Een blik achter de schermen bij tegelzetter Nick Verbeek

Nick Verbeek is opgegroeid in ‘de bouw’, leerde als kind al spelende van zijn vader, om zich nadien verder te bekwamen via leercontract. Hij is echter bovenal autodidact, wordt voortdurend gedreven door nieuwsgierigheid en passie om ‘the next level’ te bereiken. Hij liet geen kans liggen om zowel een brede als diepgaande kijk op de bouwsector te verwerven, om uiteindelijk de uitdaging van XXL-formaten aan te gaan.

Polycaro: Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

“Vader was zelfstandig vloerder en in de vakanties trok ik regelmatig met hem mee naar de werven. Op school koos ik voor metaalbewerking, maar ging uiteindelijk op leercontract aan de slag bij mijn vader. Hij was de rust zelve en daardoor alleen al een prima leermeester. Vader werkte veel in onderaanneming en deed veel meer dan vloeren; ook sierschouwen en trappen waren zijn ding. Hij kapte zelf de natuursteen, beeldhouwde ook figuurtjes voor de schouwen uit Franse steen… Met het steenafval ging ik aan de slag. Ik wou het allemaal zelf uitproberen, kreeg daarbij wel tips van vader, maar kon verder mijn gang gaan.

Soms waren er ook werkjes te doen buiten het gebruikelijke. Zo moest er eens een muurtje bezet worden. Vader porde me aan om niet bang te zijn om iets onbekend aan te vatten, de drempel te overwinnen en durven aanpakken. Zo heb ik stapsgewijs veel zelf geleerd en mezelf overtuigd dat ‘wat anderen kunnen haalbaar is en ik dat dus ook moet kunnen’.

tegelzetter nick verbeeck

Na drie jaar te hebben samengewerkt met mijn vader, moest ik de praktijk lossen, want de legerdienst riep me weg. Nadien ging vader met pensioen, maar vond ik mezelf nog te onervaren om zijn zaak op eigen benen verder te zetten. Ik kon aan de slag bij de firma in Hulshout waarvoor vader vaak in onderaanneming werkte. Dat was ook al een vertrouwde omgeving voor mij en ideaal om verder bij te leren. Ik leerde er naast nog meer verfijnde schouwen maken, ook ligbadomkastingen uitvoeren en marmer bewerken. Marmer werd mijn nieuwe uitdaging. Ik wou alle namen van de vele marmersoorten kennen, genoot van de combinatie van werken op werven en in het atelier, waar ik veel kansen kreeg om moeilijker opdrachten uit te voeren, als bv. een werkblad voor een badkamermeubel met onderbouw wastafels.”

Polycaro: Dat klinkt als de opstap naar een zelfstandige verderzetting?

“Neen, na een viertal jaar dagelijks naar Hulshout te rijden en de geboorte van  onze eerste dochter, bleef ik weliswaar trouw aan de bouw, maar koos voor een heel andere richting. Mijn broer was ploegbaas bij een aannemer en ik maakte de overstap van het ‘fijne afwerken’ naar ‘de ruwbouw’. Ik bleef vijftien jaar in dat aannemersbedrijf en groeide zelf ook door tot ploegbaas. Mijn uitdaging daar was het verwerken van gevelstenen, liefst met allerhande patronen zoals dat in rustieke villa’s voorkomt. Ooit kregen we de opdracht voor een riante villa in Knokke, waar we een jaar lang gewerkt hebben. Daar kreeg ik de kans om veel siermetselwerk te doen.”

Polycaro: Klinkt als best in orde, of toch niet?

“Ik had al lang een ‘vloermicrobe’ en wou daar wat mee doen. Daarom zette ik de eerste stap naar een nieuwe toekomst als zelfstandige in bijberoep. Dat trok al snel veel aandacht, maar ik kreeg een werkongeval, een tegenvaller, maar ook tijd om na te denken over de toekomst.

Ik heb toen doorgezet en ben van niets opgestart. Ik heb alles moeten leren met vallen en opstaan, omdat mijn vader inmiddels overleden was en ik dus niet langer bij hem te rade kon gaan. Vooral de vele aspecten van ‘bedrijfsvoering’, het werk plannen, inkopen, klantenprospectie, en zoveel meer naast het eigenlijke werk, waren een hele uitdaging. In de beginperiode neem je alle werk aan, ook de mindere klussen. Naarmate de zaken beter gaan kan je selectiever omgaan met opdrachten.”

