Vloerproblemen vermijden? WTCB-cursus is groot succes

Een mooi tegelwerk begint met een goede ondergrond. Dat zou voor elke tegelzetter een vast uitgangspunt moeten zijn. Daarom zijn de controlecriteria van ondervloeren een goede ondersteuning die men in verschillende Technische Voorlichtingen van het WTCB kan raadplegen vooraleer een tegelwerk op te starten.

Toch veegt men soms nog, gewild of ongewild, z’n laars aan cruciale controle- of aandachtspunten. Het WTCB organiseerde daarom een opleidingsavond waarbij de meest voorkomende schadezaken werden toegelicht, en hoe men deze kan vermijden. Een succesvol verhaal zo bleek.

Techniek versus esthetiek: niet altijd evident

Dat het niet altijd evident is om techniek en esthetiek te verenigen is bij menig tegelzetter ondertussen al geweten. Uitzettingsprofielen in vloeren bijvoorbeeld kunnen esthetische boosdoeners zijn, vooral als ze net in het midden van een volle tegel vallen. Dan is natuurlijk de vraag hoe men dit opgelost krijgt. Meestal komt de oplossing te laat na het opmerken van een scheur in voeg of tegel. Aanwezige dilatatievoegen in de dekvloer dienen altijd overgenomen te worden. Dat betekent dat men niet zomaar zonder risico een uitzettingsvoeg kan verplaatsen d.m.v. een zelf uitgedokterde truc.

Op korte termijn kunnen dergelijke eigenzinnige systeemoplossingen immers resulteren in barstvorming dwars door het vloerwerk heen. Voorafgaandelijke afspraken met architect, dekvloerplaatser en tegelzetter zijn dan ook van primordiaal belang om niet alleen technische, maar ook esthetische fouten achteraf te vermijden.

Een praktisch hulpmiddeltje hiervoor is ongetwijfeld het legplan. Maar dergelijke detailtekeningen zijn nu ook weer niet zo simpel als ze lijken. Bepaalde factoren dienen in acht genomen te worden zoals de werkelijke afmetingen van de te betegelen ruimte, het type tegel dat moet verlijmd worden, de gewenste voegbreedtes, en vooral het effectieve formaat van de geleverde vloertegels. Eén millimeter kan een groot verschil maken!

Men zorgt er best voor dat aan beide zijden met een volle tegel kan gestart worden indien de gewenste symmetrie en/of snijstukgrootte dit toelaat.

Interactieve WTCB-topdocent

Aangezien tegelzetters steeds meer nood hebben aan technische informatie wist Gino Vanhaverbeke, voorzitter van FECAMO West, de bestuursraad ervan te overtuigen dat het organiseren van een speciale technologische opleidingsavond geen slecht idee zou zijn. Het uitgangspunt was dat als men een tegel-of mozaïekwerk uitvoert zonder rekening te houden met de regels van de kunst en het goede vakmanschap, er gegarandeerd problemen opduiken.

Waar moet je vooral op letten om schadezaken te voorkomen, en waar kan men de nodige informatie inwinnen? Tijdens de uiteenzetting van 12 oktober ll. die verzorgd werd door Ingenieur Johan Van Den Bossche, hoofdadviseur bij de Afdeling Technisch Advies van het WTCB, gingen er bij velen al snel enkele lichtjes branden.

De onderwerpen die de 50-tal aanwezigen tijdens deze cursus “vloerproblemen vermijden” konden volgen, behandelden diverse interessante onderwerpen:

  • krimp van vloerisolatie, met bijhorend PUR-verhaal
  • het “zweven” van plinten, met bespreking van de mogelijke redenen van afscheuren van siliconen
  • barsten in vloeren, met uitvoerige analyse van expertisecases
  • het gebruik van verschillende soorten ontkoppelingsmatten en uitzettingsvoegen
  • vloerverwarmingsproblemen en de mogelijke gevaren bij het betegelen van buitenterrassen

Een dik gevuld maar leerzaam programma dat voor de meeste aanwezige tegelzetters een deugddoende les was. Dat bleek uit een enquête dat achteraf nog aan de bar van de Confederatie Bouw werd ingevuld.


Foto’s: tileXpert