Tegelzettersadvies tijdens corona: hou jezelf en medewerkers gezond!

Ja, we schrijven geschiedenis. Zoveel is zeker. Landen snoeren mondiaal hun grenzen dicht, vliegtuigen blijven aan de grond genageld, bedrijven houden de deuren potdicht. Wat we met z’n allen meemaken, is een nooit eerder vertoond fenomeen. Onze primaire noden worden plots weer voelbaar en of je nu dun of dik bent, rijk of arm: Corona klopt aan bij ons allemaal en baant zich onverstoorbaar een weg langsheen alle uithoeken van onze planeet. Gezondheid is waar het om draait. Laat dit nu wel duidelijk wezen.

En samen met gezondheid komt solidariteit en verantwoorde burgerzin. Ja, ook jij en ik hebben hier een rol in te spelen, en wel deze:

  • Verzeker jezelf en je collega’s/medewerkers ervan dat jullie niet samen naar het werk of naar de werf rijden. Ook al wordt carpoolen in tijden van economische en fysieke gezondheid aanbevolen, Corona vormt een strikt na te leven uitzondering op de regel! Rijd dus apart, en kruip tijdens de middagpauze zeker niet samen achter het stuur om gezellig van je koffie te slurpen.
  • Als tegelzetter zijn er vast heel wat ‘wachtende’ klusjes die je kan verrichten zonder dat je daarbij de hulp nodig hebt van collega’s of externe partners: plinten zetten, siliconen spuiten, waterdichting plaatsen, vloeren opmeten, enz. Gebruik de tijd om je machinepark te reviseren, test nieuwe materialen en technieken uit, en ga op zoek naar kleinere taken waar je anders maar moeilijk tijd voor maakt.
  • Verplaats bouwwerven waar tegels in grootformaat dienen geplaatst te worden naar een latere datum en focus op de projecten die je helemaal alleen kan. Tegels tot 90×90 zijn in principe nog alleen op te tillen. Grotere formaten dienen door twee personen getild te worden, dus die projecten dien je nu echt naar een later tijdstip te verschuiven. Uitstel is geen afstel!
  • Vermijd het werken met twee personen in eenzelfde ruimte! Zijn jullie toch met meerdere personen aan het werk, tracht de werkzones dan te spreiden, werk zoveel mogelijk buiten en zorg voor voldoende frisse buitenlucht in de binnenruimtes. Uiteraard is een doorgedreven handhygiëne aan de orde. Het Covid-19 virus is immers omhuld door een olieachtig membraan dat oplost door zeep en water. Handen wassen is dus de boodschap!
  • Durf collega’s te wijzen op hun burgerplicht. Corona daagt ons uit om onze gezondheid en die van onze medemens voorop te stellen, dit in het belang van ons allemaal. Zie je collega’s die de opgelegde maatregelen nog steeds met de voeten treden? Durf dan rechtuit te spreken en zeg hen dat dit beter moet. De economie zal hen en jou dankbaar zijn.
  • Als tegelzetter of steenbewerker kan je ook het zorgpersoneel in ziekenhuizen en woonzorgcentra in je buurt een hart onder de riem steken door je stock aan FFP2 en FFP3 mondmaskers aan hen te bezorgen. Ziekenhuizen gebruiken dagelijks om en bij de 13.000 mondmaskers, dus ook die van jou in de kast zullen zij dankbaar in ontvangst nemen.

Fiscale hulp of advies nodig voor jouw bedrijf?

Niemand weet waar en wanneer dit verhaal zal stranden. Werk je met personeel, of maak je je zorgen om je vennootschap of zelfstandige zaak? Dan zet fiscaal adviesbureau Mon3aan alle overheidsmaatregelen op een rij die jouw bedrijf of personeel een duw in de rug kunnen geven.

Overige nuttige links:

  • Overzicht van de financiële steunmaatregelen voor bedrijven: klik hier
  • Overzicht ivm tijdelijke werkeloosheid: klik hier
  • Andere financiële maatregelen voor ondernemers: klik hier

Ook Polycaro neemt maatregelen, maar kijkt optimistisch vooruit

Ook als uitgever van uw vakblad is het momenteel roeien met de riemen die we hebben. Maar zelfs met enkele collega’s in tijdelijke werkeloosheid en wijzelf als uitgever die in wisselende shifts aanwezig zijn, garanderen wij  dezelfde professionele aanpak zoals u die reeds jaren van ons bent gewend. Want ook in woelige tijden als deze laten wij het niet na om de sector te voeden met informatie en communicatie die er toe doet. In het belang van u, van de sector, en van ons allemaal.

Dus draag zorg voor uzelf en uw personeel, en laten we elkaar eens welgemeend in de armen vliegen wanneer dit alles achter de rug is.

Dank voor uw blijvend vertrouwen in ons magazine en kennisplatform.

De Polycaro-redactie

info@polycaro.be
+32 50 250 170