Viva wint prestigieuze design award voor voorgekraste tegel

Voorgescheurde jeans, dat waren we al een tijdje gewend. Maar nu is er met L’H van Viva ook een voorgekraste tegel die in Italië meteen een prestigieuze design award in de wacht sleepte. Ook architecten en interieurliefhebbers zijn er dol op.

Gedurfde ontwerpen

Viva Ceramica zet graag in op vernieuwing. Dit gerenommeerde kwaliteitsmerk, sinds 2007 onderdeel van de Italiaanse Emilgroup, was destijds de eerste om door te breken met keramische imitaties van beton die je nu overal ziet opduiken. Nog steeds is Viva een belangrijke referentie voor tegelontwerpen in cement- en betonlook. Speelse en vaak gedurfde ontwerpen voor eigentijdse interieurs, dat is waar Viva sinds jaar en dag om bekend staat en waarmee het zich onderscheidt van de rest. Eind september 2016 pakten ze op de Cersaie-beurs in Bologna uit met alweer een verrassende innovatie: de Collezione L’H.

Gelakte plankenvloer als inspiratie

De gelakt houten plankenvloer van een theaterpodium, die door de tijd verweerd is en waar krassen op zitten door het dansen. Dat is het beeld dat we voor ogen hadden en de sfeer die we wilden oproepen.Commercieel directeur Carlo Raimondi

VIVA“Het contrast tussen enerzijds het blinkende van de geverniste plankenvloer en anderzijds het matte effect van de duidelijk zichtbare sporen van het dansen, creëert pure magie. De krassen die je op het tegeloppervlak ziet, zijn voor alle duidelijkheid geen prints maar zijn fysiek aanwezig in het materiaal zelf. Hiervoor passen we een revolutionaire techniek toe die we speciaal voor de Collezione L’H ontwikkelden. Daarbij vertrekkende van de traditionele digitale technologie, maar dan met heel wat dingen aangepast. Zo gebruikten we grondstoffen met veel hogere densiteit dan gebruikelijk is. Daardoor krijg je een écht mat effect dat vanuit de materie komt, en er niet door een print is opgeplakt. Ook werken de meeste inkjets met vier koppen, voor deze serie zijn dat er zes. Dat hebben we allemaal op punt gezet, speciaal voor dit innovatieve product.”

Prestigieuze design award

VIVAEind september vorig jaar werd de L’H collectie gelanceerd op de Cersaie beurs in Bologna en kaapte er meteen ook de prestigieuze ADI-award weg. Een hele eer, legt Carlo Raimondi uit. “Deze award wordt uitgereikt door ADI, de Associazione per il Disegno Industriale (Vereniging Voor Industrieel Design; nvdr), met als doel het promoten van de meest innovatieve producten in de Italiaanse keramische industrie. Dat betekent wel iets, ja. ADI is een echt Instituut, zo reiken ze ook de Compasso D’oro uit (één van ‘s werelds meest prestigieuze design awards; nvdr). De jury prees de sterke ervaring opgeroepen door het gegroefde tegeloppervlak en de slimme technologie die erachter zit. Wij geven betekenis aan materie, breiden het potentieel van het basismateriaal uit met technologie én met de kracht van verbeelding. Zo brengen we stijl en originele associaties in plaatsen waar mensen leven, werken, en hun vrije tijd doorbrengen.”

Vier natuurlijke kleuren

De serie L’H is verkrijgbaar in vier natuurlijke kleuren: Bianco, Caffè, Cenere en Nero. Eindigen doen we met een leuk weetje: L’H is de officiële naam van deze nieuwe collectie van Viva, maar de firma zegt (en schrijf ook wel eens) Lacca. In het Italiaans wordt de letter H namelijk uitgesproken als ‘acca’, dus wordt ‘l’acca’ kortweg Lacca…