Starlike® EVO: revolutionair is een understatement

Eind vorig jaar bood Litokol op Cersaie 2019 een preview van de nieuwe revolutionaire epoxymortel, Starlike® EVO met fijnkorrelige kwartsmicrokorrels, gemaakt met behulp van het exclusieve sinterproces in de gloednieuwe kleurfabriek in Rubiera. Daarnaast presenteerde het bedrijf ook een nieuw, breed scala aan innovatieve en milieuvriendelijke producten die voortkomen uit het Zherorisk® onderzoeksinitiatief.

Het Zherorisk® project, dat tot doel heeft het algemene welzijn te verbeteren met unieke producten en uitmuntende waarden over te brengen, heeft een innovatieve generatie van bouwproducten ontwikkeld, die allemaal milieuvriendelijk en “zero risk” zijn. Het doel is om de veiligheid van alle personen te garanderen door middel van vier belangrijke aspecten: het waarborgen van de gezondheid van professionele gebruikers, de luchtkwaliteit in woningen, werkplekken en recreatiegebieden verbeteren, bijdragen tot een beter milieu en de veiligheid tijdens het vervoer van goederen garanderen.

litokol voegmortel

Het woord EVO -toegepast op de nieuwste generatie producten- benadrukt op effectieve wijze de evolutie en revolutie ten gunste van milieuduurzaamheid die op dit moment plaatsvindt bij Litokol. Het eerste product dat profiteert van deze revolutionaire concurrentievoordelen, is de epoxygrout Starlike® EVO. De uitdaging van het onderzoeksinitiatief Zherorisk® was om de uitstoot van vluchtige organische stoffen (Volatile Organice Compounds), de belangrijkste oorzaak van binnenvervuiling, drastisch te verminderen zonder de chemische en fysische eigenschappen van de producten te wijzigen. Maar dat is nog niet alles: de nieuwe basisstoffen die dankzij het Zherorisk® project zijn ontwikkeld, hebben het mogelijk gemaakt om producten te verkrijgen met een minimale risico-etikettering (niet corrosief, niet giftig, niet gevaarlijk voor het milieu) en zonder beperkingen voor het vervoer over de weg, door de lucht en per spoor. Ze kunnen ook over zee worden vervoerd in containers zonder IMO-certificering (Internationale Maritieme Organisatie), waardoor aanzienlijk kan worden bespaard op de kosten van de verzendingen en de transporttijden. Alle kenmerken van Zherorisk® producten zijn gecertificeerd door externe onderzoeksinstituten.

litokol voegmortel

Het gebruik van fijnkorrelige kwartsmicrokorrels, gekleurd door een exclusief koud sinterproces, in de nieuwe Starlike® EVO epoxymortel betekent een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van de vorige versie, die al een benchmark in de industrie is. De fijnheid van de kwartskorrels zorgt voor een zeer gladde applicatie van de pasta, waardoor het makkelijker is om de voegen te vullen met een nog eenvoudigere en snellere reiniging, zelfs in het geval van meer gestructureerde vloeren, waardoor de tijd en moeite van de plaatsers wordt bespaard.

Vanuit esthetisch oogpunt zien de voegen er gladder en compacter uit en de kleuren intenser, waardoor ze zich perfect mengen met de tegels en praktisch onzichtbaar worden in toon-op-toon-toepassingen.

Naast de opmerkelijke eigenschappen van waterbestendigheid en niet-absorberend vermogen, zelfs voor de moeilijkste industriële vlekken, garandeert de fijne korrelgrootte van het gekleurde kwarts ook een lage vuilopname, waardoor het nog gemakkelijker is om de voegen te reinigen en hun schoonheid in de loop van de tijd onveranderd te behouden.

De Starlike® EVO-kleurige kwartskorrels worden geproduceerd in de nieuwe kleurfabriek in de Rubiera (RE) site in via Falcone, met behulp van een technologisch procedé dat uniek is in zijn soort, waarbij een exclusief koud sinterproces wordt toegepast. Deze innovatie geeft Litokol een concurrentievoordeel dat moeilijk te overbruggen zal zijn, ook beschermd tegen eventuele pogingen tot reverse engineering.

Twee specifieke reinigingsmiddelen vervolledigen het gamma, Litonet EVO en Litonet Gel EVO, voor het reinigen tijdens het aanbrengen en het verwijderen van eventuele epoxyvoegresten van alle soorten keramische tegels, mozaïeken en natuursteen.

