Davy Cathelyn startte midden in coronacrisis eigen zaak

Toen Davy Cathelyn aan de renovatie van zijn huis begon, ging hij de uitdaging aan om de vloeren zelf te betegelen. Een professionele opleiding en een positieve doe-het-zelfervaring later is de jonge Maldegemnaar zelfstandig tegelzetter. Wat je zelf doet… kan dus onverwachte gevolgen hebben voor je job. “Koud zweet? Soms. Spijt? Nog geen minuut.”

Vertel eens Davy, hoe ben je in het vak beland?

“Het was een lange weg. Elf jaar heb ik in een fabriek als CNC-frezer gewerkt. Tot we bij de renovatie van ons huis een lijst maakten met werkzaamheden die we misschien zelf konden aanpakken. De tegels leggen boeide me wel, want net zoals het frezen is dat millimeterwerk. Ik schreef me in voor een avondcursus bij Syntra West. Mijn leraar, Thomas Standaert, motiveerde om nog een jaar door te studeren, en zo haalde ik mijn diploma aannemer-vloerder. Ik begon in bijberoep. Maar al na mijn eerste werf, waar ik samen vloerde met een gespecialiseerd bedrijf, kreeg ik bij hen een voltijdse job aangeboden. Helemaal goed, want zo kon ik meteen een pak ervaring opdoen. Het bleek ook de ideale opstap naar mijn einddoel: een eigen zaak. Die heb ik nu een jaar. Gestart midden in de coronacrisis. Koud zweet? Soms. Spijt? Nog geen minuut.”

Zie je jezelf als een tegelzetter of een tegelinstallateur?

“Het eerste. Zoveel mogelijk vierkante meter leggen, is mijn doel niet. Ik streef naar precisie en leef mee met de klant. Om het met de woorden van Donald Muylle te zeggen: ik leg tegels als zou het voor mezelf zijn! Mijn zaak draait vooral op mond-tot-mondreclame en als je voor particulieren werkt, is vakmanschap het allerbelangrijkste.”

Heb je een tegelwijsheid? Een tip die je zou meegeven aan andere starters?

“Loop eerst mee in een gevestigd bedrijf en start in bijberoep. Aarzel ook niet om andere tegelzetters te contacteren voor de gevallen waar je minder goed raad mee weet. Zelf heb ik zo mijn leraar nog opgetrommeld, die me met veel plezier heeft geholpen. Verder zijn sociale media als promotiemiddel belangrijk geworden en zorg voor een krachtig logo. Ik heb het mijne laten ontwerpen door een kennis en de respons is echt groot. Hetzelfde voor mijn mascotte: als de klant het oké vindt, gaat mijn hond Tutti één dag in de week mee. Meestal is hij dan de ster van de werf (lacht).”

Heb je een specialisatie?

“Ik ben vooral fan van tegels in landelijke stijl, zoals oude kerkdalen. Dat genre vind ik helemaal af. Daarnaast leg ik me ook graag toe op grootformaten. Ze zijn complexer, vragen om een speciale kneep, maar je kan jezelf ermee onderscheiden. Daar ga je een doe-het-zelver dan weer niet gauw zien mee rondzeulen! Ik hoop mijn specialisatie te gebruiken om zelf leraar te worden. Maar goed, dat is voor later.”

Wat maakt een goede tegelzetter?

“Eerst en vooral planning. Daarnaast moet je je woord houden en gemaakte beloftes naleven. Zelfs als je merkt dat de marge op je offerte nipt begint te worden, mag de kwaliteit er niet onder lijden. Haast is uit den boze. Van werken met een vaste oppervlakte per dag heb ik dan ook geen hoge pet op. Dan smijt je tegels erin in plaats van ze te zetten.”

Met welk materiaal werk je het liefst?

“Nivelleren doe ik altijd met Levelit van Technicel. Zelfs voor niet-courante formaten, zoals bijvoorbeeld 60×60, liggen ze dan altijd perfect gelijk. Ik ben ook een groot voorstander van ontkoppelingsmatten, ook al is het duurder voor de klant. Voor de lijm ben ik pas overgestapt op een Italiaanse product, Bauflex. Zeer tevreden over. En mijn machines? Eén adres: DeWalt.”


Korte bio

Leeftijd: 32

Gezin: Samenwonend

Opleiding: Basisopleiding tegelzetten, aannemer tegelzetten (Syntra West)

Hobby’s: Cafévoetbal