Elaisa Energetic Wellness: complex van wereldniveau

Sacrale geometrie in een uniek wellnesscomplex van wereldniveau

Project fiche

Begeesterd door het Oude Egypte, de Gulden Snede en mystieke wijsheden uit vroegere beschavingen, bouwden ondernemers Jeanluc en Patricia Kumpen eigenhandig een holistisch centrum dat zijn gelijke niet kent. De granieten tempel die is neergedaald in hartje Limburg, is een architecturale parel die oeroude kennis bundelt met hedendaagse technieken.

Dit artikel verscheen in Polycaro 72

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Je kent ze vast wel, de oude wijsgeren en Grote Denkers die de natuur leerden te lezen aan de hand van mysterieuze getallenreeksen en harmonieuze wiskundige verhoudingen. We hebben het over Plato, da Vinci, Fibonacci, Euclides, en vele anderen. Ze vonden deze Divina Proportia of goddelijke proportie in zowel het hart van de zonnebloem als in de spiraal van een slakkenhuis terug, en pasten haar toe in kunst, muziek, architectuur, enz. De Gulden Snede lijkt wel een vat vol mysteriën want ook de oude Egyptische piramides en tempels uit deze en andere vergeten beschavingen blijken er helemaal van doordrongen. Wat voor de één niet meer is dan een niet nader te verklaren fenomeen, vormt voor de ander de basis van waaruit onze hele schepping is ontstaan. De Limburgse ondernemer Jeanluc Kumpen behoort ontegensprekelijk tot de laatste categorie. Sacrale geometrie vormt de rode draad door elk detail van het holistisch wellnessresort Elaisa waar hij zes jaar lang eigenhandig aan meebouwde en dat hij graag als zijn opus magnum aanschouwt. Noem het passie en begeestering die veel verder reikt dan louter de vervulling van een stoute jongensdroom.

Versmelting

“ELAISA staat voor Egypte, Lemurië, Atlantis, en Inner Source Activation. Het is een uniek sauna- en wellnesscomplex in het hart van de Limburgse natuur waar men ontlaadt en herbront, en waar gezondheid en bewustzijn centraal staan”, aldus bouwheer aldus Jeanluc Kumpen. “Het idee borrelde reeds twintig jaar geleden in me op, maar de uiteindelijke vorm is gaandeweg ontstaan. De opbouw is geïnspireerd op de architectuur van de Mayatempels en de tempel Hatsjepsoet in Egypte. Dat was de eerste vrouwelijke tempel destijds. Doe maar eens de test en leg een foto van beide tempels op elkaar. Je zal zien dat je uitkomt bij wat Elaisa vandaag is.”

Opmerkelijk

De granieten tempel die is neergedaald in hartje Limburg, is een architecturale parel die oeroude kennis bundelt met hedendaagse technieken.

Het complex is in menig opzicht bijzonder hallucinant te noemen. Naast de keuze voor quasi uitsluitend natuurlijke materialen zoals graniet voor de buitenschil, 500 ton gebroken leisteen afkomstig uit onze eigen Ardeense groeves voor diverse buitenmuren en buitensauna’s (via Seegers Groep uit Dilsen-Stokkem), tal van andere vloer- en wandtegels, natuursteenstrips, hout en houtmozaïek (via Tegelhandel Verheyen – zie kaderstuk), blijkt het complex zo’n twintig ton kristallen te huisvesten. Gigantische bollen rozenkwarts en labradoriet, puntige bergkristallen en amethist geodes sieren de tientallen sauna’s, zwembaden, klank- en therapieruimtes. Ze werden zowel zichtbaar als onzichtbaar in en rondom het gebouw verwerkt, en dragen, net zoals de Heilige Geometrie van waaruit elk detail binnen Elaisa werd ontworpen, bij tot de rust en harmonie die het kuuroord schept.

