perfect rechte wanden en een vlakke ondergrond alvorens we de tegels verlijmen, en dat geldt nog meer voor deze ultradunne tegels.”

“Na het bouwen van de ontvochtigingsgoten en het aanbrengen van de waterdichting, gaan wij de vloer perfect uitvlakken. Hier gebruikten we de Ditra 25 ontkoppelingsmatten van Schlüter. De wanden in het zwembad schuren we met een diamantschijf af om een goede hechting te creëren van de elastische waterdichting. Daarboven werken we de oneffenheden van de waterdichting weg door het uitsmeren van de lijm zodat we perfect rechte wanden hebben waarop we uiteindelijk de tegels via een dubbele verlijming, aangebracht met een dikke kam, plaatsen. We kloppen ze aan, bewegen ze in het lijmbed door middel van de vacuümzuigers en doordat de vloer reeds op niveau werd gezet, weten we dat de tegel goed ligt. Voor de voegen gebruikten we de Kerapoxy CQ 130 in kleur ‘Jasmine’ omdat die het dichtste aanleunt bij de Ivory kleur van deze mooie Floorgres keramische platen. Op die manier krijg je een bijna naadloos resultaat.”

Unieke uitdaging, geslaagde referentie

Het Italiaanse merk Floorgres van Florim is dankzij een waterabsorbtiegraad van amper ≤ 0,05 % en haar resistentie aan hoge temperaturen en zwembadchemicaliën ideaal voor gebruik in en rondom zwembaden. Nochtans gebruikte GP Construct in dit project geen chloorelectrolyse om het water te ontsmetten, maar waterstofelectrolyse via het systeem Oxymatic dat de zwembadbouwer mee hielp ontwikkelen. Dat het hiermee een totaalpakket aanbiedt voor éénieder die droomt van een eigen zwembad, mag duidelijk wezen. “Dit project is zeker één om fier op te zijn. Het was voor ons een unieke uitdaging die ons team in alle vakkundigheid heeft uitgevoerd. Ook architecturaal oogt het eindresultaat heel mooi dankzij de materiaalkeuze. Ik denk er zelfs aan mijn eigen keukenwerkblad ook te bekleden met een keramische extra-grootformaattegel in marmerimitatie. Prachtig toch?”, besluit Didier Leys.


Bedrijfsfiche: Florim MAGNUM

Het Italiaanse Florim MAGNUM is een constante in de collecties van Superlarge in Zellik, vanwege zijn uitgebreide assortiment dat heel toegankelijk is voor de Belgische markt. De fabrikant heeft enkele succesvolle series op zijn naam staan waaronder deze pure Industrial reeks die een zestal kleurvariaties biedt in betonlook. De oversized collectie Magnum is maar 6 mm dik en gaat van 80×80 tot 160×320 cm; ideaal voor vloer- en wandbekledingen binnen strakke interieurs zoals lofts, maar dankzij haar geavanceerde productietechnologie en esthetische aspect evenzeer geschikt voor geventileerde buitengevels, binnen- en buitenmeubels, enz. Deze en heel wat andere reeksen zijn in hun grootste formaat te zien in de toonzaal van Superlarge, zodat de klant zich een perfect idee kan vormen van hoe de tegel er in zijn totaliteit zal uitzien.


Foto’s: Superlarge