Rijzende ster voor publieke en private zwembaden

In maar liefst 103 landen vind je de gespecialiseerde chemische producten van Sika. Als het gaat om waterdichte oplossingen voor publieke en private zwembaden is het Zwitsers bedrijf dé rising star. Waterdichtingstoepassingen van Sika in eigen land? Neem een kijkje in onder andere de zwembaden van Zwevegem, Oostende, Ternat, Wetteren en Virton.

Sinds de overnames van een aantal internationale fabrieken zoals Schönox, Technokolla, Cégécol en begin dit jaar Parex Lanko, heeft Sika alle expertise in huis om zelfs de meest uitdagende waterdichte oplossing aan te bieden. De knowhow over waterdichting en morteltechnologie had Sika al decennialang en die combineert ze nu met de kennis over tegellijm. Al die expertise deelt het bedrijf graag met klanten in het opleidingscentrum of op de werkvloer.

Kwalitatieve waterdichting

“Hoe kan je een zo duurzaam mogelijke waterdichting in een zwembad plaatsen: dat is ons uitgangspunt. Daarom bieden we kwalitatieve en eenvoudige producten aan, samen met goed advies, zodat vakmannen perfect werk kunnen leveren”, vertelt Thomas Hemelsoet die Verantwoordelijke Tegellijmen bij Sika is.

“We overleggen altijd met klanten. Op basis van het lastenboek adviseren we welke producten waar het best worden gebruikt. Wat pas je toe voor een correcte en goede systeemopbouw bijvoorbeeld? Onze raad wordt al dan niet weerhouden door de architect of de zwembadbouwer als het om een particulier project gaat.”

Grote tegels als trend

Steeds vaker worden grote tegels -veelal met de afmeting 120 op 60 centimeter- in zwembaden geplaatst. “Dat heeft voor alle partijen voordelen”, vertelt Hemelsoet. “De tegelzetter kan efficiënter werken, en de zwembadeigenaar of -uitbater hoeft minder onderhoud uit te laten voeren. Vroeger zag je vaak mozaïeksteentjes van twee vierkante centimeter in zwembaden. Als je dan rekent dat er voor een zwembad van 100 vierkante meter een slordige 262.500 tegeltjes nodig zijn, is de mogelijkheid op loskomen reëel. Dan mag de lijm nog zo goed zijn, de kans is door de hoeveelheid tegeltjes gewoon groter. Een extra gevaar is dat er bij ‘mozaïektegeltjes op net’ problemen kunnen ontstaan met onthechting. Als je werkt met mozaïek van gerenommeerde merken, heb je dat probleem niet. Zij hebben de expertise in huis.”

“Nog een voordeel van grotere tegels is het esthetische aspect voor de eindklant. Vaak kan je de zwembadtegel ook als vloer of terras plaatsen zodat je één uniform geheel schept. Keramische tegels en glasmozaïek vormen nog steeds de meest waterdichte afwerkingen, maar we zien natuursteen ook regelmatig terugkomen. De vraag over tegellijmtoepassingen in een zwembad van composiet hebben we nog niet gekregen. Als het mogelijk zou zijn met die steen, dan kunnen we daar zeker ook een waterdichte tegellijmoplossing voor vinden.”

Oostende als paradepaardje

In het nieuwe zwembad van Oostende -dat momenteel gebouwd wordt- komen er bubbelbanken. Daar kan je als bezoeker op liggen en helemaal relaxen dankzij de bubbels die uit de banken worden gestuwd. “In de systeemopbouw van die bubbelbank komen er buisjes, die ingeboord worden in het mozaïek. Onder die mozaïek komt er een laag van 5 centimeter volledig modelleerbare epoxyhars”, legt Hemelsoet uit.

“De hoofdaannemer wou bovendien in het hele zwembad een extra structurele waterdichting tussen de betonwand en de vloerplaat. Omdat je niet met 100% zekerheid kan zeggen dat de kimplaat correct in de muur steekt, weet je niet zeker dat het water niet zal lekken. Daarom wou hij garantie op een correcte waterdichting.”

“Hij stelde voor om in te slijpen in de betonwand. Dat zag de plaatser zelf niet goed zitten, want dat betekent véél werk. Met Sikadur® Combiflex konden we een goede en efficiëntere structurele waterdichting aanbieden. Dat is een combinatie van waterdichtingsmembranen uit PVC en expoxyverlijming. Bovendien daalde het totale kostenplaatje op die manier.”

Duurzaam epoxymateriaal

In het Oostendse zwembad wordt er dus onder andere met epoxymateriaal gewerkt. “Dat is een stuk sterker en kan beter tegen invloeden van chloor en vuil. Het is gegarandeerd het meest duurzame materiaal. We zien dat zelfs kwalitatieve cementgebonden voegen na 15 jaar afzien onder invloed van chloor. Daardoor krijg je een verruwing en verkleuring van het materiaal en kunnen de voegen eruit vallen. Daarom raden we aan om met epoxy te werken”, zegt de Verantwoordelijke Tegellijmen.

