Een stabiel, duurzaam terras in een handomdraai

Het familiebedrijf Solidor Rubber & Products, in het West-Vlaamse Wevelgem, heeft sinds zijn oprichting in 1978 een toonaangevende serie van innovatieve rubber- en kunststofproducten gecreëerd voor toepassingen in de woning- en kantoorbouw, machinebouw, chemische nijverheid, voedingsindustrie en andere sectoren.

Dankzij de generatie-overstijgende ervaring, kennis en specialisatie, blijft het bedrijf met de zonen van stichter Bernard Dejans, Emmanuel en Olivier, vernieuwen en het gamma accessoires en oplossingen uitbreiden. Inmiddels versterkt ook de zoon van Emmanuel, Henri, de verkoopafdeling van de familieonderneming die 24 medewerkers telt en exporteert naar 26 landen.

Solidor heeft, naast het versnijden van verschillende kwaliteiten in rubber, al meer dan 35 jaar het  spuitgieten van kunststofproducten als core business”, begint gedelegeerd bestuurder Emmanuel Dejans. “Vermits dat met een uiterst geavanceerd machinepark gebeurt, leidt dat tot zeer homogene producten.”

Behalve in de meest uiteenlopende producten voor derden, komt dit ook tot uiting in het eigen gamma hoogkwalitatieve regelbare terrasdragers waarmee Solidor marktleider voor de Benelux is.

Regelbare terrasdragers

Regelbare terrasdragers van Solidor worden toegepast voor het verhogen en pas brengen van terrassen, tegels, metalen roosters en WPC-planken. De producten zijn in een handomdraai in hoogte verstelbaar van 1cm tot 1m en dat met een beperkt aantal referentiestukken. Zowel de duurzaamheid van het materiaal als de stevigheid van de constructie zorgen voor een vlotte plaatsing.

“Elke terrasdrager kan wel 800 kg aan”, zegt Dejans. “Als vier tot zeven exemplaren een vierkante meter ondersteunen, is de draagkracht echt wel gegarandeerd, zelfs met een jacuzzi of barmeubel er bovenop. Daarom geven we graag 10 jaar garantie op elke terrasdrager. En mocht 800 kg draagvermogen voor sommige toepassingen toch nog onvoldoende zijn, worden de dragers met glasvezel versterkt zodat zij wel 1.500 kg kunnen torsen.”

Paradepaardje

Het nieuwste paradepaardje van Solidor is dan ook het Premium-assortiment dat de installatie van elk terras nog sneller en eenvoudiger maakt. Dat o.m. door innovaties als: een automatische hellingcorrector (tot 5%), het uitzonderlijk grote bereik van het moduleerbare systeem, een schroefdraad met vaste eindblokkering en extra voorzieningen voor het bevestigen van de terrasdragers met lijm of schroeven. Bovendien is een voegbreedte van 2, 3 of 6 mm mogelijk.

Met het gepatenteerde Structusol-draagsysteem blijven ook heel grote keramische tegels in elk legpatroon steeds pas liggen omdat er zowel laterale als frontale verbindingen mogelijk zijnEmmanuel Dejans

Nieuw zijn ook de strategische openingen in de voet die doorgang verlenen aan neerslag, installatielijm, bouten en schroeven.

Emmanuel: “Begin dit jaar patenteerden we een bovenplaatje, voorzien van een bitumen kleeflaag. Daardoor liggen de tegels nog stabieler en wordt ‘wiebelen’ verhinderd. Het voordeel daarvan is dat je niet enkel een heel stabiel terras krijgt, maar bovendien kan -indien nodig- de tegel gemakkelijk uitgenomen worden voor reparaties aan de dakbedekking en vervolgens terug op het bovenplaatje met bitumen kleeflaag geplaatst worden.

Een andere nieuwigheid is het ‘Liftsol’-funderingssysteem dat reguliere funderingswerken overbodig maakt. “De funderingsschroef van 75 cm lengte wordt in de grond gedraaid en daar bovenop wordt de regelbare funderingsdrager aangebracht om de gewenste hoogte in te stellen”, aldus Emmanuel.

Structusol aluminium draagsysteem

Behalve de uiterst lage terrasdragers, werd begin dit jaar ook een modulair draagsysteem geïntroduceerd, uitgerust met een ultradun aluminiumprofiel als uiterst stabiele onderstructuur. De diverse verbinding- en verlengstukken zorgen voor een vlotte opbouw en de handige voegstukken voor een optimaal watermanagement. De geïntegreerde thermoplastische rubbers beperken contactgeluiden en zorgen voor extra grip.

“Met het gepatenteerde Structusol-draagsysteem blijven ook heel grote keramische tegels in elk legpatroon steeds pas liggen omdat er zowel laterale als frontale verbindingen mogelijk zijn”, verduidelijkt Dejans. “De ultradunne draagstructuur van amper 16 mm is erg doeltreffend bij renovatiewerkzaamheden waar elke millimeter telt. Want hoe dunner de constructie, hoe meer opties voor de terrasbekleding.”

Nog dit najaar brengt Solidor een bijzonder praktische app uit die, na opgave van variabelen als lengte, breedte en hoogte, meteen vaststelt welke verschillende referenties precies nodig zijn. Zelf uitrekenen hoeft niet langer en fouten worden vermeden, net als extra ritten naar de groothandel.

Bedrijfsuitbreiding

Hoewel het slechts 6 jaar geleden is dat Solidor een gloednieuw bedrijfsgebouw in Wevelgem betrok omdat het vorige in Lauwe te klein werd, stelt zich dit probleem opnieuw. Daarom zal de huidige bedrijfsoppervlakte van 7.200 m² volgend jaar met een productiehal van 2.300 m² worden uitgebreid.

Honderd procent duurzaam

De regelbare terrasdragers van Solidor vormen de meest duurzame ondersteuning voor een langdurig gebruik. In tegenstelling tot de meeste andere, zijn de terrasdragers van Solidor vervaardigd uit 100% re-granulaatmateriaal van éénzelfde bron, dat in het eigen labo aan een grondig kwaliteitsonderzoek wordt onderworpen.

De terrasdragers van Solidor blijven herbruikbaar bij het verplaatsten of het opbreken van het terras.


Tekst: Wouter Peeters – Foto’s: © Solidor en Wouter Peeters