Het complex bestrijkt een oppervlakte van 7.500 m² en vormt de blikvanger op de in totaal 20.000 m² grote site die zich aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen bevindt. Het water van het aanpalende meer dat ontstond door de vroegere grindwinning, wordt gebruikt ter koeling van het gebouw. Waar het gebruikte water langsheen een zandfilter terug moet stromen, werd hier een mengeling gemaakt van zand met, jawel, kristallen.

elaisa wellness dilsen stokkem

Bovendien is Elaisa de enige publieke sauna in de Benelux die zijn baden desinfecteert met waterstofperoxide in plaats van chloor. En daar heeft Jeanluc Kumpen een reden voor die je niet zomaar zelf had bedacht. “De Japanse professor Emoto heeft ontdekt dat waterkristallen een bijzondere vorm aannemen al naargelang de energie waarmee ze in aanraking zijn gekomen. Liefdevolle gedachten of harmonieuze muziek blijken prachtige geometrische kristalstructuren te vormen, dit in fel contrast tot de chaotisch gevormde en gefragmenteerde waterkristallen waar men haat, boosheid, of schreeuwerige muziek op afvuurde. Het is een baanbrekend werk geweest dat aantoont dat water een levend organisme is en over een bijzonder geheugen beschikt. Waarom zouden we de voedende kracht van water dan teniet doen door er chloor aan toe te voegen?

De gestabiliseerde waterstofperoxide die we bij Elaisa gebruiken, zal zich ontbinden in zuurstof en waterstof. Hierdoor wordt het water bijzonder zacht voor de huid en is het helemaal geurloos. Bovendien blijkt het ideaal om virussen en bacteriën te vernietigen. We zijn pionier op dit vlak en staan hiervoor onder controle van de Volksgezondheid die dit unieke project zorgvuldig begeleidt.”

Graniet onthult haar geheim

Het hele tempelcomplex werd met witgrijze platen in graniet bekleed en geeft het resort zowel een oplichtend als een geaard karakter. Net zoals elke materiaalkeuze binnen Elaisa aan een praktisch én mystiek aspect werd onderworpen, verhult ook de granieten afwerking een diepere betekenis. “Elaisa brengt oude vergeten kennis terug in de moderne tijd. Het doet dat door een smeltkroes te maken van invloeden afkomstig uit de Maya- en Incacultuur, het Hindoeïsme, Boeddhisme, het Oude Egypte, Atlantis, enz. Je zal er beelden, symbolen en tekeningen terugvinden uit alle godsdiensten en religies die de mens reeds heeft voortgebracht. Hiermee tracht ik de boodschap te geven dat er geen onderscheid is. We zijn allemaal één, dus laten we elkaars mening respecteren”, legt de bouwheer uit.

Sacrale geometrie vormt de rode draad door elk detail van het holistisch wellnessresort Elaisa waar Jeanluc Kumpen zes jaar lang aan bouwde en dat hij graag als zijn opus magnum aanschouwt.

“Ik leef vanuit de overtuiging: zo boven, zo beneden. En: zo binnen, zo buiten. Ik zie onze wereld als een micro-afspiegeling van de macrowereld of kosmos. Ook de oude Egyptenaren bouwden hun piramides vanuit deze zienswijze. De buitenschil van de piramides werd bekleed met graniet en de top met goud. De reden waarom ze voor graniet kozen is omdat graniet veel silicium bevat, dat een soort kristal is. Kristallen zijn hele goede energiegeleiders. De piramides geleidden hierdoor de energie naar boven, de kosmos in. Maar los van de esoterische betekenis is graniet uiteraard ook een ontzettend duurzaam materiaal dat oersterk is, de tand des tijds doorstaat, en weinig onderhoud vergt.”

