Uitbundige marmer en zachte travertin voor keuken en vloer

Pure natuursteenluxe in centrum Gent

Project fiche

Gent heeft er een nieuw prestigieus woonproject bij. Residentie Sono is een prachtig staaltje van moderne architectuur met zicht op de Torens van Gent. Luxhome Interiors gebruikte hiervoor heel wat natuursteen, zoals verfijnde Muzillac Agrippa voor de vloer en de gewaagde Arabescato Grigio voor de keuken en badkamer. Polycaro bracht een bezoek aan dit beklijvende interieur.

Residentie Sono is gelegen op de Vogelmarkt 27 in Gent. Het telt in totaal vijf topappartementen en een gelijkvloers handelspand met bijhorende parkeer- en fietsgarages. Het woonproject heeft een uniek strak gevelconcept in staal, veel ramen, mooie leefruimtes en een adembenemend zicht op de torens van Gent. Het appartement werd ingericht door Luxhome die al sinds 1970 keukens, badkamers en leefruimtes ontwerpt en realiseert. Als wandbekleding voor muren en kasten werden er enerzijds Olm fineer Wengé zwart gekleurd hout gebruikt. Anderzijds werd er Lariks bleek gekleurd hout gebruikt.

“Omdat hierdoor al voldoende hout aanwezig was in het appartement kozen we de Natuursteen Mouzillac Veine als vloerbekleding. Deze geeft een mooi zacht contrast en zorgt voor een warme sfeer met toch voldoende karakter. Natuursteen is gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Het is in principe onverslijtbaar. We hebben bewust gekozen om slechts met een paar verschillende materialen te werken. Hierdoor creëren we rust en uniformiteit in plaats van een kakafonie aan combinaties”, zegt interieurarchitect Pieter Dhaenens, tevens zaakvoerder van Luxhome.

Patchwork in marmer

Voor de afwerking van het appartement werd de grillige natuursteen Arabescato Grigio uit Italië gebruikt. Deze marmersoort wordt gewonnen in een groeve op een boogscheut van Milaan en kenmerkt zich door een prachtig en weelderig patroon dat zich zowel speels als dynamisch een weg baant doorheen dit indrukwekkende interieur. De Arabescato werd na een precisieopmeting op maat verzaagd en grotendeels gematteerd verzoet afgewerkt door Potier Stone uit Maldegem. Ook de plaatsing werd door hen verzorgd: van de spoelbak van het aanrecht in de keuken en het werkblad van de kookzone, tot de douchewanden en het handwasbakje. Hierbij werd aandacht besteed aan de kleinste details.

“De afvoerplug verdwijnt naadloos in de spoelbak daar deze in dezelfde natuursteen vervaardigd zijn. Ook de stopcontacten werden mooi ingewerkt. Als enig steenverwerkend bedrijf hebben we een exclusieve overeenkomst met Creative 4 voor de verdeling en verwerking van de Trimless stopcontacten en schakelaars. De wandbekleding van de keuken bestaat uit patchwork panelen die allemaal verschillende breedtes en lengtes hebben. Elk stuk op zich is afzonderlijk op de wand aangebracht. Dat was een echt monnikenwerk. Het patchwork was een idee van onze klant waar we met plezier aan meegewerkt hebben”, zegt Wim Nelis van Potier Stone.

Onderhoud

In de hal werd een wastafeltje geplaatst, eveneens in de weelderig ogende marmer Arabescato Grigio.

“Het wastafeltje werd op uitdrukkelijke vraag van de klant in hoogglans afgewerkt. Heel mooi, maar hierdoor niet eenvoudig in onderhoud. Het is onze plicht als vakman om de klant hierover correct te informeren. Er kunnen zuurvlekken en vetvlekken optreden. Een zuurinvreting kan voor matte vlekken zorgen. En een nat glas kan voor kringen zorgen die je er nooit meer uit krijgt. Bij Potier Stone besteden wij echter veel aandacht aan research en de ontwikkeling van innovatieve technieken en producten. Dankzij onze innovaties die we in ons eigen labo ontwikkelden, kunnen we zelfs onderhoudsgarantie geven op marmeren werkbladen met onze Xquise afwerking. Dat is de naam van onze afwerking die fabrieksgeheim is. We hebben ook een eigen lijn aan onderhoudsproducten ontwikkeld die we gratis meeleveren bij plaatsing. Dit omdat we niet tevreden waren van de bestaande producten. Voor elke soort steen hebben we een passend product”, aldus Nelis.

Warme travertijn

Voor de vloeren van het appartement koos Luxhome voor de zachtheid van travertin. Hierdoor ontstond een mooie match tussen het donkere hout van de wanden en kasten, en de lichtheid van de vloertegels. De stenen werden bewerkt en geleverd door Hullebusch. De beige-grijze ‘muzillac veine’-tegels in formaat 120 x 50 cm werden van de typische HB-afwerking ‘agripa fijn’ voorzien. Dit geeft de tegels een verweerde en ruwere look.

Sophie Bekaert van Hullebusch legt uit:

“Na het inwassen krijgt de steen een oppervlaktebehandeling met producten van Moeller stonecare. Dit type vlekkenstop zorgt ervoor dat de kleurveranderingen minimaal blijven. Dat maakt dat de aardse kleuren ook veel zachter zijn. De grijze steen waarvoor de architect koos, heeft een zeer warme tint. We merken bij Hullebusch dat dergelijke travertins ‘hot’ zijn. Travertin brengt door zijn luchtige structuur een ruw karakter naar voor, maar straalt toch zachtheid uit. Om de mooie lijnenstructuur van travertin extra te beklemtonen, hebben we de tegel iets groter en langer gemaakt. Als je travertin echter in een lijnrichting zaagt, ga je ook een langwerpige open gatenstructuur creëren. Daarom werden de tegels ingewassen en opnieuw goed ingesponst, zodat de oppervlaktebehandeling goed tot zijn recht komt.”

De 2 centimeter dikke tegels werden recht op recht geplaatst, verduidelijkt Dhaenens nog. “Hiermee benadrukken we de lengte, wat een extra dimensie aan de ruimte geeft. Dankzij de oppervlaktebehandeling is deze vloer bovendien eenvoudig te onderhouden. Even dweilen en je krijgt alles meteen proper.”

Traditionele plaatsing

De tegels werden ter plaatse verzaagd en handmatig gelegd door Tegelwerken Argefloor uit Maarkedal. Zaakvoerder Vincent Gevaert, reeds 26 jaar actief in het vak, legt de plaatsing uit:

“Eerst plaatsten we een primer op de elastische chape om hechting te optimaliseren. Een Ditra ontkoppelingsmat wordt geplaatst bij groot formaat tegels in combinatie met vloerverwarming. Deze Ditra ontkoppelingsmat werd verlijmd met Weber Plus. De natuursteentegels zijn door middel van dikbedlijm Webercol TB op traditionele manier geplaatst. Deze Muzillac Agrippa natuursteentegels werden opgevoegd met een samengesteld voegsel, verhoudingsgewijs in samenspraak met Hullebusch. Dit geeft een neutraal, warm en mooi resultaat. Na het uitharden van het voegsel, raden we aan de tegels te reinigen met vuiloplosser en vlekstop aan te brengen, wat deze poreuze natuursteen onderhoudsvriendelijker maakt.”

Residentie Sono bevindt zich op de Vogelmarkt 27 in Gent, op wandelafstand van de belangrijkste winkelstraten.


Foto’s: Valerie Clarysse/Beeldpunt