Tegels snijden: tips & tricks

Snijden en dan breken: het klinkt eenvoudig, maar de ervaren tegelzetter weet wel beter. De manier waarop je je tegels snijdt, kan een tegelvloer maken of kraken. Een mooie snij- en breeklijn krijg je alleen met de juiste techniek én met het beste gereedschap.

Enkele snijtechnieken voor tegels op een rijtje gezet.

1) Luister naar de tegel

Wanneer je geregeld tegels snijdt, zal je na verloop van tijd horen of een tegel goed gesneden is of niet. Een knarsend geluid betekent vaak dat je te veel druk hebt uitgeoefend. De snijlijn zal dan niet mooi zijn. Vooral bij wandtegels komt dit vaak voor, maar ook vloertegels worden regelmatig te hard ingesneden. Zorg dat de hendel op een goede werkhoogte staat. Bij veel tegelsnijders kun je, door aan de hendel te draaien, de hoogte instellen (en ook het wieltje vervangen).

Test hoeveel druk er nodig is om de tegel te snijden; minder druk geeft een mooiere snijlijn. Wandtegels hoef je meestal alleen maar te ‘aaien’. Vloertegels hebben vaak iets meer druk nodig en soms moet je zelfs 2 of 3 maal snijden, maar dan nog gaat dit sneller dan je tegels te zagen.

TIP: Controleer altijd of het snijwieltje nog soepel loopt – dus niet piept – anders verliest het aan snijkracht. Breng in dat geval een beetje olie aan op de as van het wieltje, en neem meteen de geleidestangen mee.

2) Kies het juiste snijwieltje

Dunne wandtegels: gebruik voor dunne wandtegels een 6 mm snijwieltje en ‘aai’ als het ware de tegel. Meer is niet nodig. Op deze manier voorkom je dat de snijlijn gaat kartelen.

Dikkere wandtegels of vloertegels tot 10 mm: het 8 mm wieltje bij uitstek geschikt voor de mooiste snijlijn bij dikkere wand- of vloertegels.

Vloertegels 10-15 mm: voor deze vloertegels wordt het 10 mm snijwieltje geadviseerd. Als de tegels toch niet goed breken, kan het zijn dat je ze een extra aantal keren moet inkrassen. Gebruik hiervoor het 18 mm snijwieltje; dit is onder een stompe hoek geslepen en kan daardoor veel druk aan zodat je de tegel meer dan 1 keer kan snijden. En zoals reeds eerder gezegd: dit is nog steeds sneller dan zagen!

Vloertegels 15-20 mm: extreem dikke tegels vragen extreem hard gereedschap. Speciaal hiervoor is het 22 mm extreme snijwieltje ontworpen. Door de lagering loopt het heel mooi en slaat geen stukken over waardoor de breekkans van de tegel wordt vergroot. Ook is het extreem scherp waardoor de breuklijn erg zuiver is. Soms moet je 2 keer snijden of in sommige gevallen zelfs 3 keer, maar doe dit alleen als de vloertegel echt niet te breken is met 1 snede.

Reliëftegels: neem voor tegels met structuur een snijwieltje van 10 mm. Het heeft een kleine diameter en kan daardoor het reliëf beter volgen. Dit wieltje is sowieso de alleskunner!

Gladde vloertegels of mozaïek: vloertegels met een glad oppervlak vragen om een 22 mm snijwieltje. Dit is ook perfect voor het snijden van mozaïek; het wieltje rolt door zijn grootte over de voegen tussen de tegeltjes en stuitert niet. Hierdoor blijft het matje beter liggen en dat snijdt veel aangenamer.

3) Breek met een ‘droge’ tik

Keramische tegels: zorg bij het breken dat de breekvleugel op 1 tot 2 cm van de tegelrand staat en geef een droge tik. Let erop dat het breekmechanisme niet te veel doorslaat. Dit kan je voorkomen door de hendel vast te pakken direct nadat de tik is uitgeoefend.

Kijk naar het breekmechanisme van je tegelsnijder; sommige hebben een extra overbrenging waarbij het al voldoende kan zijn om de hendel los te laten om de tegel te laten breken.

Glastegels: glas breek je niet met een droge tik, maar door langzaam druk op te bouwen totdat de tegel breekt.

Mozaïektegels: nadat je het mozaïek gesneden hebt met het 22 mm wieltje, kun je met de breker ieder afzonderlijk tegeltje breken. Hiervoor heb je een tegelsnijder nodig met mobiel breekmechanisme.

TIP: indien het breken van (glas)mozaïektegels moeilijk gaat, kun je een flexibele, transparante kunststof strip over het mozaïek plaatsen. Als je die niet voorhanden hebt, kan zelfs een stukje karton al werken. Hierdoor wordt de breekkracht beter verdeeld en breken de tegeltjes over de breeklijn.

Natuursteentegels: keramiek snijd je, maar natuursteen zaag je.

NOG EEN LAATSTE TIP

aal altijd alle tegelresten onder de breekplaten weg, zodat de platen vrij kunnen bewegen. Doen ze dit niet, dan kan de tegel – zelfs als deze perfect gesneden is – alsnog verkeerd weg breken!

Als je met deze tips aan de slag gaat, zul je merken dat tegels snijden voortaan voor jou echt gesneden koek is!

Bron: RUBI Benelux – www.rubi.com