elaisa wellness dilsen stokkem

Dat laatste wordt beaamd door Stefan Maris, zaakvoerder van natuursteenbedrijf Artimar in Tongeren die de 5.000 m² granietpanelen voor de buitenschil leverde en plaatste (zie kaderstuk onderaan). “Het is een Chinese graniet afkomstig uit een heel aparte nieuwe groeve die hier bij ons nog niet echt gekend was toen. Typerend is de zilveren glinstering die heel speciaal oplicht in het zonlicht en het statige gebouw hierdoor een bijzonder aspect geeft. Ook prijs-kwaliteit is het een zeer goed materiaal. Graniet is een steen die quasi niet vergaat waardoor we de oudste gekende bouwwerken die de mens heeft voortgebracht vandaag nog steeds kunnen bewonderen. Een bijkomend voordeel van graniet is dat deze steen warmte accumulerend is: hij neemt de warmte heel goed op, en geeft die ook traag af. Klimatologisch gezien is graniet dus een zeer goede keuze wat gevelbekleding betreft.”

Waterdichting en systeemoplossingen

Met uitzondering van de grote werken zoals de betonconstructies, de bekleding van de buitenschil en het plaatsen van de ramen, zorgde Jeanluc in samenwerking met zijn twee zonen en schoonvader Hub Fransen voor een eigen samengesteld team aan uitvoerders die de overige 70% van de werken op zich hebben genomen. Aangestuurd door het alziend oog van bouwexpert Hub Fransen werd elk detail tot in de grootste nauwkeurigheid uitgevoerd. Van het garanderen van de waterdichting en de betegeling van de sauna’s, binnen- en buitenzwembaden, tot de infraroodcabines en stoombaden,… geen enkele uitdaging werd aan enige slordigheid onderworpen. Een dergelijk complex neerpoten in eigen beheer is tevens de reden waarom het zes jaar duurde alvorens Elaisa Wellness de deuren kon openen. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit nooit had gekund zonder de bouwtechnische kennis en jarenlange ervaring van mijn schoonvader. Voor specifieke technische zaken zoals betegeling, verlijming en de waterdichting in de natte cellen, heb ik uiteraard advies ingewonnen bij specialisten zoals PCI (zie kaderstuk Master Builders PCI). Die man heeft ons gedurende het hele proces begeleid en geadviseerd in de juiste aanpak en producten.”

elaisa wellness dilsen stokkem

Die man, dat is Technisch Adviseur Wim Niesing die het nauwelijks te bevatten vindt welk juweel de bouwheer uit Maasmechelen uit zijn hoed heeft getoverd: “De grootste zorg voor Jeanluc was de waterdichting van het binnenzwembad op de bovenste verdieping. Een lekkage was hier niet te veroorloven. Aan de hand van de beschikbare gegevens en foto’s van de bouwlocatie zijn we aan de slag gegaan met het maken van het advies, gevolgd door een toelichting op het door ons opgestelde werkplan. Jeanluc was hierover zeer tevreden waarop wij de gunning kregen om de PCI-producten (via BPG Sieben in Heerlen) te leveren met de daarbij horende projectbegeleiding en advisering over de verwerking ervan.

Jeanluc heeft werkelijk alles van dit hoogst bijzondere project zelf bedacht en uitgevoerd. Bovendien werden de plannen vaak ter plekke nog omgegooid omdat hij plots van idee veranderde. Het finale resultaat is perfect, en dat is toch niet zo vanzelfsprekend want je zit met veel verschillende situaties. De sauna’s buiten bijvoorbeeld zijn heel gevoelig aan temperatuurwissels. Daar werd alles ontkoppeld omdat je anders met heel vervelende situaties te maken krijgt in je tegelwerk.”

Specifieke uitdagingen zaten in bepaalde toepassingen zoals bijvoorbeeld het verlijmen van houtmozaïek in de infraroodcabine. “Dit lukte perfect met de tweecomponenten PU-lijm PCI COLLASTIC, maar doordat de lijmkleur lichtblauw is en dus zichtbaar zou zijn tussen de voegloze houtmozaïeken, voegden we na diverse testen te hebben uitgevoerd, een zwart kleurpigment toe die de lijmkwaliteit niet aantast”, aldus Wim Niesing.

