Vloerverwarming zonder chape voor snelle renovatie met Proline

Vloerverwarming zonder chape, Proline Energy deed het in Stuttgart. Gebouwd in 1997, was Hotel SI-Suites in Stuttgart toe aan een eerste renovatie. Die moest supersnel gaan. De oplossing: een vloerverwarming zonder chape…

Blijven draaien was een must

Hotel SI-Suites ontvangt met name muziekliefhebbers, die na een laat concert in de nabijgelegen legendarische zalen Apollo en Palladium een verre terugrit niet meer zien zitten. Met twee miljoen concertgangers per jaar worden de 192 kamers en appartementen van Hotel Si-Suites dan ook intensief gebruikt, en een volledige sluiting was uit den boze. Maar één zaak werd meteen duidelijk bij de eerste contacten tussen de exploitant, architect Susanne Sulzbach en de diverse partijen actief op de werf.

Eén zaak werd al heel snel duidelijk: wilde het team alle werken uitvoeren én intussen het hotel draaiende houden, dan moesten de geijkte paden verlaten worden.

Voor een goede planning was het zeer belangrijk dat de twee teams die samen de badkamers renoveerden (tegelzetters en chauffagisten) onafhankelijk van elkaar konden werken. De gebruikelijke oplossing bij een overschakeling van radiatoren op vloerverwarming (een retourtemperatuur-begrenzingsventiel) was daarmee uitgesloten. Daarbij moeten beide partijen immers nauw samenwerken, om het begrenzingsventiel aan de bestaande buizen te koppelen middels een drukaansluiting.

Het ‘probleem’: Nog los daarvan is een gewoon begrenzingsventiel zeker niet ideaal: een aansluiting tussen vloerverwarmingsbuizen blijft een kwetsbare plek die je later niet kan controleren. Best te mijden, dus…

De oplossing: Proline Energy

De Proline-oplossing: een volledig nieuwe individuele verdeelblok, uitgerust met twee spruitstukken met bedienelement voor aan- en afvoer, en een regelaar. Elke retourbuis heeft een afsluitklep, dankzij welke hij rechtstreeks kan worden aangesloten op aan- en afvoer van de oude verwarmingsinstallatie. Indien de afsluitkranen toe zijn, kunnen de stijgende buizen van de verwarming normaal onder druk worden gezet, zonder risico op incidenten. En de tegelzetters kunnen nu volledig zelfstandig werken.

Zuinig in installatie én gebruik

Proline Energy is de meest zuinige oplossing, dit zowel in installatie als in gebruik.

  • In installatie. Aangezien geen chape wordt gebruikt, is er ook geen droogtijd, en kunnen de kamers zeer snel weer gebruikt worden door gasten. Dit scheelt toch vier à zes weken, en dat is in een commerciële omgeving een eeuwigheid.
  • In gebruik. Proline Energy is om te beginnen al zeer zuinig door zijn geringe dikte. Een conventionele dekvloer, om niet te breken, moet minstens 4,5 cm boven de buis hebben. Wat dus wil zeggen dat een grote massa moet verwarmd worden voordat de warmte zelfs maar de kamer bereikt. Bij Proline Energy is de afstand tussen de verwarmingsbuis en de topcoat zo’n 5 mm. Bij hetzelfde energiegebruik ligt de temperatuur in een kamer verwarmd door traditionele vloerverwarming vijf graden lager. Wat neerkomt op vijftien procent méér energiegebruik voor hetzelfde comfort. En die snelle reactietijd is uiterst belangrijk, gelet op de vele “smart”-toepassingen in het gerenoveerde hotel (als een klant bijvoorbeeld niet in zijn kamer is, dan gaat de verwarming naar beneden).

Makkelijke Plaatsing

Proline Energy is ook heel vlot te installeren. Om te leren hoe alles in zijn werk ging, volgden de werknemers van plaatsingsfirma Bubeck GmbH bij Proline een tweedaagse training in droog installeren van vloerverwarming. De opbouw van de vloer was dezelfde in alle badkamers, die ongeveer 4m² groot zijn. Eerst werden tegels en cement-chape uitgebroken, dan werd de buizenhouder geïnstalleerd in de geplamuurde ondergrond. Daarin werden dan de meerlaagse leidingen geplaatst (16 x 2 mm) en aangesloten op het verdeelblok. Daarop werd een versterkings-en ontkoppelingsmat gelijmd met speciale dispersielijm. Om de weerstand van de vloer te verhogen, werd tenslotte een zeer fijne polyestervezel mat aangebracht (5 mm). Tenslotte kon op normale wijze worden betegeld en gevoegd.

De renovatiewerken in Hotel SI-Suites maken duidelijk dat interprofessionele planning dé de basis vormt van een succesvolle renovatie. En dat is met Proline Energy systems veel meer mogelijk dan met andere systemen. Dat is goed voor de eindklant, en ook goed voor tegelzetters. Door zijn hoge rendement (in plaatsing en gebruik) is Proline Energy voor hen een potentiële extra bron van inkomsten.