Vijfsterren waterdichting in het Grand Hotel des Thermes (Frankrijk)

Kant-en-klare systemen voor een 100% waterdichting van tegels, indien gewenst met ondersteuning bij de installatie. Wie geen zorgen wil, kiest voor wedi. Dat beseften ze ook in het Hotel des Thermes in de Bretoense havenstad Saint-Malo.

Totale ontzorging

Wedi: hun direct betegelbare materialen, inloopdouche-elementen en designmodules worden door de branche zéér gewaardeerd , net als de ondersteunende service door het wedi-Benelux-team. “Wij ontzorgen volgens de wens van de klant”, aldus Dennis Platteel, Country Manager Benelux. “Ons voordeel zit in tijdwinst en zekerheid. Ten eerste leveren we al zoveel mogelijk kant-en-klaar met standaard 500 artikelen, maar produceren ook veel op maat. Anders gezegd: er komt geen zaagwerk aan te pas en dus ook afval op de werf dat moet opgeruimd worden. Men dient gewoon te monteren -de montagemiddelen zitten erbij-, vervolgens betegelen en de onderlinge naden met onze speciale wedi 610 te kitten en klaar is Kees: alles gegarandeerd waterdicht! Onze materialen zijn bovendien allemaal zeer licht en daardoor vlot te transporteren en te behandelen. We zijn voorts perfect in staat om van ontwerp tot oplevering een project volledig te ondersteunen, voor mocht het iets complexer zijn.”

Anders gezegd: wie kiest voor wedi, kiest voor zekerheid. “Elke eigenaar van een gebouw wil gewoon zekerheid. Die wenst er gewoon een bonnetje of een boekje bij, zodat hij zeker weet: als hij waterschade wil claimen, dan kan dit. En wij geven die garantie. In diverse gevallen verzekeren wij het project tot wel 20 jaar.”

Uniek: de wedi bouwplaat

Dit artikel verscheen in Polycaro 58

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Centraal in het wedi-universum staat de wedi bouwplaat. Een uniek product, legt Dennis Platteel uit. “Als er al zijn die op ons lijken, dan is het omdat ze ons gekopieerd hebben”, lacht hij. “Zonder daar echt in te slagen. In ons product, een speciaal en uniek recept op basis van XPS, zit een aparte structuur en dat maakt de Construct veel sterker. De andere materialen die op ons lijken, zijn veelal isolatiemat¬erialen voor een thermische oplossing. Onze plaat is award-winning en specifiek gecertificeerd voor de natte cel¬. Hij is ook thermisch en isoleert nog steeds, maar het verschil zit hem in zijn sterke densiteit en hechting. Stel dat je er met een schroevendraaier in steekt, dan blijft deze ook waterdicht. En de laag die er op zit is hightech: een met glasvlies gewapende uitermate vlakke mortellaag die zorgt voor een perfect hechtende ondergrond, met bovendien een weefsel dat trekkrachten opvangt. De plaat is altijd strak en vlak is. En hij wordt steeds dunner!”

waterdichting tegels wedi

Geboren in de tegelwereld

De Construct- bouwplaat is overigens ooit ontstaan uit het dagelijkse werk en de praktische behoeften van de tegelzetter. “Absoluut”, knikt Platteel, “onze stichter, Helmut Wedi, was in de jaren 1970 een ster-tegelzetter, een ‘Fliesenlegermeister’ zoals dat dan heet. Hij runde één van de gerenommeerde Duitse toptegelzettersbedrijven in Emsdetten nabij Münster. Maar in badkamers stootte hij op het probleem dat ze niet waterdicht waren, dat muren niet goed gemetseld waren en zeker niet vlak. Daar heeft hij toen iets op bedacht, gewoon voor zichzelf, op basis van een isolatieplaat: een plaatje dat vlak was, dat waterdicht was en waar hij een tegel op kon plakken. Om een mooi strakke badkamer op te leveren. Zo is het product ooit begonnen. Er was toen maar één klant en dat was hijzelf. Tot hij dan in 1983 in productie is gegaan. Met het oog daarop heeft hij zijn plaat verder verbeterd, met een cementgebonden laag en met een hogere draagkracht om de tegel op te vangen.”