Astrologische hoogstandjes

Wim Niesing sluit zijn Elaisa-ervaring af met enkele bijzondere details waar hij, naar eigen zeggen, ‘niet bij kan met zijn verstand’. “Boven het zwembad op de derde verdieping werd een kunstwerk in roestvrij staal gebouwd in de vorm van een dodecaëder. De schoonbroer van Jeanluc, ir. Marcel Franssen heeft alle maten en hoeksnedes berekend en de schoonvader Hub Franssen heeft de stukken laten zagen en zelf ter plaatse in elkaar gezet en gelast. Alle lijnen en hoeken van die figuur klopten exact met de lijnen van het gebouw. Het is wonderschoon om zien hoe die man tot in het kleinste detail alles geometrisch heeft bedacht en uitgetekend.

Maar ook de natuursteentjes in de ijskoepel bijvoorbeeld zijn vermeldenswaardig. Deze steentjes zijn ongeveer 2 cm breed op 10 à 15 cm lang en variëren in dikte. Je kan dat dikteverschil wel wat opvangen in je dikbedlijm, maar daar zit een limiet op. Al die steentjes werden per stuk bij elkaar gezocht en zo werden ze opgestapeld. Een heel langzaam werk, maar er diende 100% aandacht te worden besteed aan kwaliteit en afwerking. Dit alles werd verlijmd met PCI CARRAMENT WIT, met een schitterend eindresultaat tot gevolg.”

elaisa wellness dilsen stokkem

En wie een beetje thuis is in astrologie en astronomie, weet dat ook de oude Egyptenaren dat waren. Zij bouwden in hun piramides een lichtschacht die het zonlicht op 21 juni, de jaarlijkse zomerzonnewende, op een bepaald uur van de dag ‘ving’ en naar een bewuste plaats in de piramide leidde. Je kan het al raden: ook Elaisa werd voorzien van exact dezelfde lichtschacht. “Dit wil dus zeggen dat je, voor je gaat bouwen, al moet weten waar je lichtinvalshoek moet komen”, vertelt Wim Niesing. “Toen Jeanluc op 21 juni om 12 uur ‘s middags ging meten, bleek plots dat de hoek niet goed zat. In paniek berekende hij alles opnieuw want een misrekening zou betekenen dat het hele gebouw anderhalve meter fout georiënteerd stond. Voor mij klinkt dat als een banaliteit, maar voor hem alles behalve. Uit de herberekening van Hub en Marcel Franssen bleek echter dat die specifieke lichtinval zich niet om 12u ’s middags is, maar zich om 13u38 vertoonde. En wat bleek? Om 13u38 klopte alles exact, tot op de millimeter. Heel eerlijk, dat zijn dingen waar ik met mijn verstand niet bij kan…”

Bijbrengen vs opbrengen

Zelf is Jeanluc heel wat bescheidener, ook al heeft hij met Elaisa een investering van 16 miljoen euro in de hand. “Ja, ik heb alles zelf bedacht, getekend, en gebouwd. En neen, ik ben geen architect. Ik heb die architect simpelweg niet gevonden die de geometrie had kunnen uitwerken zoals ik het had gewild. Gelukkig had ik gedurende al die jaren wel de ingenieur-architecte Anna Kobiak als toenmalige stagiaire aan mijn zijde. Zij heeft het technische gedeelte samen met Hub Franssen op plan gezet en ingetekend in de computer. Maar weet je? De mens beschikt niet over beperkingen, we leggen die onszelf op. Veel mensen durven de roep van hun zielenmissie niet te volgen, uit angst om te falen. Ik geloof echter dat de mens op Aarde komt om iets te creëren. En ofwel laat je iets moois achter, ofwel iets lelijks. De meeste mensen gaan investeren omdat ze zichzelf willen verrijken en omdat het zou opbrengen. Ik heb investeringen gedaan omdat ik in hoofdzaak iets wil bijbrengen. Het enige wat je immers kan verrijken, is je ziel.”

