Welke waterzuivering installatie is geschikt in mijn atelier?

Wie natuursteen of keukenbladen verzaagt, staat voor de vraag: welke waterzuiveringsinstallatie is voor mij het meest geschikt? Groot of klein? En: flocculanten, ja of nee? Het Duitse Eich biedt het antwoord, met zijn VFB/VFP instapmodel-serie. Deze werkt als een bouwdoos die meegroeit met je bedrijf. En ook qua flocculanten heb je de keuze: werkt perfect zonder, maar kan, op piekmomenten, ook mét.

Basis-bouwblok

“De VFP/VFB serie zijn onze basismodellen,” aldus stichter en zaakvoerder Matthias Eich. “Ze zijn geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven op zoek naar een waterbehandelingsinstallatie die niet te gecompliceerd is, niet te veel opties heeft, maar die wél alles aankan. De VFB is de basis met een bigbag station, de VFP is één level hoger, met een filterpers.”

En dan zijn er nog een aantal verschillen. De automatische controle van de VFP installaties gebeurt met een Siemens PLC en de controle van de VFB met een Siemens switchgear. Maar het mooie is: de twee zijn compatibel.

Matthias Eich knikt. “Inderdaad, als de klant later wil uitbreiden, kan hij de bag station wegnemen en overschakelen naar een filterpers. Dat kan perfect aan dezelfde unit. Het zijn erg flexibele modellen. En omgekeerd: je hebt al een filterpers, en er zit een kleinere zuiveraar aan, dan kan je die eraf nemen en er een grotere op aansluiten. Wat je maar wil, en wat je maar nodig hebt.”

Unieke honingraatstructuur

Wat de waterzuiveringsinstallaties van Eich onderscheidt van de concurrentie, is hun unieke honingraatstructuur, die het bedrijf zelf ontwikkelde, en die het tempo van de sedimentatie van het steenslib erg opdrijft. “Niemand anders heeft dit, en dat maakt de machines erg speciaal,” vervolgt Eich.

Hoe het werkt? “Het vuile water uit het productieproces wordt geleid naar een opvangput. Met een speciaal daartoe ontwikkelde pomp wordt het vervolgens geleid naar een schuin geplaatste lamellenstructuur. Hier vloeit het water door speciaal gecoate ‘honingraten’. Dit maakt de waterbehandeling tien keer méér efficiënt dan een conventionele sedimentatietoren. Het hier geconcentreerde sediment wordt dan vervolgens gedehydrateerd, ofwel dus via een filter pers, ofwel via een bag station. En het gezuiverde water vloeit naar een apart geleverde verse watertank en gaat zo terug het productieproces in.”

Flocculanten ja of nee?

Flocculanten: er zijn pro’s en contra’s. Ja, ze zijn efficiënt en drijven de performantie van de machines op, doordat het slib sneller bezinkt. Maar helaas, ze zijn niet milieuvriendelijk, kunnen leiden tot irritatie en uitslag bij wie de machine bedient, en zijn ook niet goed voor de machines zelf. Ze beperken de levensduur omdat ze dichtingen, kleppen en leidingen aanvreten. Dus, wat doen we ermee? Misschien kiezen voor een machine uit de VFB/VFP serie, die perfect werkt zonder flocculanten, maar waarin ze indien nodig wel ingezet kunnen worden. “Je machinepark werkt immers niet zo vaak aan de volle honderd procent”, zo legt Matthias Eich uit. “Zodat je meestal maar een 60% van het water gebruikt. En dat kan met deze machine perfect zonder enige chemicaliën. Maar als het sneller moet gaan op piekmomenten, dan kan je indien gewenst flocculanten toevoegen.”

Kortom. Met de VFB/VFP serie kan je klein beginnen en doorgroeien; je kan het gebruik van flocculanten beperken tot een minimum, zonder het geheel uit te sluiten. Aan u de keuze…


EICH: de meest effectieve systemen voor resource conservation

Wat doet Eich? “Wij ontwikkelen en bouwen unieke systemen voor het zuiveren van productiewater en stofextractie. Dit voor een brede variëteit aan industriële sectoren, met niettemin een klemtoon op de steenbranche: natuursteen, composiet en keramiek. Met 25 jaar ervaring in méér dan 520 projecten wereldwijd, hebben we een grote sector-specifieke expertise, in milieuvriendelijke en kost-neutrale behandeling van water als grondstof. En dat met kleine installaties in kleine bedrijven, maar ook met complete systemen in grote fabrieken. Op de Belgische markt zijn we al twintig jaar aanwezig; onze Belgische klanten zijn hoofdzakelijk blauwsteen- en keukenblad verwerkers. Sinds 2009 werken we met een lokale agent, namelijk Projectburo PB uit Wuustwezel. En in de Benelux zijn er al diverse nieuwe referenties zoals Monument Vandekerckhove met 10 stuks.”


Hoe Eich ook stofcabines begon te ontwerpen

Typerend voor de werkwijze van Eich, is het verhaal van hoe de firma, naast waterzuiveringsinstallaties, ook stofcabines begon te ontwerpen. Aanvankelijk had Matthias Eich niet speciaal veel zin om zich hiermee in te laten. Specialiteit waren immers de waterverwerkingssystemen, en dat ging goed. Maar toen begonnen ze hem serieus aan zijn mouw te trekken. Vier jaar geleden kwam er een zeer concrete vraag van de Belgische agent voor Eich, Projectburo PB: of Eich niet dergelijk systeem kon ontwerpen? Eich: “We dachten toen: dat kunnen we wel doen, speciaal voor hen, één keer.” Zo gezegd, zo gedaan; Eich maakte de one-off stofcabine, en verkocht hem. “Maar dan kregen we meer en meer vragen daarover van bedrijven. Dus zijn we de zaak eens echt van nabij gaan bekijken. We hebben de bestaande systemen aan een kritisch oordeel onderworpen (er zijn er zo’n vier à vijf op de markt). En wat bleek? Geen enkele werkt echt goed. Dus ontwikkelde Eich een geheel eigen systeem, dat meer efficiënt was door een betere onderdruk. Iets waar anderen niet aan hadden gedacht…


Foto’s: Eich