Tsjechië wijdt tegelschool letterlijk in op gloednieuwe trainingssite

Innovatie wordt bij ons heel hoog in het vaandel gedragen. Kijk maar eens naar de programma’s van de Confederatie Bouw, Constructiv, Bouwunie en WTCB. Doch, de tegelzetter vindt er maar sporadisch specifieke trainingscursussen terug. Na de recente geboorte van BITA in Oostende, NITA in Amsterdam, en ITAI (Innovative Tile Academy Italia) in Milaan ging al snel een belletje rinkelen in Praag waar ook daar de tegelzettersstiel nog altijd een knelpuntberoep is.

Project in progress

Het is algemeen geweten. Vloer- en wandbekleders zijn de laatste handleggers aan de eindafwerking. Ze dragen steeds bij aan het architecturaal aspect en zijn dus geheel verantwoordelijk voor het uiteindelijke esthetisch uitzicht. En daar is vakmanschap voor nodig! De hamvraag is echter: “Waar vind ik een echte vakman, en waar werd hij of zij opgeleid? Is de zelfverklarende tegelzettersspecialist gecertificeerd?” Specifieke en gespecialiseerde tegelzettersopleidingen waren tot voor kort ook in Tsjechië schaars. Vandaar dat de branche op zoek was naar een oplossing en er een vond naar aanleiding van het ondertussen welbekende Belgisch initiatief: de opstart begin dit jaar van het project CITA, de Czech Innovative Tile Academy!

We need to move on!

”Moderne tegelzettersopleidingen zijn een must! We moeten meedraaien met vernieuwing en innovatie”, aldus Petr Vanek, directeur van de gloednieuwe CITA-site, “Dank zij het project ‘EITA’ dat door het Technisch Comité van het EUF (de Europese Tegelzettersfederatie) werd voorgesteld, heeft het geslaagde proefproject BITA in België ons heel goed gesmaakt en dienden hier niet lang over na te denken! We moeten samen met de industriële tegelbranche vooruit, kennis delen en oplossingen zoeken, ten dienste van de Europese tegelzetter!” Dit is een fragment uit de emotionele onthaalspeech van deze Tsjechische tegelexpert die maanden met enkele trouwe collega’s hard had gewerkt om zijn doel te kunnen bereiken. We waren immers aangenaam verrast over het aantal aanwezige jongeren die zich hadden ingeschreven om de stiel van vloer- en wandbekleder in harde materialen aan te leren. Materialenleverancier Lasselsberger is de grootste fabrikant van keramische tegels in de Tsjechische Republiek. Lasselsberger onderhoudt en ontwikkelt er verder de traditie van het Tsjechische tegelmerk RAKO dat in 2016 zijn 130 jarig bestaan vierde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook deze plaatselijke tegelgigant zich 100% achter deze innovatieve tegelzettersschool schaart.

Official opening

De grote aannemersfederaties zijn bewonderenswaardige beschermers van het beroep, maar schrikken helaas voor sommige kleine bedrijven nog af. Ze worden soms onterecht afgeschilderd als leden van de “Ivoren Toren”. De Tsjechische tegelzetters geloven niet zozeer in de praktische ondersteuningsmogelijkheden van dergelijke voor hen veelal te hoog gegrepen organisaties. Vandaar Petr Vanek, Voorzitter van de nationale vloerdersvereniging èn trekker van het project ‘Tsjechische Innovatieve Tegel Academie’ de drempel voor de kleine en middelgrote tegelzettersbedrijven wilde verlagen en bovendien het beroep aantrekkelijker wilde maken voor jongeren die wensen in het stappen in het bouwbedrijf als eindafwerker. Met de ondersteuning van verschillende industriële partners, waaronder de ook bij ons bekende gereedschappenfabrikant Raimondi en tegeldragerproducent Buzon, en de plaatselijke politieke input, kon het openingslint van zijn eerste opleidingscentrum voor tegelzetters in de buurt van Praag officieel doorgeknipt worden.

Niet alleen de burgemeester, maar ook de pastoor van de parochie gaven er een uitgebreide soms ludieke speech met enorm veel energie en enthousiasme, waarop de priester de school letterlijk inwijdde “In de naam des Vaders, des Zoons, en de Heilige Tegelzetter”. Amen!


Foto’s: tileXpert