Vein Matching: een kleine app met grote gevolgen

Innovatie is traditie bij Breton. Dit keer verwacht de Italiaanse marktleider in machine tools alles van de software applicatie Vein Matching: “Het ziet er naar uit dat in 2020 Vein Matching de snelst groeiende trend zal zijn.” Het volautomatisch matchen van de nerven en adering van acht natuursteenblokken tegelijk kan dan ook enorme tijdwinst opleveren. CEO Augusto Suppi legt uit.

Never ending story

“In gesprekken met onze Belgische klanten, maar ook met vele anderen uit verder afgelegen landen, zoals in het Midden-Oosten, merkten we dat tal van bedrijven die zich specialiseren in het verwerken van generfde materialen echt veel moeite hadden met het ‘vullen van de ruimte’ met doorlopende nerven. De overtreffende trap van voortreffelijkheid bereiken, zoals klanten dat verwachten, bleek alleen weggelegd voor de allerbeste ambachtslui. Klanten verwachten immers van te worden ondergedompeld in een ruimte waar de geaderde tekeningen echt een never ending story vertellen rondom de vormen gecreëerd door de architect.”

Vein Matching: de app

Breton wilde graag die voortreffelijkheid bereikbaar maken voor meer van zijn klanten, zo legt Augusto Suppi uit.

“Daarom ontwikkelden we software die het voor iedereen mogelijk maakt om acht slabs tegelijk te verwerken: Vein Matching. Onze klanten kunnen nu heel makkelijk een hele ruimte ontwerpen waarin de nerven en adering van alle gekozen materialen perfect matchen langs alle muren en hoeken. Dit project exporteren ze dan naar een 3D pdf-bestand en dat gaat naar de architect die het ontwierp. Na goedkeuring moeten ze alleen nog de slabs inladen in een Breton zaagmachine, de barcode inlezen en de cyclus opstarten. Je kan dus zonder tussenstappen overgaan van ontwerp naar productie.”

Jobs die vroeger een uur duurden, zijn nu klaar in vijftien minutenAugusto Suppi

Onverwacht extraatje

Lesher Natural Stone is een natuursteenbedrijf in het Amerikaanse Middletown aan de Oostkust, gerund door vader en dochter Frank en Alexia Lesher en gespecialiseerd in “bijzondere” (lees: lastige) projecten. Tot voor 2018 pakten ze die ambachtelijk aan: moeilijke projecten met matchende nerven werden eerst op de grond uitgestald met tape. “Vein matching was het meest tijdrovende deel van onze job; het duurde vaak wel een week om één project te voleindigen.” Zo was dat nu eenmaal, en de Leshers hadden eigenlijk niet eens de ambitie daar verandering in aan te brengen. “We waren helemaal niet op zoek naar vein matching software. We kregen het samen met andere dingen in een pakket,” zegt Frank Lesher. “Ik dacht eigenlijk niet dat het van veel nut zou zijn. Ik ben blij dat ik mag zeggen dat ik ernaast zat!”

Stroomlijnen van productieproces

De Leshers besloten het ongevraagde extraatje toch maar een kans te geven. Ermee leren omspringen bleek geen probleem. Vein Matchiing is zeer intuïtieve software, en na luttele dagen had Lesher’s team het volledig in de vingers. De kleine app toonde al snel zijn grote kracht: “Jobs die normaal gezien een uur duurden, waren nu al klaar in vijftien minuten.” Een snellere doorstroom betekende ook: meer volume kunnen verwerken, meer vrije opslagruimte, minder arbeidskosten per stuk, en 15 tot 20% minder onbruikbare reststukken door het ergonomisch verzagen van de slabs. Alles bij elkaar betekende dat: méér competitieve prijzen. Voor een bedrijf dat niet echt veel rechttoe-rechtaan werk doet, maar precies al die moeilijke gevallen waarvoor Vein Matching nu net is ontwikkeld, bleek de software dé catalysator voor het stroomlijnen van het productieproces. Vandaag zet Lesher Breton Vein Match in voor de helft van al zijn karweien.

Betere klantrelaties

De app verbeterde ook de klant-relaties bij Lesher. “De mogelijkheid van 3D-visualisatie is een grote hulp bij presentaties aan klanten. Dat ze hun volledige toekomstige keuken in 3D kunnen zien, voordat er aan de slabs zelfs maar is geraakt, vinden ze zeer indrukwekkend en bijzonder nuttig.” De klanten kunnen zelfs effecten van licht en schaduw simuleren in hun virtuele kamer, en zich zo een helder beeld vormen van het effect op de nerven van het zonlicht zoals het zich verplaatst door de kamer. Klanten kunnen dan ook intekenen op een project, exact zoals ze het voor ogen hebben. Wat het risico op onaangename verrassingen en de bijbehorende klachten en gerechtszaken aanzienlijk vermindert.