Polycaro: Hoe evolueerde je in het zelfstandig bestaan?

“Naast het ‘leren uit de dagelijkse praktijk’ heb ik altijd open gestaan voor nieuwe producten en experimenten met producten gericht op een beter eindresultaat. Ik begon met de producten die ik al bij mijn werkgevers gebruikte, het vertrouwde spul zeg maar. Maar ik hoorde ook altijd links en rechts of anderen betere ervaringen hadden met wat anders, zocht informatie overal waar die voorhanden was. De computer helpt uiteraard enorm om heel veel informatie  op te zoeken, al is het altijd uitkijken voor tegenstrijdige informatie. En vooral: ‘The proof of in the pudding is in the eating’, ik laat me graag overtuigen door de praktijk en probeer het daarom zelf eerst uit. Ardex is het eerste merk dat me echt over de streep heeft kunnen halen en al lang vast onderdeel vormt van mijn arsenaal producten waarmee ik werk.

'The proof of in the pudding is in the eating', ik laat me graag overtuigen door de praktijk en probeer het daarom zelf eerst uitNick Verbeeck

Ik vind het erg belangrijk om te weten waarover ik praat, om offertes gefundeerd te kunnen argumenteren. Ik moet volledig achter producten kunnen staan om ze op te nemen in offertes. In die optiek zoek ik ook constant naar informatie rond prijszetting. Ik probeer waar mogelijk prijzen te benchmarken en niet in het minst consequent nacalculatie door te voeren. Dat alles laat toe nauwkeuriger offertes op te stellen en daardoor de slaagkansen te verhogen.

tegelzetter nick verbeeck

Ik begon ook beurzen te bezoeken om bij te blijven. Eerst ging ik naar Gent, naar de tweejaarlijkse Stone & Tile, maar nu staat ook het Italiaanse Bologna op de agenda, met ‘Cersaie’ het mekka voor ons vak.

Je moet open staan voor vernieuwing en verandering, anders blijf je ter plaatse trappelen en ga je uiteindelijk achteruit. In eigen land ontdekte ik BITA, de Belgische Innovatieve Tegel Academie. Het was een heel eind rijden om aan hun bijeenkomsten deel te nemen, maar het bleek wel absoluut de moeite. Ik kwam er gedreven mensen tegen, echte inspiratiebronnen en volgde een scholing XXL-steenplaten. Dat gaf een nieuwe wending aan mijn professionele bezigheden.”

Polycaro: Waar gaat het eigenlijk om bij die XXL-platen?

“Het gaat om zeer grote keramische of natuursteenplaten met afmetingen tot 160×320 cm en beschikbaar in verschillende diktes, al is dat laatste relatief, want de dunste uitvoeringen meten slechts 3 mm en zelfs 2 mm zou eraan komen. Dat betekent dus vooreerst logistiek een enorm omdenken. Alleen kan je zo’n gigantische platen niet aan en bij de minste foute behandeling gaat de boel aan stukken. Het binnen brengen van dergelijke platen in een appartement, zeg maar op de vijfde verdieping, is ook geen kleinigheid. Wanneer de platen dan binnen zijn, moet je daar ook nog voldoende manoeuvreerruimte zoeken of het is alweer brokken ruimen… Het is geen overbodige luxe om vooraf goed de werf te bestuderen, zodat je weet hoe er kan omgegaan worden met de platen, en/of je bepaalde bewerkingen niet beter vooraf in het atelier uitvoert en waar je de platen best kan verlijmen.

