Stone + tec 2018 terug op de radar na 20e editie

Stone + tec, de internationale vakbeurs voor natuursteen- en steentechnologie kwam op 16 juni 2018 tot een succesvol einde. Van woensdag tot zaterdag stroomden ongeveer 12.000 vakbezoekers naar het tentoonstellingscentrum Neurenberg, waar 338 exposanten uit 28 landen het publiek inspireerden met hun innovaties in technologie, materialen en accessoires. Andere hoogtepunten waren het nieuwe forum met praktijkgerichte presentaties, de speciale tentoonstelling “Onze natuursteen” en de jonge talentwedstrijd georganiseerd door de Vereniging van Duitse Steenhouwers (BIV) op het voorplein van het tentoonstellingscentrum.

Tevreden exposanten

Waar de grote meerderheid van de Duitse exposanten tevreden klonk over het evenement, waren internationale bezoekers het daar niet altijd mee eens. Zij vonden de beurs een heel pak kleiner dan vroegere jaren en te veel gericht op funeraire en op de lokale Duitse markt. Joachim Grüter, voorzitter van de Duitse natuursteenorganisatie (DNV) vat het nochtans positief samen: “Stone + tec is precies het soort vakbeurs dat we op dit moment nodig hebben in de sector. Praktische en eigentijdse productlijnen worden aangevuld met onderwerpen die echt van belang zijn voor steenhouwers en steenverwerkende bedrijven, zoals duurzaamheid, regionale focus en de nieuwste technologie.”

Nieuwigheden vonden we onder meer terug in de T952 van Thibaut: een krachtige multifunctionele machine met 6 assen uit het nieuwe assortiment “ALL-IN-ONE” waarmee bewerkingen van meerdere machines in één worden uitgevoerd: rechte snede, hellende snede, vlak polijsten, 3D-vormgeving, boren, kantenpolijsten, enz.

Ook bij Flow vonden we een nieuwe snijkoptechnologie nl. de Pivot + ™ Waterjet voor afschuinen en conische compensatie. Het is een compacte, 5-assige snijoplossing die is ontworpen voor snijden met hoge nauwkeurigheid.

BIV jonge talentcompetitie: de 1e prijs gaat naar Polen

Van woensdag tot en met vrijdag werden bezoekers aan Stone + tec begroet door het karakteristieke rammelende geluid van de beitel van de steenhouwer. Op het voorplein van het tentoonstellingscentrum namen 15 jonge steenhouwers uit Duitsland, Zwitserland en Polen deel aan de door de BIV georganiseerde wedstrijd voor jong talent en creëerden figuren met het thema “Paths of Life”. Tijdens de plechtigheid prees Federale gildepresident Gustav Treulieb de diversiteit en het superieure vakmanschap van de gepresenteerde werken en benadrukte hij het belang van een toegewijde jongere generatie om het ambacht van de steenhouwer voort te zetten.

Duitse natuursteenprijs

Succesvolle voorbeelden voor het gebruik van natuursteen in de architectuur werden benadrukt tijdens de uitreiking van de Duitse natuursteenprijs op de eerste dag van de beurs. De Duitse natuursteenprijs 2018 ging naar het architectenbureau Lederer Ragnarsdóttir Oei voor het nieuwe gebouw voor het Historisch Museum in Frankfurt.

Save the date: Stone + tec 2020

De volgende Stone + tec vindt plaats van 17 tot 20 juni 2020 in het Exhibition Center Neurenberg, Duitsland. Exposanten kunnen zich vanaf oktober 2018 inschrijven voor het evenement via www.stone-tec.com.


Meer interesse in een vakbeurs dichter bij huis?

Reserveer dan uw beursstand, of bezoek Stone & Tile op 24 en 25 januari 2019 in Flanders Expo, Hal 3, te Gent, België.

Info via www.stone-tile.be.