Meer integratie met machines

Tevreden klanten zoals de Leshers zijn er genoeg, aldus Augusto Suppi.

“Ik kan alleen maar zeggen dat Vein Matching van meet af aan een succes was. Alle klanten die het al zagen, waren enthousiast en, eerlijk gezegd, merkten we dat in sommige onderhandelingen de software hét doorslaggevende element bleek om de klanten te overtuigen van de superioriteit van onze Genya freesmachine, of van de Combicut machine voor gecombineerd zagen (waterjet en zaagschijven).”

Breton werkt dan ook stevig door aan een nóg betere integratie van de Vein Matching app met zijn machines. “Zaagmachines van de laatste generatie Genya (degene die we presenteerden op de laatste Marmomac) kunnen voorzien worden van een functie die labels print en bevestigt op de slabs, in het midden van wat de gesneden stukken zullen worden. Zo kunnen de plaatsers heel makkelijk de uiteindelijke positie van elk stuk terugvinden.” En de firma biedt ook zélf steun vanuit het hoofdkwartier in Treviso. “We kunnen van hieruit met Vein Matching onze klanten helpen met het maken van ontwerpen op basis van foto’s van slabs die honderden kilometers verder zijn gestockeerd. En die dan ter plaatse bij hen worden versneden.”

Belang van innovatie

Mogelijkheden zien waar anderen die niet zien, innoveren waar anderen dezelfde aanpak herhalen, dat was de mentaliteit waarmee Marcello Toncelli vanaf de stichting in 1963 vanuit het niets doorgroeide naar marktleiderschap. En het is ook de mentaliteit achter dit laatste nieuwe snufje, zo besluit Augusti Suppi: “We denken dat we met deze Vein Matching een sterke impuls geven aan innovatie in de industriële en commerciële processen in een sector waarin deze processen tot dusver maar erg traag evolueerden. En dat is van het grootste belang, want beschikken over de juiste tools om te voldoen aan verwachtingen van de klant, dat is het verschil tussen de verwerkingsbedrijven die louter overleven en zij die waarlijk bloeien!”


Vein Matching: de troeven

  • 75% sneller in verzaagklussen met matchende nerven en adering
  • minder werktijd en arbeidskosten = meer competitieve prijzen
  • 15 à 20% minder restafval van slabs
  • minder risico: klanten kunnen alles in 3D perfect visualiseren en daarop intekenen

Nieuwe materialen, nieuwe zaagtechnologie

Vernieuwingen biedt Breton niet alleen aan in software, maar ook in de machines zelf – nog altijd de core business. Daarop vol inzetten is vandaag van vitaal belang, zegt Suppi. Het gaat daarbij niet om sleutelen aan details om het gebruiksgemak nog wat meer op te drijven. Nee: de uitdaging is gewoon om alles sowieso verzaagd te krijgen. De markt wordt immers in stijgende mate overspoeld met producten die de keuze van de klant vergroten”, aldus Augusto Suppi. “Dan denken we aan grotere formaten, dunnere diktes, grotere hardheid,… wat vaak gepaard gaat met broosheid. Maar deze mogelijkheden ten volle benutten, betekent ook dat er nieuwe technologie komen (en nieuwe strategieën) om al deze zaken efficiënt te verwerken, en zo meer diverse en gesofistikeerde vloeren, meubels en afwerkingen te bekomen.” Een voorbeeld daarvan is de innovatieve Huracan technologie, die zeer flexibel is zodat je vlot maxi-slabs kan verzagen tot de formaten gewenst door de klant.”


After Sales

Nog een punt van het hoogste belang is de after-sales service. Die verloopt vooral vanuit Treviso, legt Augusto Suppi uit. “De after sales service lost meer dan 90% van de downtime van machines op via een hotline. In de overblijvende gevallen sturen we een technieker uit de regio of er komt er ééntje over uit Italië. Je moet weten dat België makkelijk te bereiken is vanuit Breton. De luchthaven van Treviso, met vlotte low-cost connecties met zowel Zaventem als Charleroi, is maar een klein halfuurtje rijden vanaf hier. En de luchthaven van Venetië is ook maar op een uur.”


Foto’s: BRETON