Zo onderhoud je natuursteen in een badkamer

Natuursteen in een badkamer oogt mooi. Maar er moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met het vocht. Daarom is advies over het juiste onderhoud heel belangrijk.

Regelmatig onderhoud

Natuursteen op de juiste manier onderhouden is sowieso al belangrijk, maar in een badkamer toch nog iets meer dan in eender welke andere ruimte. Zo kan je hardnekkige vlekken voorkomen door regelmatig schoon te maken met lauw water en een zachte, natuurlijke zeep. Producten met een lage pH-waarde zijn het meest aangewezen.

Vermijd antikalkproducten

Natuursteensoorten zoals Belgische of blauwe hardsteen, kalksteen, leisteen, marmer of travertin bevatten veel kalk. Raad antikalkproducten af, want dan krijg je direct een reactie waardoor er witte vlekken ontstaan. Toch gemorst? Adviseer om met een zuurvrije grondreiniger het oppervlak goed schoon te maken, om de grondreiniger ongeveer 20 minuten te laten intrekken en met speciale staalwol over de vlekken te wrijven. Reinigingsmiddelen die zuren bevatten verergeren de situatie waardoor nog meer beschadiging optreedt. Raad klanten aan om altijd een flesje allesreiniger voor natuursteen in huis te hebben.

Vlekken (voorkomen)

Een aftrekker in een douche of bad is handig om kalksporen te voorkomen. Wordt er toch gemorst met crème of tandpasta dan is het belangrijk om snel te handelen zodat de crème niet in de natuursteen trekt. Dan wordt de vlek best drooggedept om nadien met een zachte spons met lauwwarm water weg te wrijven.

Impregneren

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Raad klanten aan om natuursteen altijd te impregneren. Zo komt er een laagje op de steen die olie- en waterafstotend is. Dat maakt de natuursteen weerbaarder.

Hardnekkige vlekken

Het kan altijd gebeuren dat er hardnekkige vlekken opduiken in de badkamer. Raad af om huis-, tuin- of keukenmiddeltjes te gebruiken, maar adviseer om er in dat geval een expert bij te halen.