Tips voor het onderhoud van granieten keukenbladen

Bij het kiezen van een keukenblad komt graniet er vaak als favoriet uit. Dat heeft natuurlijk te maken met het uitzicht en het onderhoud. Graniet is duurzaam, maar zoals alle oppervlaktes, is het zaak om ze goed te onderhouden. We zaten samen met enkele experten zodat de juiste tips aan klanten kunnen meegegeven worden.

“Graniet is één van de makkelijkste stenen die je kan kiezen in huis”, zegt Galen Roth, van Roth Restoration. “Als we al de vraag krijgen om granieten werkbladen te restaureren dan zijn het er van 10 à 15 jaar oud die wat dof zijn geworden rond de gootsteen of de werkzones. Maar anders hebben ze eigenlijk heel weinig onderhoud nodig. Het is vooral een goede keuze voor een keuken, omdat het niet gevoelig is voor de meeste huishoudelijke zuren. Als het werkblad gepolierd is, verliest het nauwelijks zijn glans.”

Dagelijks onderhoud

Roth adviseert klanten vooral om er een gewoonte van te maken om het werkblad iedere dag met een neutraal schoonmaakmiddel af te vegen. “Meer heeft het niet nodig. Je hebt geen harde zeep nodig, omdat er bijna niets aan het oppervlak blijft kleven.”

Adviseer je klanten wel om de labels te lezen op hun schoonmaakproducten. Heel wat merken verkopen ook producten die afgestemd zijn op stenen oppervlaktes. “Een schoonmaakproduct voor natuursteen voor dagelijks gebruik mag geen residu achterlaten op de steen”, zegt Brian Kornet van Fabra-Clean. Hij merkte dat heel wat mensen toch producten gebruiken die hij niet aanraadt. “Zeep heeft een vetzuur dat een vettig laagje achterlaat. Zo kan je steen dof worden of blijven er strepen achter. Dat krijg je niet met de juiste dagelijkse reiniger.”Andere simpele voorzorgsmaatregelen om een granieten keukenblad langer te laten meegaan:

Raad klanten aan om snijplanken, onderzetters en koelrekken te gebruiken. Kornet raadt ook aan om gemorste vloeistoffen en vocht zo snel mogelijk op te ruimen. “Als je flessen schoonmaakvloeistoffen hebt, zoals afwasmiddel, bewaar ze dan in een schaal”, zegt hij. “Droog regelmatig onder de borden en gebruik onderzetters met glazen. Als je niet elke dag de tijd neemt om het water rond de kraan en armaturen af ​​te vegen, zul je zien dat het water begint te verkalken en wit wordt.” Houden klanten dat niet in de gaten, dan heb je op lange termijn toch een restauratie.

Jaarlijks onderhoud

Experts raden aan om de meeste granieten één keer per jaar te impregneren, maar het aantal keer kan variëren afhankelijk van het product en het gebruik van de keuken. “De keuken is het hart van het huis en wordt elke dag gebruikt”, zegt Jacqueline Tabbah van International Stoneworks. “Impregneren zorgt ervoor dat het een goede weerstand heeft tegen water, olie en vet.”

Druk je klanten ook hier op het hart dat ze de aanbevelingen over de werkwijze goed moeten lezen voor ze een product gebruiken. Wanneer is het nodig om te impregneren? “Laat een beetje heet water op een zone liggen voor 10 à 20 minuten en veeg het dan weg”, zegt Brian Kornet. “Als de steen donkerder wordt, dan absorbeert het vocht en moet je het behandelen. Zoniet, is het nog goed beschermd.”

Ook hier geldt: niet iedere steen is dezelfde. Sommige granieten zijn poreuzer dan anderen. Sommige stenen hebben dit zelfs niet nodig. Andere hebben meerdere lagen nodig. Als je het goed onderhoudt, hoef je ook minder te impregneren.”

Bron: naturalstone.org – Foto’s: Brachot