Architect creëert mediterrane lichtheid met natuursteen van Hullebusch

Architect Frankignoulle trekt alle registers open

Project fiche

Het vertrekpunt: een uitgeleefde woning uit de jaren ’50 in klassieke stijl. De ambitie: de sfeer oproepen van een mediterraan vakantiehuis. Architect Gilles Frankignoulle slaagde erin, mede dankzij natuursteen geleverd door Hullebusch uit Ardooie. “De bouwheren waren meteen verliefd op de Pierre de Varennes”. Neem samen met ons kijkje binnenin het unieke resultaat.

Oog voor detail en afwerking

Gilles Frankignoulle is een man met oog voor detail en een passie voor afwerking. Afgestudeerd aan de Ecole d’architecture Victor Horta. “Van opleiding ben ik architect, maar ik heb vroeger veel gewerkt voor bureaus op vlak van interieurarchitectuur. Daar heb ik geleerd van ver te gaan in afwerking en keuze van materialen.” Intussen heeft hij een eigen architectuurbureau, Argill, gevestigd in Schaarbeek. Argill werkt vooral in residentiële projecten, maar staat open voor alles. “Het is verrijkend om diverse ‘challenges’ te hebben. We deden al winkels (Dior en Smets; nvdr), tandartskabinetten, een restaurant, en momenteel zijn we bezig met het clubhuis van een Brusselse sportvereniging. Nu, werken aan een project als dit is natuurlijk een plezier, met zijn ruim budget en overeenkomstige keuzemogelijkheden in materialen. Maar wat ook het budget is, we verzorgen met Argill altijd de afwerking.”

Openen van de volumes

De woning aan de rand van Brussel, in Sint-Genesius-Rode, dateerde uit de jaren vijftig en was nooit gerenoveerd. “Alles is zeer grondig onder handen genomen, zodanig dat je bijna mag spreken over een nieuwbouw. Van het huis bleef alleen de ruwbouw over, al de rest is nieuw. Het zwembad in de tuin is nieuw en ook de tuin is helemaal heraangelegd, door een tuinarchitect. Op de benedenverdieping had je al aangename volumes, en we hebben die dan ook nog eens opengebroken om meer één vloeiende beweging te krijgen doorheen de hele woning. Vroeger gaf alleen de living uit op de tuin, de grote eetkamer en kleine keuken vooraan niet. Nu is er aan de straatzijde een bureau, en heb je voor de rest een grote keuken en een uitbouw die de eetkamer vormt. De keuken kan opengemaakt worden naar de tuin, maar ook worden afgesloten, afhankelijk van het type gebruik dat je ervan wil maken.” Een vloeiende beweging die wordt geaccentueerd door de steen die binnen wordt gebruikt, in de inkomhal en de keuken (Pierre De Varennes – donsato) en die buiten een verlenging krijgt in de Chambolle – poco veccio, aan de tuintrap, rond het zwembad en in de wellness ruimte op het tuinniveau.

Natuursteen als basis

De Pierre de Varennes – donsato was het uitgangspunt, het ijkpunt van de hele inkleding van de gelijkvloerse verdieping. “Ik bezocht samen met de bouwheren natuursteenhandel Hullebusch in Ardooie”, zo legt Frankignulle uit. “en ze waren meteen verliefd op de Pierre de Varennes. Dat werd dus de basis, de andere materialen, ook de houtsoorten, zijn gekozen in functie daarvan. We wilden natuurlijk een harmonie doorheen het huis. En wat we wilden vermijden was modern koud minimalisme. Daarom werkten we met eerder warme kleuren als bruin en grijs. We vinden de Pierre de Varennes – donsato terug in de inkomhal, de keuken, de vestiaire en het sanitair. Daarop afgestemd kozen we in de keuken voor notelaar, in de salon voor getinte eik, net als in het bureau maar dan een andere kleur. Elke plaats kreeg zo zijn eigen sfeer. De keuken is ontworpen door een cuisinist, maar op mijn voorstel is er notelaar aan toegevoegd, een wat roder hout. Dat hebben we gecombineerd met Tom Dixon lampen in koper.”

