Stone & Tile biedt lezingen, workshops en nog veel meer

Stilstaan is achteruitgaan. Daarom zetten de vakbeurzen Stone & Tile en RenoResto in op een rijkgevuld programma vol lezingen en workshops. Daarnaast kan je er natuurlijk ook kennismaken met het nieuwste gamma aan producten en innovaties. Een echte aanrader dus.

Het is reikhalzend uitkijken naar 17 en 18 maart want dan openen Stone & Tile en RenoResto de deuren van hal 8 in Flanders Expo Gent. Op het menu staan ook een heel aantal vakmensen die hun kennis graag delen met de bezoekers. Organisator Erwin Ooghe nodigde een mooie keure aan specialisten uit om het over een aantal specifieke onderwerpen te hebben. “Gastlezingen met technisch onderbouwde toelichting door specialisten in het vak zijn altijd een méérwaarde voor de bezoeker”, zegt hij. “En die zijn bovendien ook nog eens gratis bij te wonen.” Nadat corona roet in het eten gooide is hij enorm verheugd dat beide events kunnend doorgaan. “Mijn petje af voor iedereen die Stone & Tile en RenoResto mogelijk hebben gemaakt! Spring is coming!”

Benieuwd naar wat er zoal op het programma staat? Wij lichten een tipje van de sluier.

Belang van de CE-markering en een DOP voor natuursteen

Dominique Nicaise, dr. Wetenschappen Geologie & Laboratoriumhoofd Mineralogie & Microstructuur en Peter Goegebeur, Voorzitter WTCB TC HMV & Directeur BITA komen je alles vertellen over hoe je een Technische Fiche beste leest en interpreteert, wat het nut is van een DOP attest en wat de meest geschikte plaatsingsmethode is voor natuursteentegels.

Wat je moet weten over terrassen op volle grond

Ondanks alle zorg die besteed wordt aan de uitvoering, wordt de afdeling Technisch Advies van het WTCB nog vaak gecontacteerd over schadegevallen bij terrassen op volle grond. Denk maar aan scheurvorming in de voegen en/of tegels, over de opwelving en onthechting van de afwerking, en ook vlekvorming en vergroening. Johan Van den Bossche van het WTCB komt de correcte opbouw en uitvoering van buitenvloeren aan de hand van foto’s en bouwdetails toelichten. Er wordt stilgestaan bij de materiaalkeuze en hun plaatsingstechnieken en er worden ook enkele schadegevallen besproken.

Vochtwering in de badkamer

Een badkamer is meer dan een tegel tegen de muur zetten. Het belang van vochtwering is niet te onderschatten. Roy Mertens van Bostik leert je problemen te voorkomen zodat je ieder tegelproject duurzaam kan opleveren.

Samenwerking GMT – GMM in de Benelux

GMT & GMM zijn inmiddels meer dan 20 jaar samen actief in de Benelux. Door het continue streven naar de beste kwaliteit, productiviteit en gebruiksgemak voor de eindklant is GMM Een innovator en trendsetter in zijn vakgebied van de brugzagen. Doordachte overnames hebben ervoor gezorgd dat GMM naast brugzagen een volledige pakket van machines aanbiedt voor de natuursteenverwerkende industrie. Joeri Decatelle, zaakvoerder GMT & Corrado Franzi, CEO GMM Group geven toelichting over deze vruchtbare samenwerking.

Meer info? Surf naar www.stone-tile.be

registreer

registreren


PMV en herbestemming

Christophe Soulliaert van Erfgoedstudio en Bertrand Van Regemortel van PMV vertellen je alles over herbestemmingstrajecten: waarom, wat houdt het in, voordelen. Risico’s helder maken. Financiële aspecten en marktaanpak. Hoe een herbestemmingsstudie aanpakken?

Hedendaags wonen in eeuwenoud erfgoed: een droom of werkelijkheid?

Matthias Hoornaert en Lode Waes CAAAP behandelen enkele interessante vragen: Is het een illusie om in een eeuwenoud klooster, kerk of kasteel dat beschermd is als onroerend erfgoed de hedendaagse comfort- en duurzaamheidseisen te integreren, zonder dat de ziel uit het gebouw wordt getrokken? Is de ontdekkingstocht in het herbestemmen van een beschermd pand een pad vol hindernissen en verrassingen of een verrijkende tocht, die nog meer glans en charme toevoegt aan je project? CASES: ’t Groen Kwartier – Antwerpen en Het Academisch Kwartier – Lier.

Herbestemming Predikherenklooster tot bibliotheek van Mechelen

Wouter Callebaut van Callebaut-Architecten neemt je mee in het verhaal van de herbestemming van het Predikherenklooster in Mechelen.

De verlaten site rond het Predikherenklooster was jaren een kankerplek in het dense stadsweefsel. Na verschillende mislukte pogingen tot herbestemming was het uiteindelijk de Stad die de ambitie opnam om deze site te herontwikkelen. Men wou een “plek om op verhaal te komen” en dit resulteerde na een Open Oproep en een meerjarenpremie van Onroerend Erfgoed uiteindelijk na een ruïneuze restauratie in de huidige herbestemming. Naast bibliotheek is de site een culturele hotspot geworden voor evenementen én verstilling. Binnenkort krijgt de site een extra toegevoegde waarde door de ingebruikname van de kerk als bijkomende grote evenementenruimte voor symposia en optredens. Het project is een voorbeeld van geslaagde stadsontwikkeling, -inclusie én communicatie van de stad waarbij een kankerplek een aantrekkingspool is kunnen worden van de wijk, Stad en meerwaardezoeker.

Onderhoud en restauratie van bouwkundig erfgoed: de rol van uitvoerders en (goede en slechte) uitvoeringspraktijken.

Johanna Hermans van Monumentenwacht Provincie Antwerpen geeft een toelichting over de pijnpunten en noden binnen de restauratiesector. Tijdens deze lezing zal o.a. worden ingezoomd op de oorzaken en gevolgen van gebrekkig onderhoud, een foute prioritering van de werken en uitvoeringsfouten. Aan de hand van verschillende sprekende beelden wordt meer duiding gegeven bij deze ‘slechte praktijk’. In dit licht zullen ook de conclusies van een recente ledenbevraging gepresenteerd worden.

Authentieke verfsystemen voor renovatie en restauratieprojecten

Richard Vermeulen vertelt je alles over gebaseerd op lijnolie en minerale silicaten. Hun bijzondere eigenschappen en waarom deze bijzonder geschikt zijn voor het renoveren en restaureren van huidig en toekomstig erfgoed.

En dit is nog maar een greep uit het aanbod. Check ook de andere lezingen op www.renoresto.be


Praktische info

Stone & Tile en RenoResto
Donderdag 17 & vrijdag 18 maart 2022
Openingsuren: 9u30 – 18u00
Hal 8 – Flanders Expo Gent (B)
www.stone-tile.be
www.renoresto.be