www.elaisawellness.com | Nationaal Parklaan 7, 3650 Dilsen-Stokkem (BE)


Bouwmaterialen en Tegelhandel VERHEYEN

verheyenVerheyen in Limburgs Maasmechelen groeide de voorbije decennia uit tot een gevestigde waarde binnen de bouwwereld. Met vier grote afdelingen (Tegelhandel, Doe-het-zelf, Bouwmaterialen, en een Keuken-, Badkamer- en Interieurafdeling heeft het familiebedrijf alles in huis om elke bouwprofessional én particulier te voorzien van de nodige bouwmaterialen, van ruwbouw tot afwerking.

Verheyen is bovendien bij velen gekend voor hun veelzijdige aanbod en uitgebreide expertise op het gebied van vloer- en wandtegels voor binnen en buiten. Tegelhandel Verheyen volgt de trends op de voet en is dealer van diverse Italiaanse en Spaanse topmerken zoals Atlas Concorde, Casalgrande Padana, Cotto d’Este, Marca Carona, Monocibec, Keope, Lasselberger, enz.

Voor Elaisa leverde Verheyen maar liefst 5.000 m² aan tegelmateriaal, gaande van natuursteentegels in douches en sauna’s, tot keramische tegels in zwembaden, wandelgangen en terrassen, steenstrips (Black quarzite, Onyx, Oval light grey) in diverse sauna’s en houtmozaïeken (Woodpanels) voor de infraroodcabines. Ook voor ruwbouwmaterialen klopte Jeanluc Kumpen bij Verheyen aan.

“Jeanluc is een ontzettend begeesterd man, een ondernemer in hart en ziel. Het is iemand die risico’s durft te nemen en die Maasmechelen dankzij Elaisa internationaal op de kaart zet”, weet zaakvoerster Vera Verheyen.

“Tijdens de opbouw van Elaisa sprong hij geregeld binnen in onze tegeltoonzaal om inspiratie op te doen. Formaten, lijnen en kleuren moesten op elkaar afgestemd zijn en tot in de puntjes kloppen. Binnen- en buitentegels dienden gelijke afmetingen te hebben, wat niet zo evident was 7 à 8 jaar geleden. Het marktaanbod was toen nog niet zo uitgebreid als vandaag. Ik heb een jaar gezocht naar een witte antisliptegel in 120×120 cm, en heb hem heel graag in zijn zoektocht begeleid omdat hij zeer duidelijk wist wat hij wilde.

Jeanluc is al 30 jaar een trouwe klant van ons, we kunnen alleen maar dankbaar zijn voor zo’n loyale partner. Hij werkt uitsluitend op vertrouwen. Dat typeert ook de flexibiliteit die wij als gepassioneerd familiebedrijf kunnen hanteren. Onze klanten voelen zich gewaardeerd, en dat is bijzonder waardevol.”

meer info: www.verheyen.com


MASTER BUILDERS PCI: technische opbouw van de natte ruimtes

Opbouw binnenzwembad

Wim Niesing: “Zoals gebruikelijk dienen alle betonnen ondergronden gestraald, en de slikhuid en de ontkistingsolie verwijderd te worden om de opbouw op de juiste manier hechtend uit te kunnen voeren. Maar omdat de wand en het plafond in de zwemzaal al waren afgewerkt en om beschadiging van het rvs-kunstwerk te voorkomen, is er gekozen om de ondergrond te boucharderen. Dit is een intensief werk maar met een perfect resultaat. De opbouw kon beginnen.”

elaisa wellness dilsen stokkem

– Alle kunststof en rvs-onderdelen in het bassin werden geprimerd met PCI EPOXIGRUND 390 en afgezand met PCI QUARZSAND 0.3-0.8.

– De wanden in het bassin zijn uitgevlakt met PCI PERICRET, een cementgebonden product.