“Epoxy is duurder dan andere varianten, maar op lange termijn is het een marginale kost. De meeste epoxyvoegen zijn stugger om te verwerken dan andere tegelvoegen, maar bij Sika doen we veel onderzoek naar epoxy. Omdat we de efficiënte werking voor tegelplaatsers in ons achterhoofd houden, maakten we een betere variant en is ons epoxymateriaal een stuk gemakkelijker om mee te werken.”

Veel voorkomende problemen

“Het grootste probleem qua waterdichtheid bij zwembaden zit in de detaillering. Een tijdje geleden bezocht ik een publiek zwembad waarbij er water in de kelder stond en de constructie gestut werd door metalen palen. Wetende dat er honderden kilo’s water op steunen, is dat een delicate zaak. Bij een zwembadrenovatie is het erg belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent”, aldus Hemelsoet.

Vragen die Sika regelmatig krijgt gaan over de bekistingsblokken, die op elkaar gestapeld worden. “We adviseren dan om aan de achterkant SikaBit® S-515 te bevestigen. Dat is een volledig verlijmd, zelfklevend bitumineus afdichtingsmembraan. Als de kimplaat niet helemaal goed geplaatst is, zorgt dat ervoor dat er geen waterfiltratie komt. Als het afdichtingsmembraan dan niet wordt gebruikt, zien we regelmatig problemen ontstaan. Vaak al bij de plaatsing zelf.”

“In een ander zwembad werden siliconenvoegen gebruikt van een concullega. Het product claimde goed te zijn voor zwembaden, maar dat bleek niet zo te zijn. Amper drie maanden na het voegen, moest het voegwerk opnieuw geplaatst worden. Resultaat: het zwembad dat voor minstens twee weken moet sluiten. Investeren in de juiste materialen is altijd een goed idee. Als je het zwembad moet sluiten en leeghalen om de fouten achteraf terug recht te zetten, dan kost dat ongelooflijk veel geld.  Zeker als het om zwembaden gaat is meteen goed werk beter dan half werk.”

Een greep uit het gamma

Sika heeft een heel uitgebreid gamma voor waterdichte tegelafwerkingen voor binnen- en buitenshuis. Denk aan tegellijmen, chapes, egalisatiemortels, voegmortels en gekleurde voegkitten.

Een populaire toepassing is SikaCeram®-260 Starflex. “In 95% van de gevallen raden we deze als tegellijm aan. Het recept van zand, cement en harsen is uitgekiend door Schönox. Je kan die op alle keramische tegels, marmer en natuursteen toepassen. De tegellijm is heel goed bestand tegen zwembadwater. Het geeft een zekerheid om mee te werken en bovendien hardt die ook snel uit. Ook voor boordstenen tot 25 mm dik kan je die gemakkelijk gebruiken”, legt Hemelsoet uit.

“De Sikadur® Combiflex kom je vooral tegen in de goten van overloopzwembaden. Het is technisch niet eenvoudig om er een goede waterdichting in te maken. Het water moet terug opgevangen worden via een pvc-buis en dan terug in het zwembad gestuwd worden. Het opvangreservoir onder de sleuf en de pvc-afvoerbuis goed aan elkaar dichten is dus belangrijk. Daarom is de Sikadur® Combiflex als gemodificeerde pvc-band de perfecte waterdichting.”

“Ook wordt er veel met polyethyleen-bandjes van 10 centimeter breed gewerkt in cementgebonden waterdichting. De bandjes worden in de waterdichtingsmortel gekleefd. In die waterdichtingsmortel vind je géén wapeningsnet, speciaal om het zo eenvoudig mogelijk te maken voor de tegelplaatser. Een tip is om in de hoeken zeker PE-bandjes te gebruiken, meer specifiek de voorgevormde binnen- en buitenhoeken. Anders krijg je een verdikking en staat de tegel schuin ten opzichte van de rest van het oppervlak. Bovendien werkt het met die voorgevormde hoeken gemakkelijker.”

“Wie geen waterlekken wil, denkt ook best na over de elasticiteit van de waterdichtingsmortel. Als er meerdere personen tegelijkertijd in het zwembad springen, is het best dat er een beetje speling zit op de wand. Anders verhoog je het risico op waterlekken en het loskomen van de tegels. Onze SikaCeram® Ceralastic als elastische waterdichtingsmortel is een éénvezelcomponent en dus vezelversterkend. Het zorgt mee voor de waterdichting en vangt extra spanning op”, sluit Hemelsoet af.

Bekijk het hele gamma op www.bel.sika.com.