FillGood EVO: klaar voor gebruik & hergebruik

De studie van de primaire materialen en de manieren om deze te combineren leidt tot de creatie van een nieuwe familie van innovatieve producten, allemaal met eco-duurzame eigenschappen.

Op basis van deze veronderstellingen is FillGood EVO ontstaan, een gebruiksklare en herbruikbare polyurethaanmortel op waterbasis, perfect voor zowel de residentiële als de openbare sector. FillGood EVO is de voorloper van een nieuwe productfamilie en een nieuwe voegfilosofie die wordt gekenmerkt door gebruiksgemak (omdat er geen sprake is van vermenging), besparing, schoonheid, de gezondheid van de gebruikers en de luchtkwaliteit van de omgeving.

FillGood EVO is in feite de innovatieve voegmortel van Litokol op basis van polyurethaanharsen in waterige dispersie voor het waterafstotend voegen tussen keramische tegels en glasmozaïeken met voegen van 1 tot 6 mm breed. In tegenstelling tot cementvoegen heeft het geen risico-indeling, is het niet corrosief, niet giftig en niet gevaarlijk voor het milieu. Perfect ook voor het voegen van grote formaten. FillGood EVO is beschikbaar in 24 afwerkingen: de 4 koude tinten en 4 warme tinten kunnen worden aangevuld met Spotlight- en Gold-toevoegingen, waardoor de mogelijkheid om het meest geschikte effect te kiezen wordt vermenigvuldigd. Als aanvulling op FillGood is FillCleaner EVO geboren, het ecologische vloeibare wasmiddel dat bestaat uit ingrediënten afkomstig van natuurlijke, volledig biologisch afbreekbare stoffen voor het verwijderen van polyurethaanmortelresten.

EpoxyÉlite EVO en Litoelastic EVO

In het voorjaar van 2019 bracht Litokol EpoxyÉlite EVO op de markt, een tweecomponenten zuurbestendige epoxymortel voor het plaatsen en voegen van keramische tegels en mozaïeken binnen en buiten met een voegbreedte van 1 tot 15 mm op wanden en vloeren. Deze mortel is voornamelijk ontworpen voor industrieel gebruik en kan ook worden gebruikt in residentiële en commerciële omgevingen dankzij een reeks kleuren die kunnen worden gecombineerd met zowel technische als designvloeren. Het heeft een ultralage uitstoot van vluchtige organische stoffen. Het is niet corrosief, niet giftig, niet gevaarlijk voor het milieu, vrij van beperkingen voor reizen over de weg, door de lucht of per spoor en vereist geen IMO-containers voor vervoer over zee.

Litoelastic EVO daarentegen is een witte, tweecomponenten, flexibele, reactieve lijm met hoge prestaties en geen verticale slip voor de installatie van elk type materiaal, niet enkel keramische tegels, maar ook mozaïeken, natuursteen, glas, ijzer, koper, hout, LVT, op binnen- en buitenmuren en -vloeren. Het is bijzonder effectief op flexibele oppervlakken en op oppervlakken die onderhevig zijn aan trillingen. Litoelastic EVO, met een ultralage uitstoot van vluchtige organische stoffen, is vrij van oplosmiddelen en zeer goed bestand tegen water. Litoelastic EVO is gemakkelijk te bewerken dankzij de smeuïge consistentie, waardoor het zeer glad is en het werk van de installateurs aanzienlijk verbetert.

Nieuwe reinigingsmiddelen voor oppervlakken

De familie van oppervlaktedetergenten wordt uitgebreid met twee nieuwe producten, eveneens milieuvriendelijk en “zero risk”: Litoclean EVO en Litoshine EVO. Litoclean EVO is een ontkalkingsproduct met een vergelijkbare werking als sterke zuren (muriatisch, zoutzuur, zwavelhoudend) met het grote voordeel dat er geen giftige of schadelijke dampen vrijkomen. Het is geformuleerd met de nieuwste generatie oppervlakte-actieve stoffen die in staat zijn om alle soorten residu’s die achterblijven bij cementgebonden voegmiddelen op te lossen.

Litoshine Evo daarentegen is een neutraal reinigingsmiddel op waterbasis dat is geformuleerd met behulp van milieuvriendelijke plantaardige materialen die 100% biologisch afbreekbaar zijn en veilig voor mens en milieu. Het is speciaal ontworpen voor de dagelijkse reiniging van alle oppervlakken, zonder spoelen, in het bijzonder vloeren met een laag absorptievermogen. De was- en oplosmiddelvrije formulering laat geen film of strepen achter op de vloer, wat een uitstekende reinheid en een frisse schone geur garandeert.