Het werken met XXL-platen gaat gepaard met investeren in aangepaste uitrusting en gereedschappenNick Verbeeck

De grootste uitdaging zit in de precisie van de voorbereiding. Het is tijdrovend, maar je kan maar beter driemaal meten vooraleer aan de slag te gaan. Zo zijn dit soort platen erg geliefd in badkamerafwerking. Dat betekent dat alles op de millimeter precies moet worden opgemeten en afgetekend: doorgangen voor het kraanwerk, uitsparingen voor de bevestiging van de hoofddouche, een afvoergoot in de vloer van de douche, zeg het maar. Na het aftekenen moet je natuurlijk boren, zagen, slijpen,… één foutje maken en de plaat is eraan nog voor je ze gaat plaatsen. Ook bij schijnbaar eenvoudiger toepassingen als vloeren en wanden is een zorgvuldige voorbereiding essentieel – het moet meteen juist zitten – want gezien de afmetingen van de platen is het onbegonnen werk om ze telkens eerst droog te plaatsen, een beetje aan te passen, opnieuw te proberen, tot het uiteindelijk goed zit en de verlijming kan beginnen.

tegelzetter nick verbeeck

Maar na veel vallen en opstaan, de hulp van collega’s bij BITA, hou ik nu juist van deze uitdagingen. En er kan echt veel! Binnenkort gaan we een volledige trap bekleden met steenplaat, wat insluit dat elk vlak precies moet worden opgemeten en uit de platen gehaald.

Het verlijmen is dan weer een andere zaak, met zowel aandacht voor een kritische productkeuze als productverwerking. Hierbij is Ardex onze toeverlaat. En niet onbelangrijk: het werken met XXL-platen ging ook gepaard met investeren in aangepaste uitrusting en gereedschappen.

‘We’ is ook een gevolg van de specialisatie in XXL-platen. Bij BITA leerde ik Steve Lavrijssen kennen, een inspirerende collega en ondertussen goede vriend. Sindsdien werken we altijd samen, zeker wanneer het gaat om projecten met XXL-platen. We werken echt als gelijkwaardige partners samen. De klanten kiezen voor ‘iets moois’, maar dat wordt het pas helemaal door een professionele plaatsing.”

Polycaro: Heeft de specialisatie in XXL-platen veel veranderd?

“Zeker, door de XXL-projecten zie ik grotere scoringskansen met offertes. De prijsopbouw is concreter en gedetailleerder, vaak vergezeld van technische fiches. De ervaring en specialisatie laten ons sterker staan tegenover de klanten. Ik durf ook te stellen dat de specialisatie de concurrentie met goedkope werkkrachten op afstand houdt…

Met Steve zijn we samen in gans België aan de slag. Meer nog dan voordien ga ik op zoek naar informatie. Bij de minste twijfel bij een werf doe ik beroep op leveranciers of fabrikanten om zeker te zijn. Hun advies leidt niet zelden ook tot het optimaliseren van de garantievoorwaarden. Vergeet niet dat de plaatser altijd verantwoordelijk wordt gesteld door de klant als iets fout gaat. Door een grondige voorbereiding in samenspraak met leveranciers beperk je het risico voor jezelf en de klant.

Jaarlijks volg ik tot driemaal een opleiding in Duitsland bij leveranciers als Ardex en Schlüter-Systems.

Er is ook veel meer gereedschap en uitrusting nodig, wat noopt tot investeringen die zich trager laten afschrijven door de veelheid. Maar ik zweer bij goed materiaal!

tegelzetter nick verbeeck

We hopen altijd prestigeprojecten te mogen doen voor architecten of projectontwikkelaars, want dat zijn onze visitekaartjes waarmee we de aandacht van de juiste klanten kunnen trekken.

Maar voor alle duidelijkheid: ook Jan met de Pet is nog steeds welkom. De afwisseling tussen vierkante meters plaatsen en het fijnere, exclusieve werk met de XXL-platen, is leuk.”

Polycaro: Er zijn al een aantal namen herhaald gevallen. Ben je voorstander van systeemoplossingen?

“Uit eigen ervaring probeer ik steeds voor elk werk de beste keuze te maken uit het rijke assortiment. Mijn keuze wordt bepaald door de bijdrage van het product aan het uiteindelijke resultaat op de werf én het gemak van verwerking.

De plaatser wordt altijd verantwoordelijk gesteld als iets fout gaat. Een grondige voorbereiding in samenspraak met je leveranciers beperkt het risico voor jezelf en de klantNick Verbeeck

Ik ben inderdaad voor systeemoplossingen wanneer ze zich bewezen hebben, en als daar bovendien een ernstige support van leverancier / fabrikant achter staat. Dat is het geval voor Ardex, Schlüter-Systems, Gutjahr… stuk voor stuk grote spelers met een breed gamma en vele extra’s voor ons zoals scholing en begeleiding op de werven. Zij volgen de Duitse normen, die zeer streng zijn, en daardoor extra zekerheid en garantie bieden.

