Vloerverwarming bij renovaties? Geen probleem, met Schlüter

Vloerverwarming bij een renovatie is niet zo evident als in een nieuwbouwwoning. Wie niet over voldoende opbouwhoogte beschikt, kan zijn warmevoetendroom vaak opbergen. Vloerverwarming is niet alleen een behaaglijke manier om de woning te verwarmen. Het is ook een pak esthetischer dan bijvoorbeeld radiatoren. Geen wonder dat het systeem erg populair is en zonder veel nadenken wordt geïntegreerd in vele nieuwbouwwoningen. Maar bij renovaties is dit echter veel minder evident.

No panic, dankzij het dunlagige systeem van Schlüter-Systems zijn deze problemen echter verleden tijd.

Schlüter®-BEKOTEC-THERM, dunlagig vloerverwarmingssysteem

Bij de renovatie van een prachtig herenhuis in de Antwerpse Diamantwijk gekenmerkt door oude elementen en hoge plafonds wilde de eigenaar op een beperkte oppervlakte vloerverwarming integreren. Met daarop tegels van 120 x 120 cm. Het beloofde een waar huzarenstukje te worden, want op sommige plaatsen was er gewoon te weinig hoogte om een dekvloer te plaatsen.
Geen wonder dus dat niemand stond te springen om hier ook maar enige vorm van garantie op te bieden. Maar toen aannemer Moshe Grunhut van Multi Bouw aanklopte bij Schlüter-Systems voor informatie over bewegingsvoegen en het zo discreet mogelijk voorzien ervan, vond hij toch een partner waarmee hij samen de uitdaging aanging.

“Na een grondige analyse, kwamen we snel tot de oplossing. We besloten BEKOTEC-THERM te voorzien als dunlagig vloerverwarmingssysteem. En niet enkel in de voorziene ruimte, maar om het systeem te voorzien op quasi de volledige gelijkvloers”, verduidelijkt Adam Nobels, technisch adviseur van Schlüter-Systems.

Maar dat vereiste snel schakelen. Verwarmingsinstallateur Herman Van Mensel had al voorzien om met radiatoren te werken en stond initieel sceptisch tegenover het idee. Nadat hij had kennis gemaakt met het systeem, was hij echter snel overtuigd en bereid om over te schakelen op BEKOTEC-THERM-vloerverwarming.

Vanaf dan verliep de samenwerking tussen alle partijen vlot. Hoofdaannemer, verwarmingsspecialist, chappers en vloerders zorgden voor een vlekkeloze installatie. Ze werden daarin bijgestaan door specialisten van Schlüter-Systems.

Extra isolatie mogelijk

“Schlüter®-BEKOTEC-THERM-EN 23 F is een systeem met een opbouwhoogte van slechts 31mm (vloerverwarming en dekvloer). Wat een enorme plaatswinst oplevert ten opzichte van een klassiek systeem dat werkt met minimum 6cm”, aldus Adam Nobels. “BEKOTEC geeft ons niet alleen de kans om in renovaties sneller te kiezen voor een vloerverwarming, maar ook om eventueel extra isolatie toe te voegen.”

“De basis van het systeem is een noppenplaat die alle spanningen van de dekvloer wegneemt. Waardoor er geen schotelvorming van de dekvloer meer mogelijk is. Bovendien zijn er dankzij de vorm van de noppenplaat geen zetvoegen meer nodig in de dekvloer. Handig, want dergelijke zetvoegen zijn dikwijls een storend element omdat ze praktisch nooit overeenkomen met het legpatroon van de tegels.”

“Indien er tegels of natuursteen op het systeem geplaatst worden, dient BEKOTEC-THERM gecombineerd te worden met de ontkoppelingsmat Schlüter®-DITRA 25 om een barstvrije tegelbekleding te kunnen garanderen. Bijkomend voordeel hiervan is dat door de dampdruknivelleringslaag er geen wachttijden zijn tussen het plaatsen van de dekvloeren de betegeling. Zo kan er tot vijf weken bouwtijd ingekort worden. Door de onderling communicerende luchtkanalen is meteen een gelijkmatige warmtespreiding van het tegeloppervlak gegarandeerd.”

Reactief systeem

“Er is trouwens nog een belangrijk, verwarmingstechnisch voordeel”, verzekert aannemer Moshe Grunhut. “Door de dunnere dekvloer, verkrijgen we een reactief systeem dat sneller opwarmt. Niet alleen genieten bewoners zo sneller van een aangename temperatuur, ze besparen ook energie. De aanvoertemperatuur kan immers lager, en ze gebruiken enkel de warmte op de momenten dathet nodig is.”

“Ook het risico op mogelijke oververhitting van de woning is verleden tijd. Nochtans een probleem dat zich de laatste tijd steeds vaker stelt in woningen met traditionele vloerverwarming die een goede isolatie combineren met het gebruik van grote glaspartijen.”