Tegels in de douche? Denk twee keer na bij plaatsing!

De Bouwunie investeert continu in een sterk experten-team waar hun meer dan 8000 leden dagelijks bij ten rade kunnen gaan. Naast de doelstelling om samen met Unizo de rechten en de belangen van kmo-bouwbedrijven en zelfstandigen te beschermen, is betrouwbare informatie verstrekken een van de belangrijke targets die bovenaan hun to-do-lijstje staan. En dit laatste liet zich duidelijk smaken tijdens de Hoogdag van de Tegelzetter: Stone & Tile 2019! De opkomst naar hun seminarie “Betegeling in natte cellen” trok maar liefst bijna het dubbele van de reeds vooraf ingeschreven deelnemers aan!

Geselecteerd thema: Plaatsen van tegels in douche

Er rijzen nog steeds vele vragen rond het plaatsen van tegels in douches. Dit bleek uit de gekozen titel voor het behandeld onderwerp: “Tegels in de douche? Denk twee keer na bij plaatsing”. In samenwerking met enkele vooraanstaande bedrijven en verenigingen zoals Schlüter Systems en Femo, behandelde gastspreker Peter Goegebeur enkele interessante praktische aandachtspunten om niet alleen een esthetisch mooi maar ook een technisch duurzaam resultaat te verzekeren. Hij startte zijn uiteenzetting met een opsomming van de verschillende soorten douches. Men staat er meestal niet bij stil dat men een onderscheid kan maken tussen een instap-, opstap-, overstap-, doorloop- en inloopdouche! En hier kan dan weer gekozen worden tussen een voorgefabriceerde of zelf te creëren douchebodem.

Dat het gekozen onderwerp van Bouwunie een schot in de roos was bleek uit de zeer grote opkomst van bouwprofessionelen en architecten tijdens de voordracht op Stone & Tile 2019

De focus werd vooral op deze laatste mogelijkheid gelegd. Doorloop- en inloopdouches (ook wel Italiaanse douches genoemd) vergen toch enige extra aandacht zowel bij de voorbereiding als bij de uitvoering. Ze kunnen apart gecatalogeerd worden onder de noemer ‘douches zonder drempel’, met name uitgevoerd op hetzelfde instapniveau van de (badkamer)vloer. En dit betekent meteen ook dat het sproei- en spatwater tot buiten de douche-ingang kan meegevoerd worden en zich een weg kan banen doorheen de tegelvoegen, met alle mogelijke risico’s tot waterinsijpeling tot gevolg.

Waterdichting verzekeren

Zowel de vloer als de wand van een inloopdouche dienen steeds aandachtig ‘beveiligd’ (lees: waterdicht gemaakt) te worden vooraleer er een keramische of natuursteentegel op te plaatsen. Dit kan op verschillende manieren waarbij hierna de drie meest voorkomende:

1. Het voorzien van een pasteus membraan. Meestal gebeurt het aanbrengen in twee tot drie lagen, kruiselings en/of diagonaal over elkaar om de nodige diktes te kunnen halen.

2. Het monteren van waterdichte gecementeerde bouwplaten. Deze kunnen zowel mechanisch of met tegellijm vastgezet worden. Er werd ook een wezenlijk onderscheid gemaakt tussen de twee types bouwplaten in EPS of XPS:

  • EPS = geëxpandeerd Polystyreen: bolletjesstructuur, samengekit met stoom (zoals isomo)
  • XPS = geëxtrudeerd Polystyreen: schuimstructuur, opgeschuimd met gas (Ozon-vriendelijk en CO2 neutraal)

3. Het aanbrengen van een waterdicht (zelfs waterdamp remmend) polyethyleen doek, die meestal met een lijmkam van 4 mm met een dunbed tegellijm wordt verlijmd.

Ook de spuittechnieken (aangestuurd door een compressor) en innovatieve zelfklevende waterdichtingsfolies kwamen even aan bod.

“Zowel de vloer als de wand van een inloopdouche dienen steeds aandachtig waterdicht gemaakt te worden vooraleer er een keramische of natuursteentegel op te plaatsen. Dit kan o.a. door het plaatsen van een pasteus membraan, gecementeerde bouwplaten of een polyethyleendoek”

Wat we hierbij onthouden hebben is dat de ondergrond steeds vooraf van een geschikte primer dient te worden voorzien vooraleer er een waterdichtingssysteem op aan te brengen. Mechanisch bevestigen van vochtpreventieve bouwplaten doorheen de lijmdotten kan ook mits de naden (lees: aansluitingen) nauwkeurig te verzegelen.

Een ander zeer belangrijk aandachtspunt was de aansluiting van de afvoerputjes of douchegoten. Een al even goede tip was het strikt opvolgen van de richtlijnen van de fabrikant in kwestie, zodat de nodige overlappingen op een correcte manier aangebracht en verdicht kunnen worden.

Perfect afwerken van tegels in douche

Dat het gekozen onderwerp van Bouwunie, het plaatsen van tegels in de douche, een schot in de roos was bleek uit de zeer grote opkomst van bouwprofessionelen en architecten die zicht tot buiten de ingang van de seminarieruimte dienden op te stellen om een graantje van de uiteenzetting te kunnen meepikken. Van naaldje tot draadje werd uitgelegd hoe je vanaf de start met een goede ondergrond de afwerking van de betegeling tot een goed einde kan brengen. Van de juiste materialen, het aangepaste gereedschap, de beperking van maat- en afwerkingstoleranties, de plaatsingstechniek tot de finesse tijdens de afwerkingsfase werd het belang van het vakmanschap in de kijker geplaatst om mogelijke schadegevallen op lange termijn te voorkomen.

Zelfs het slot van de uiteenzetting van Goegebeur bleef boeiend: “Hoe vermijd ik schimmelvorming in de douchekamer?” En wij onthouden ook hier de drie belangrijkste zaken hoe we schimmelsporen kunnen activeren maar vooral ook vermijden:

1. Temperatuur (kilte)

2. Hoge vochtigheidsgraad in combinatie met geringe luchtbeweging

3. Voedingsbodem (douchezepen bijvoorbeeld)

Deze oorzaken kunnen echter gemakkelijk geneutraliseerd worden door na elke douchebeurt de wanden goed af te spoelen en bij voorkeur af te drogen. En daarna goed ventileren is de finale boodschap! Een goede ventilatie in de badkamer kan zowel ‘mechanisch’ door middel van een ventilator, en ‘natuurlijk’, eenvoudigweg door het openzetten van een vensterraam.

Dus vanaf nu kunnen we probleemloos schimmel- en schadevrij douchen!