Op bezoek bij Marberie Bertrand – ‘De steen in het bloed’


In 2022 viert Marbrerie Bertrand uit Groot-Hertogdom-Luxemburg zijn 120e verjaardag. Er is een serieuze weg afgelegd sinds de oprichting in 1902 van een eenvoudige beeldhouwwerkplaats bestemd voor de vervaardiging van grafmonumenten… Stéphane Lenert, adjunct-directeur en vertegenwoordiger van de vijfde generatie, vertelt ons met veel plezier over de evolutie van dit familiebedrijf, vandaag een van de Luxemburgse leiders in de verwerking en plaatsing van alle soorten natuursteen uit de hele wereld.

Het minste wat we kunnen zeggen is dat Marbrerie Bertrand de liefde voor natuursteen, dit nobele en toch tijdloos moderne materiaal, in het bloed heeft… “Hoewel mijn betovergrootvader ook in een steengroeve met steen werkte, ontstond het familiebedrijf pas echt in 1902, toen mijn overgrootvader een beeldhouwatelier in het hart van het dorp Münsbach oprichtte, met een uitbreiding naar marmerwerk voor binnen en buiten. Vanaf de jaren zestig voor particuliere projecten en vanaf de jaren tachtig voor grote projecten (luchthaven, banken, enz.). De derde pijler van het bedrijf, de innoverende activiteit van geventileerde gevels, werd opgestart in de jaren ‘60 maar heeft zich pas echt ontwikkeld sinds 2010. Naast de recentralisatie van al onze activiteiten op de huidige site, werd in 2011 ook een nieuwe showroom van 600 m² gebouwd, gebaseerd op twee concepten: een bibliotheek van materialen en inspiratiebronnen voor architecten en professionals,” legt Stéphane uit.

Grafmonumenten

Grafmonumenten – de eerste activiteit van het bedrijf – blijft een solide pijler van de activiteiten van Marbrerie Bertrand. “Wij hebben de ervaring, de vaardigheden en een prachtig team om prachtige grafmonumenten te maken en wij zorgen ook voor alle service eromheen, om de nabestaanden in deze moeilijke tijd zo goed mogelijk te ondersteunen. Het is een sector in verandering, waarvoor wij oplossingen vinden voor elk verzoek,” voegt Stéphane eraan toe.

Marbrerie

Bekleding van vloeren, muren en trappen, meubels en tafels, en vooral badkamers en keukens… In bijna 120 jaar is Marbrerie Bertrand uitgegroeid tot een garantie voor kwaliteit en duurzaamheid. Naast natuursteen werkt het bedrijf ook steeds meer met porcellanato. “Een goed voorbeeld hiervan is de recente voltooiing van een keuken en badkamer in Larsen porcellanato door Inalco. Naast veel aandacht voor detail en continuïteit van de adering, hebben we ook een zeer monolithische uitstraling gecreëerd door het keramiek als steen te bewerken, bijvoorbeeld met 4 cm overloop die een massieve uitstraling geeft, en door te spelen met volumes.”

Facades

De derde pijler van de activiteiten van Marbrerie Bertrand is de creatie van gevels – in steen, keramiek of vezelcement – zowel voor grote kantoor- of woonprojecten zoals de nieuwe wijk Ban de Gasperich, als voor particulieren. “Voor Metaform Architects waren wij verantwoordelijk voor de gevels van verschillende eengezinswoningen. Voor de bekleding leverden en installeerden wij Giallo d’Istria, een Kroatische kalksteen, en Eternit, een vezelcement. Voor het huis in kalksteen was, naast het gebruik van gesloten voegen – in tegenstelling tot de meeste geventileerde gevels – en de creatie van een scherm, de echte technische uitdaging de bekleding van de garagedeur in hetzelfde materiaal dat onzichtbaar moest opgaan in de eerder gesloten gevel. Om hem lichter te maken, werd de steen over zijn hele dikte uitgefreesd en op een aluminium honingraatstructuur gelijmd,” legt Stéphane uit.

Materialen en machines

Om aan alle wensen van de klant te voldoen, kan Marbrerie Bertrand terugvallen op een enorme voorraad natuursteen uit de hele wereld. “Marmer, graniet, kwartsiet, kalksteen, basalt, enz., wij selecteren deze stenen zelf bij onze vaste leveranciers in Europa of gaan via distributeurs voor verder weg gelegen landen. Naast natuursteen werken en installeren wij ook porcellanato, met name van Inalco, waarvan wij de exclusieve partner zijn, Cosentino (Dekton) of Mosa voor gevels. Om met deze twee soorten materialen te kunnen werken en alle mogelijke afwerkingen te kunnen aanbieden, investeren wij voortdurend in de innovatie van ons machinepark, dat een GMM-snijmachine, een Thibaut T818-bewerkingscentrum, een Comandulli-kantenpolijster, een vlam- en kurkmachine, alsook traditionele machines omvat. Wij zijn ook van plan onze andere snijmachine in de nabije toekomst te vervangen door een nieuw CNC-model. Op termijn streven we natuurlijk naar een volledig CNC-machinepark.”

De toekomst

Terwijl de opvolging en het voortbestaan van dit familiebedrijf met ongeveer 50 werknemers verzekerd is – Stéphane zal naar verwachting binnen een jaar of tien zijn moeder en oom soepel en doordacht opvolgen – is er geen gebrek aan projecten voor de nabije toekomst. “Wij gaan onze enorme voorraad digitaliseren om er het beste uit te kunnen halen en wij gaan ook de productiehal reorganiseren, met name door een specifieke werkplaats voor geventileerde gevels in te richten. Wij willen onze activiteiten scheiden om ze verder te specialiseren en te optimaliseren door middel van autonomie. Aangezien wij blijven groeien, zijn wij ook op zoek naar mensen met kennis van zaken en vooral met liefde voor het vak. Dit aanwervingsaspect is van het grootste belang omdat juist het menselijk kapitaal het verschil maakt, het is wat onze kwaliteit en ons werkvolume bepaalt. Ten slotte zullen wij in december ook onze nieuwe website lanceren (bertrand.lu). Een onmisbaar instrument, net zoals sociale netwerken als Instagram (@bertrand.marbrerie), want onze business is visueel,” besluit Stéphane Lenert.


Tekst: Jacques Legros – Foto’s: Marbrerie Bertrand (© Ciprian Olteanu)