Verwerking XXL tegels: eerste workshop dikste dunne XXL tegels

Sedert de aanpassing van de tabel uit het XXL-handboek van ASSOPOSA, de Italiaanse tegelzettersassociatie, werd de definitie voor dunne grootformaattegels definitief verhoogd van 6 mm naar maximum 7 mm. Reden hiervoor was dat de wereldbekende machinefabrikant SACMI eind 2016 reeds walsmachines ontwierp voor standaard tegelplaten tot 7 mm dikte.

Met de komst van deze innovatieve materialen, stellen we ons ons echter de vraag of onze vakmannen wel voldoende zijn opgeleid om dergelijke grootformaten volgens de regels der kunst en het goede vakmanschap te plaatsen en te manipuleren? Teneinde hieraan tegemoet te komen, stelde Lemmens Tegels samen met haar partners (ABK, Bostik, Montolit) en tegelexpert Peter Goegebeur, een goed doordacht opleidingsprogramma op waarbij ruime aandacht werd besteed aan het correct gebruik van (nieuw) tegelzettersgereedschap.

De eerste workshop in de ‘dikste dunne XXL-tegels’ was hiermee een feit.

Eindeloze creativiteit met grootformaat

We kunnen er niet meer naast kijken. Keramische tegels worden steeds groter – gelukkig niet dunner – en alsmaar creatiever afgewerkt. Denk maar aan imitatie eiken parket, betonuitzicht, marmerwaaiers, houtbekistingslook, etc. Dankzij continue research en nieuwe walsmethodes onder gigantische hoge druk, kunnen in éénzelfde productielijn kleuren en figuren in de massa geïnjecteerd worden waardoor oneindig veel mogelijkheden ontstaan. Dit laat vooral interieurarchitecten toe om eindeloos creatief om te springen met dit materiaal. Daar waar we dunne keramische grootformaten initieel terugvonden in de badkamer of het toilet, worden ze vandaag toegepast in het bekleden van bestaande traptreden, in het bedekken van keukenbladen en deuren, en vervangen ze soms zelfs algemeen schilderwerk!

Ook buiten leent keramisch plaatmateriaal er zich gemakkelijk toe om naast prachtige gevelbedekkingen zelfs ook de klassieke dakpan te vervangen. Bepaalde types zijn daarenboven voldoende dik en slipvrij om er een zonneterrasvloer mee te realiseren.

Opleiding XXL bij Lemmens Tegels

Belangrijke vraag is echter, zijn er binnenkort nog ervaren specialisten beschikbaar die met dunne keramische tegelpanelen kunnen omgaan? En dan bedoelen we uitdrukkelijk: volgens de regels van de kunst en het goede vakmanschap, naar de gebruiken van het beroep en de stand van de wetenschap. Nader verklaard, zijn er voldoende vakmannen klaargestoomd om innovatieprojecten professioneel aan te pakken? Het manipuleren, verwerken en plaatsen van XXL-tegels is immers, net zoals een mozaïekrealisatie, een specialiteit op zich. Het blijft bijgevolg noodzakelijk om zich in de XXL-materie te verdiepen en goed georganiseerde opleidingen intensief mee te volgen.

Robert Lemmens, zaakvoerder van het gelijknamige tegelimportbedrijf organiseerde enige tijd geleden een speciale opleiding XXL met keramische tegelplaten “supersize slabs” van 7 mm dikte. In samenspraak met zijn broer werden partners ABK, Bostik, en Montolit (via verdeler Majerus) samengeroepen en stelden een goed georganiseerd opleidingsprogramma op. De locatie stond vast: niet in de nochtans prachtige toonzaal van Lemmens, maar wel in de impressionante showroom van zijn relatie Mercedes-Benz te Mechelen. Enkel diende nog een gecertifieerde docent onder de arm genomen te worden om de specifieke basistechnieken tot in de kleinste details te laten zien aan hun klanten-tegelzetters. Op aanraden van tegelzetter/docent Michel Maes, bekend om zijn kwaliteitsopleidingen bij Syntra Vlaanderen, werd tegeladviseur Peter Goegebeur gecontacteerd.

Toevallig is Peter een Syntra-collega die naast zijn bestuursfunctie bij FECAMO (de Nationale Federatie van Belgische Tegelzetters) tevens secretaris is van het ondertussen één jaar jonge BITA (Belgische Innovatieve Tegel Academie). En zoals we expert Goegebeur kennen, stemde hij onmiddellijk toe om de technologie voor zijn rekening te nemen, samen met ‘tile-BV’ Bert Uittenhove die zich intussen op zijn beurt als dé snij- en boorspecialist voor harde keramische materialen heeft geprofileerd.

Aangepaste tools noodzakelijk

De tegels die door ABK ter beschikking werden gesteld, waren van het formaat 1200/2400/7mm. Ondertussen hoort dergelijk type grootformaattegels met hun 7 mm fijne dikte officieel tot de groep van de dunne XXL’s. Op zich kunnen deze ‘slabs’ nog steeds met eenvoudig glassnijdersmaterieel gesneden worden. Echter waren enkele gerenommeerde specialisten in tegelzettersgereedschap, zoals Raimondi, Rubi, Montolit en nog enkele andere fabrikanten de laatste jaren iets inventiever en focusten zich op efficiënte bewerkingen van keramische panelen. Innovatieve tegelzettersgereedschappen zoals bv. speciaal aangepaste transportsystemen en werktafels, of efficiënte multifunctionele snijprofielen, groeiden als paddenstoelen uit de grond. Zelfs Cersaie 2017 werd hiermee getypeerd. Tegenwoordig zien we zelfs onderdelen op de markt verschijnen die fabrikanten onderling uitgewisseld hebben.

xxl tegels opleiding

Montolit

Doch één van de Italiaanse gereedschappenpioniers is ongetwijfeld Montolit, die in voorkomend geval voor de Lemmens-XXL-training al het nodige materieel voor de manipulatie, snij- en boorwerk, en plaatsingsactiviteiten ter beschikking had gesteld. Licht maar duurzaam materiaal, die ook nog eens voor tijdwinst en ergonomisch gemak zorgt tijdens de verwerking van gianttegels. De docenten van dienst die al heel wat XXL-m² op hun teller staan hebben, lieten alle voordelen zien van gebruik van duurzaam en aangepast gereedschap. Zo viel ons de zuignappen met ontluchtingspomp op, waar je de zuigkracht via een kleine meter kon zien. Handig om er zeker van te zijn dat de zuignap niet van de plaat loskomt tijdens het manipuleren. Een ander innovatief werkstuk dat we te zien kregen is een multifunctionele snijlat, waarmee je ook 45° in verstek kan snijden, zuignapkaders die in alle richtingen verstelbaar zijn, superfijne afwerkblokjes, enz.

De docenten van dienst lieten ook de kleinste details in de praktijk zien. Het afsnijden van vezelversterkte snijstukken hoeft zelfs niet meer met de cutter te gebeuren. Hoe deze truc juist in z’n werk gaat wordt gegarandeerd opnieuw gedemonstreerd op een van de eerstvolgende XXL-vervolmakingsopleidingen vanaf eind april 2018 (info: https://www.eita.eu/index.php/workshop).

De afwezigen tijdens de Lemmens XXL-cursus hadden dus nog maar eens ongelijk. Kleine investeringen met grote toekomstperspectieven (lees: het regelmatig bijscholen en volgen van praktische gespecialiseerde workshops) kennen voor de trukendoos van de moderne tegelzettersdocent bijna geen geheimen meer…


Foto’s: tileXpert