Teach the teacher, verrijking voor docenten en instructeurs?

De Zwitsers zijn algemeen gekend voor het afleveren van junior tegelzetterkampioenen. Kijk maar eens naar hun neergezette resultaten tijdens de laatste decennia binnen WordSkills International. Een oplijsting van overwinnaars ‘all over the world’ prijkt aan de muur van de tegelschoolrefter in Dagmersellen. Niet verwonderlijk dat dit als the place to be gekozen werd om er een Europees event te organiseren voor professionals op 23 en 24 april 2018. Wij waren alvast van de partij en wat hebben we er geleerd?

Fecamo, lid van het EUF

De Europese tegelzettersfederatie EUF (The European Union of National Tile Installer Associations) telt momenteel een 12-tal buitenlandse tegelzettersfederaties als officieel lid, waaronder ook FECAMO (Belgische Federatie voor de Tegelzetters), die onlangs een geschiedenisbladzijde omsloeg. Het trio zijnde voorzitter Gerard Mahaux, penningmeester Michel De Bes en coördinator Patrick De Kinder, de stuwmotoren van de nieuwe website www.procaro.be, kozen onlangs voor een nieuw secretariaat én dus ook voor een nieuwe directiesecretaresse. (Alle communicatie met betrekking tot de activiteiten van FECAMO kunnen voortaan trouwens via virginie.baumard.fecamo@confederationconstruction.be).

Als lid van het EUF behartigt FECAMO de belangen van de Belgische tegelzetter maar wil ook via de particuliere weg (lees: via voornoemde website) een grotere naambekendheid verwerven. De filosofie van de ‘nieuwe FECAMO-wind’ is om de leden-tegelzetters meer in de kijker te plaatsen via het internet. Sociale media is blijkbaar nu eenmaal de toekomst, maar we merkten tijdens ons bezoek in de Zwitserse ‘high level tile school’ toch dat ook investeren in persoonlijke contacten van kapitaal belang blijft.

Uiteenlopende bezoekerstypes

Naar een idee van EITA (European Innovative Tile Academy), een megaproject ‘Powered by the EUF’, kwam de organisatie van SVP (Schweizerische Plattenverband) tot stand. SVP stelde zijn lokalen en ateliers gedurende twee dagen volledig ter beschikking om het project ‘Teach the Teacher’ te organiseren. Een kleine veertig genodigden trokken vanuit een tiental verschillende landen naar het bergenrijke Zwitserland, meer bepaald naar de gekende opleidingssite SVP Bildungszentrum in Dagmersellen. Een warm onthaal met een Zwitsers pintje met versnaperingen gaf ons al meteen een goed gevoel. Wat ons ietwat opviel was de aanwezigheid van verschillende Franse tegelzettersbedrijven die eigenlijk niets rechtstreeks met professioneel opleiden te maken hadden, maar eerder met het doel waren afgereisd om iets meer te weten over het hot item van deze training, met name: de geheimen rond de manipulatie, bewerking en plaatsing van keramische XXL-tegels! “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd”, zal men daar gedacht hebben.

Interessante onderwerpen

Op de ’T to T’-days stonden zowel theoretische uiteenzettingen als technologische toepassingen op het programma. Verschillende commerciële sprekers kwamen er aan bod en stelden tussendoor hun nieuwste producten voor. Telkens na een mondelinge PowerPointvoorstelling kon de groep naar het naastgelegen praktijkatelier verhuizen om de theorie direct in praktijk om te zetten. We vatten de onderwerpen van dit tweedaagse internationale event even voor u samen:

  • Ondergronden, voorbereiding en uitvoering volgens de Zwitserse normen…
  • Geluidsisolatie voor waterafvoeren en douchecellen (Geberit)
  • Zelfklevend waterdichtingssysteem (Blanke)
  • Grootformaattegels (Florim) + praktische demonstratie door Zwitserse tegelzetter
  • Speciale gereedschappen voor de tegelzetter (Montolit) + praktijkoefeningen
  • Veiligheid- en gezondheidstools rond het thema stofprotectie (Curtain-Wall)
  • Bescherming en onderhoud van tegelvloeren (FILA)

Als afsluiter van de praktische demonstraties werd nog een buig- en breek(slinger)test van een glazen douchewand (Koralle) met een zandzak van 45 kg gedemonstreerd.

Voldoende stof dus om twee dagen ruimschoots mee te vullen. Maar na een hele resem productvoorstellingen rees de vraag of deze trip zijn € 200 inschrijvingsgeld (+ al evenveel reiskosten) de moeite waard was? “Onze ruime en kraaknette hotelkamer alvast wel”, weerklonk het in de wandelgangen…

Zwitserse discipline

Tussendoor konden bezoekers en instructeurs tijdens de koffiepauzes de opleidingskwartieren van de school bezoeken. De aanwezigheid van veel jonge cursisten die met kennis van zaken en oog voor detail hun opgelegde oefening uitvoerden was al meteen een teken van leven in deze tegelzettersschool! In het praktijkgebouw kon je bijna van de werkvloer eten. Overvloed aan materiaal en gereedschappen zijn er door prominente sponsors ter beschikking gesteld en alles is er duidelijk goed georganiseerd ingericht. Bovendien wordt er nauwelijks een woord gesproken tijdens afwerking van de opgelegde oefeningen.

Alleen de docent van dienst geeft er, zonder zijn stem te moeten verheffen, tekst, plan en uitleg. En waarvan onze mond bijna letterlijk van openviel zijn de geldboetes die er voor de leerlingen gelden: € 2, € 5 en € 10 naargelang de overtreding. Een snijwerk uitvoeren zonder PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) bijvoorbeeld kost de cursist zonder enig uitstel of discussie € 10! Maar er is ook een positief kantje aan deze tuchtmedaille. Op het eind van elk schooljaar gaan al deze boetes naar een goed doel, in naam van stoute maar sterk gevormde SVP-leerlingen!


Foto’s: tileXpert