Bij Ardex ervaren we daarenboven een wisselwerking tussen ons, plaatsers, en de fabrikant, wat betekent dat onze ervaringen leiden tot productverbeteringen.

Codex epoxy voegsel heeft zich bewezen doordat het zich zo gemakkelijk laat opkuisen als klassiek voegsel. Maar ook PCI-voegsel heeft zijn kwaliteiten.

Als het over gereedschappen gaat ben ik altijd fan van het uitproberen van nieuwigheden en/of het bijwonen van demo’s. Raimondi en Monolit snijgereedschappen dragen mijn voorkeur weg omdat ze de juiste tools hebben voor het werken met XXL-platen. Ook bij Flex vind ik mijn gading als het over slijpmachines gaat.

Ook is het verrijkend tot zelfs kostenbesparend wanneer je ervaringen kan uitwisselen met collega’s. Dat is gelukkig en heel specifiek het geval bij BITA, waar in een open geest met elkaar wordt omgegaan.”

Polycaro: Zie je probleempunten en heb je nog een goede raad voor collega’s?

“Weinig, maar als ik een praktisch probleempunt moet aangeven, dan is het wel de veelvuldige verstoring van planningen als gevolg van de hoge tijdsdruk. Dat is eigenlijk deels een luxeprobleem… Je wil elke dag je job goed doen, maar de opdrachtgever zet vaak teveel druk, waardoor je jezelf niet meer baas voelt in de eigen zaak. We hebben inmiddels contacten gelegd met collega’s aan wie we al eens werk kunnen doorgeven bij ‘overloop’ en dat met een gerust geweten.

Vernieuwing is er voortdurend, ga ze niet uit de weg, maar blijf bij. Informeer zoveel mogelijk en vergelijk de informatiebronnen. Ga zelf op zoek en wacht niet tot leveranciers ze komen aandragen. Ons vak mag dan misschien wel ‘klassiek’ lijken, wie zich niet aanpast en bij blijft, beperkt zichzelf en loopt snel achter.”


Biografie

 • Geboren: 13 februari 1973 in Turnhout
 • Studies: VTS Turnhout
 • Hobby’s: Ik ben een doorwinterde motorrijder (Harley-Davidson). Ik hou van festivals en concerten bezoeken met voorliefde voor Metal; en recent ook koken.
 • Muziek: Het liefst luister ik naar Metal, maar het mag ook al eens wat anders zijn zoals blues, reggae, house tot zelfs een opera.
 • Favoriete reisbestemming: Ik wil graag de oceanen oversteken; recent heb ik Azië ontdekt en in het hart gesloten. En Italië uiteraard, want dat is ‘steenland’ en daar wil ik elk jaar opnieuw naartoe.
 • Eet/drinkt het liefst: Ik ben een alleseter en sta open voor ‘andere’ keukens. Ik heb een voorliefde voor Aziatisch en Italiaans, waar een goed wijntje bij mag, een cavaatje vooraf,…
 • Houdt van: Mijn familie en mijn werk.
 • Heeft een hekel aan: Al dat negativisme in de wereld, mensen die voor elke oplossing altijd eerst een probleem hebben.
 • Levensmotto: Blijf positief, ga ervoor en blijf leren.

tegelzetter nick verbeeck


Binnenkort aan te beginnen: een trap die zich door een glazen wand slingert en waarvan alle vlakken volledig zullen uitbekleed worden met XXL-platen. De treden worden in verstek gezaagd en voorbereid in het atelier. Kleine aanpassingen kunnen nog uitgevoerd worden op de werf. Ardex heeft advies verleend voor een correcte plaatsing. Trappen zijn mijn specialiteit bovenop de specialisatie in groot formaat steenplaten.

En verder mochten we al heel wat mooie projecten realiseren waarop ik toch wel fier ben:

 • Een douche waarvan zowel de wanden als de douchetub volledig afgewerkt zijn met XXL-platen.
 • Een zwevende constructie voor een haardmeubel met onzichtbare laden, volledig bekleed met XXL-steenplaten.
 • Afwerking van een ophang WC-set met tegels gezet in visgraat motief.

Tekst: Eduard Coddé – Foto’s: Nick Verbeek