– De cementdekvloer werd aangebrand op de betonnen ondergrond met PCI REPAHAFT. Door het gebruik van deze hechtbrug wordt de krimp die ontstaat in de cementdekvloer tijdens het droogproces opgevangen. De kans op krimpscheuren is hierdoor zo goed als uitgesloten.

– Daarna werd het waterdichtingsmembraan PCI SECCORAL 2K RAPID aangebracht. Deze cementgebonden laag werkt tevens als ontkoppelingslaag, is scheuroverbruggend en heeft een eigen rek van 0.7 mm per m1; een zekerheid die niet mag ontbreken in het complete systeem.

– In de kim en rondom alle doorvoeren werd de flexibele kimband PCI PECITAPE OBJEKT 120 MM toegepast.

– Na al deze voorbereidingen werden de natuursteenplaten holtevrij verlijmd (buttering-floating methode) met PCI CARRAMENT WIT en gevoegd met PCI NANOFUG PREMIUM, een hoogwaardige cementgebonden voegmortel.

Overige natte ruimtes

– Naast het binnenzwembad werden ook de andere natte ruimtes zoals buitenzwembaden en doucheruimtes, enz. op dezelfde wijze waterdicht gemaakt. Alle keramische tegels op vloeren en de wanden werden verlijmd met de universele cementgebonden tegellijm PCI FT EXTRA – C2TE S1.

– Als voegmiddel werd de PCI NANOFUG PREMIUM toegepast.

– In de sauna’s en stoomcabines werden de ondergronden afgedicht met PCI PECITAPE W. Dit afdichtingsdoek is water- én dampdicht, waardoor al het vocht naar de ondergrond wordt geweerd.

Meer info: www.PCI-afbouw.nl


ARTIMAR

artimarNatuursteenleverancier Artimar uit Tongeren leverde voor het Elaisa-project om en bij de 8.000 m² aan natuursteen waarvan 5.000 m² granietplaten bestemd voor de bekleding van de buitenfaçade. De platen meten 120×68,3 cm op de rechte façades, en 120×69,8 cm op de schuine zijdes van de piramide, allemaal in 3 cm dikte.

“De schuine wanden van de piramidestructuur zorgden voor technische uitdagingen. De prestudie van het hele bouwwerk nam dan ook twee jaar in beslag”, vertelt zaakvoerder Stefan Maris. “De muuropbouw bestaat uit een binnen- en buitenspouwblad met daartussen isolatie. Op die manier hadden we een kleine luchtspouw om de steen te plaatsen tegen de buitenste betonspil. De platen werden traditioneel verankerd met een pin op inox ankers. Doordat Jeanluc slechts een minimale voegbreedte wenste van max. 2 à 3 mm, hebben we de ankers weggeslepen zodat ze bijna onzichtbaar werden. Dat vergt iets meer voorbereidings- en plaatsingstijd, maar geeft een heel mooi resultaat. Doordat het gebouw bestaat uit schuine wanden, werden we met een extra technisch detail geconfronteerd, namelijk: het overwinnen van de waterdichting onder de natuursteengevel op de piramide. De hele schil werd daarom bekleed in EPDM alvorens de granieten panelen te plaatsen. De moeilijkheid hierbij was de ankerpunten die door de waterdichting in EPDM geboord werden, terug perfect waterdicht te krijgen.”

Artimar leverde en plaatste gedurende 4 jaar alle granieten platen voor de buitenschil, alsook de bekleding voor de volledige inkom, de moeilijke trappartijen, zijwanden, vloeren en terrassen. Ook voor de kleine villaatjes van het aanpalende vakantiedorp dat momenteel in volle aanbouw is, leverde Artimar alle werkbladen voor keukens en badkamers. “Dit zijn mini villaatjes met een bijzonder hoge afwerkingsgraad die zich bevinden in een oase van rust. Het is een onvoorstelbare mooie site die daar wordt gebouwd met prachtige vergezichten. Je waant je er echt in een ander land.”

Meer info: www.artimar.be

Tekst: Lies Paelinck – Foto’s: Elaisa Energetic Wellness