Troubleyn in Temse stelt toekomst veilig via overname door groep Steylaerts

Vanaf januari 2016 zal er een nieuwe parel aan de kroon van Groep Steylaerts fonkelen: tegelbedrijf Troubleyn uit Temse. De nieuwe eigenaars willen met deze spectaculaire overname hun huidige zakencijfer van 25 miljoen euro de komende jaren nog verdubbelen.

Toekomst veilig stellen

Met Troubleyn haalt de Groep Steylaerts uit Berlaar alweer een grote vis binnen. In 1978 begonnen als handel in bouwmaterialen, groeide dit Oost-Vlaamse familiebedrijf uit tot één van de belangrijkste en meest prestigieuze tegelspecialisten van het Waasland en Klein-Brabant. Oprichters en zaakvoerders Kamiel en Anneke Troubleyn achtten de tijd rijp om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen.

“Wij zijn jarenlang opgestaan en gaan slapen met onze zaak en mogen fier zijn op wat we gerealiseerd hebben. Binnen onze familie vonden we echter geen opvolging. Daarbij komt dat de tegelmarkt razendsnel verandert: prijzen worden scherper, de volumes groter en de concurrentie bikkelhard. Maar ook de informatisering en automatisering van de processen evolueert in ijltempo. We hebben na lang overwegen dan ook beslist om extern op zoek te gaan naar aansluiting bij een grotere, sterke groep zodoende de toekomst van Troubleyn veilig te stellen. We beseften heel goed dat we daarmee niet mochten wachten totdat de zaken achteruit zouden gaan.”

We wilden ons levenswerk niet verloren laten gaan. Daarom zijn we ontzettend blij overnemers te hebben gevonden die dezelfde familiale visie delen. Wij herkennen veel van onszelf in hen. Het zijn rasechte ondernemers maar de mensen staan altijd centraal bij Steylaerts, dat vonden ook wij erg belangrijk.Kamiel en Anneke Troubleyn

Ideale match

Voor Steylaerts is dit na de overname van het Antwerpse bedrijf azuleo in 2010 alweer een nieuwe, belangrijke stap in de verdere groei van de ambitieuze groep. “Wij hebben sinds jaren heel wat klanten in het Waasland”, zegt Peter Steylaerts. “Maar we keken toch uit naar een plaatselijke vestiging, omdat de reistijd vanuit bijvoorbeeld Sint-Niklaas of Gent naar Berlaar aanzienlijk blijft.”

“We zijn in onze zoektocht niet overhaast tewerk gegaan omdat wij absoluut een gevestigd familiebedrijf van enige omvang wilden”, vult broer Patrick aan. “Met Troubleyn vonden we de ideale match. Vanuit het Waasland kunnen wij nu ook Klein-Brabant en Oost-Vlaanderen makkelijk bedienen.”

Davy Van Goethem, bij Troubleyn al jarenlang de rechterhand van de zaakvoerders, zal de dagelijkse leiding in handen nemen. Ook de andere medewerkers blijven aan boord. Kamiel en Anneke Troubleyn zelf hebben zich bereid verklaard om nog een aantal jaren actief te blijven. Maar dan achter de schermen, in een meer adviserende rol. Op die manier wordt de continuïteit van het bedrijf gegarandeerd.

Uit voorraad leveren

“De schaalvergroting van de laatste tien jaar leidde tot een erg pittige concurrentie in de tegelwereld”, weet Davy Van Goethem. “Als lokale speler mis je dan soms de nodige slagkracht. Binnen de groep Steylaerts staan we nu veel sterker en zijn we volledig klaar voor de toekomst.”

Wat ik bijvoorbeeld geweldig vind, is dat we nu ongeveer 90% van de materialen die we in de toonzaal laten zien uit voorraad zullen kunnen leveren.Davy Van Goethem, toonzaalverantwoordelijke Temse

Patrick Steylaerts knikt. “Door alle aankopen te centraliseren kan onze groep de krachten bundelen. Wij kopen alles rechtstreeks aan in de buitenlandse fabrieken. En dat vertaalt zich in vlijmscherpe verkoopprijzen en bijgevolg een sterke concurrentiepositie. In het verleden heeft de samenwerking met azuleo zo voor een echte boost gezorgd, waardoor ons tegelbedrijf in Wijnegem in geen tijd uitgroeide tot de nummer één van Antwerpen.”

Troubleyn

Make-over toonzaal

“Binnenkort staat bij Troubleyn een complete make-over van de toonzalen en kantoren op het programma, zodat wij vanaf augustus volgend jaar kunnen uitpakken met een gloednieuwe toonzaal die een oppervlakte zal hebben van meer dan 2.000 m²”, zo verzekert ons Peter Steylaerts.

Het aanbod van Troubleyn zal uitgebreid worden met totale badkamerrenovaties, een specialiteit waarin het Berlaarse bedrijf als absolute markleider en als dè referentie in de sector uiteraard heel wat knowhow en ervaring te bieden heeft. Voor alle duidelijkheid: aan het profiel van azuleo verandert niets. Ook in de toekomst zullen in Wijnegem geen plaatsingen worden aangeboden, maar blijft de focus vooral op de samenwerking met de professionele klanten liggen.

FOTO Vlnr: Patrick Steylaerts, Peter Steylaerts, Davy Van Goethem, Anneke Van Dijck en Kamiel Troubleyn