Mediterrane sfeer buiten

“De klanten waren bij aankoop erg gecharmeerd door het terrein met zijn twee hoogten: het niveau van de straat en dat van de tuin beneden met uitstekende oriëntatie, vol op het zuiden. De idee was om volop te profiteren van die helling op het zuiden en de achterzijde helemaal te openen op de tuin, met ruim zicht. De trap naar de tuin is erg aangenaam en uitnodigend. Je krijgt niet echt de idee dat je van niveau verandert.” De idee was ook om er een beetje een Zuid-Europese sfeer in te krijgen, legt Frankignoulle uit. “De sfeer van een vakantiehuis in Spanje of Zuid-Frankrijk.” Dat blijkt al uit de olijfbomen die de oprit omzomen. Of nog uit de majestueuze Magnolia grandiflora-boom die de tuin siert, en die per kraan werd aangevoerd… Het blijkt ook uit de keuze van materialen. “Om die sfeer erin te krijgen, kozen we voor een erg heldere steen, de Chambolle – poco veccio, voor rond het zwembad en de achtergevel. In die achtergevel hebben hier ook erg sterk gespeeld op het contrast wit-zwart.”

Grigio Selene voor hem, Nozay voor haar

Een houten trap leidt naar de eerste verdieping, en ook daar speelt natuursteen een belangrijke rol. “Op de enige verdieping heb je vier kamers, elk met een eigen badkamer”, verduidelijkt Frankignoulle, “Ook daar hebben we veel gewerkt met natuursteen. In de grote slaapkamer bijvoorbeeld hebben de heer en de dame des huizes elk een afzonderlijke badkamer en dressing, waar we natuursteen gebruikten om een aparte sfeer te scheppen. In de dressing van meneer zorgen sycomore en Grigio Selene voor een mannelijke sfeer, dat terwijl een Nozay en eik zorgen voor een meer vrouwelijke toets bij mevrouw.”

Natuursteen leeft

Het was de eerste keer dat Frankignoulle en Hullebusch samenwerkten. Maar daar zal het zeker niet bij blijven. “We hebben nu een tweede project, waarbij ik ook met hen werk. Want ze bieden een uitgebreide keuze aan mooie stenen.” Werkt hij met natuursteen op vraag van de klant, of heeft hij ook een bijzondere voorkeur voor het materiaal? Beide, zo blijkt. “In de mate van het mogelijke -als de klant het budget heeft- zijn voor mij natuursteen en hout materialen voor welke ik een bijzondere voorkeur heb. Omdat ik vind dat ze heel erg elegant zijn. Plus, je kan werken met grote formaten. Ze hebben iets nobels, geven een vibratie, en er zijn zoveel nuances. Het leeft, is nooit homogeen, het is geen vervelend materiaal, je voelt dat het leeft. Alle budgetten zijn niet even groot, dus kijk. Ik pas me aan. Maar dit is wat ik het liefste doe. Voor dit project was de kwaliteit van afwerking heel erg doorgedreven, er zijn ook veel speciaal ontworpen ingemaakte meubels, en dergelijke. Hier kon ik echt een tot in de puntjes afgewerkt product aanbieden.”

Over het materiaal

 • Pierre de varennes – donsato
  “De robuuste uitstraling met natuurlijke kleurschakeringen past perfect op deze locatie. ‘Donsato’ is een typische HB-bewerking die ervoor zorgt dat de natuursteen extra karakter krijgt”, aldus Sophie Bekaert. “Dit type steen is een Muschelkalk, een natuursteen met grijze beige tinten. De afwerking zorgt voor het zacht karakter en aangenaam gevoel om er blootvoets op te lopen.”
 • Chambolle – poco veccio
  “Een passe-partout met zachte kleur dankzij de HB-afwerking. Beige tinten zorgen voor een instant zomers gevoel, zeker bij buitentoepassingen. Deze zachte kleuren zijn een perfecte basis voor tuinmeubilair en sluiten goed aan bij het groen. Zelfs bij regenweer haal je een zomerse look!”
 • Grigio selene
  “Een karaktervolle marmer, die een mannelijke uitstraling heeft door kleur en structuur. Deze marmer kan zowel verkregen worden in plaatmateriaal, als in mozaïeken van 1,5 x 1,5 cm.”
 • Nozay
  “Een kalksteen die een zacht karakter heeft. Soberheid troef! De minimalistische look zorgt voor een mooie, serene basis. Nozay hebben wij zowel in tegelformaat als in plaatmateriaal op stock.”

Foto’s: Jo Pauwels