Omgekeerd 3D-printen

In 1998 is Helmut Wedi overleden, waarop zoon Stephan de zaak overnam terwijl hij nog studeerde… “Onder zijn impuls is wedi almaar doorgegroeid, met vandaag 450 werknemers internationaal. We zijn nu een allround-bedrijf met 500 standaard-onderdelen en een productielocatie waar we maatwerk produceren voor wellness, zwembaden, vloeroplossingen en diverse concepten. Er komt ook nog een productie-eenheid bij in de Verenigde Staten, meer bepaald in Californië, die nu volop in aanbouw is. We engineeren ook, en kunnen alles automatisch produceren. Wedi werkt heel veel met robots, in onze fabriek zijn bijna geen handjes meer… Ik noem het een omgekeerd 3D-proces. Met 3D bouw je iets op met vloeistof. Wat wij doen, is een heel groot blok nemen en daar kunnen we met robots een model uit frezen, precies tot op de honderdste millimeter. Alles wat we maken en dat zijn soms gekke dingen -neem nu een draak van tien meter die door een zwembad slingert- kunnen we reproduceren tot op de 100ste millimeter exact!”

waterdichting tegels wedi

Hotelspecialist

Het streven naar voortreffelijkheid wordt ook doorgetrokken in service. “We doen in de Benelux zo’n 500 projecten per jaar en leveren daarbij veel maatwerkoplossingen. Voor Nederland en België is er een groep van zes mensen die projecten ondersteunen. Daarbij zijn veel hotels, hammans, wellness… Of recent een Nederlands kasteel uit 1600 waar alle badkamers waterdicht en waterpas moesten zijn. In bijna alle hotels in Nederland en België zitten we er wel ergens tussen, meestal bij de vloeroplossingen. Die zijn namelijk erg eenvoudig. Het gaat om een vloerplaat waar de drain en de afvoer en de put één geheel vormen. En dat is gegarandeerd waterdicht, wat erg belangrijk is. Want vraag het aan elke verzekeringsmaatschappij: die krijgen elke dag honderden schadeclaims binnen met betrekking tot lekkende putjes. Met onze oplossingen heeft men geen problemen indien juist uitgevoerd. Daarom doen we ook veel huurwoningen. We werken erg vaak op grote schaal.”

Wedi leidt ook klanten op. In Europa zijn er zo’n 500 erkende wedi-installateurs die zelfs 20 jaar verzekerde garantie mogen geven; in de Benelux zijn het er vooralsnog maar een handjevol, aldus Dennis Platteel, die daar nog aan toevoegt: “Daar zal verandering in komen, want we starten dat nu volop op!”

Kaderstuk: het Grand Hotel des Thermes in Saint-Malo

Het Hotel des Thermes in Saint-Malo, een Franse havenstad in Bretagne, is een prachtige showcase voor de wedi knowhow. Het hotel werd gebouwd in 1880 en in 1963 heringericht als centrum voor thalassotherapie (kuur met zeewater) door de arts Pierre Heger. Van een medisch centrum evolueerde het hotel vanaf de jaren 1970 naar een wellness op commerciële basis. In 2009 waren de thermen de vijfde privé-werkgever in Saint-Malo, met 450 werknemers en een kleine 30.000 kuurgasten In 2011 kreeg het Grand Hôtel des Thermes zijn vijf sterren.

In twee weken tijd

In de meest recente verbouwing speelde wedi een prominente rol. De Duitse firma leverde, op maat, 15 zorgcabines in hun totaliteit, met douchegoten, wandschotten en dak. Alles kant en klaar, En dat was nodig, want er waren maar twee weken tijd om alles uit te voeren… In een tweede beweging leverde wedi ook een hammam en zes douchecabines. De bouwheer wenste op maat gemaakte ronde douches en een hammam die direct toegang gaf tot de thalasso-ruimte. Wedi realiseerde ook de ronde bekleding van de balken. Ook hier moest het snel gaan: voor de montage waren er vier dagen; het betegelen met de prachtige mozaïek van Appiani duurde twee weken. De technische vereisten van de werf waren de snelheid en vlotheid van uitvoering, de perfect ronde vormen voor het aanbrengen van de betegeling, de diversiteit van de vormen en natuurlijk de perfecte waterdichtheid. En voeg daarbij nog de specifieke omstandigheid van beperkte toegankelijkheid.


Foto’s: wedi