Specialist terrassen en buitentreden komt naar België

Sinds decennia is Ardex een reus in bouwchemie. Maar tot voor kort had de firma geen goed antwoord klaar als het ging om drainage en ontkoppeling. Daarom nam het in 2014 een specialist in de materie over: het Duitse Gutjahr. Dat daarmee nu ook zijn eerste stappen zet in de Belgische markt.

Die introductie in België kwam er sneller dan ze bij Gutjahr/Ardex eigenlijk hadden voorzien, zo legt nationaal accountmanager Eric Pattenier uit. “In 2017 begonnen we met onze binnensystemen IndorTec®: Flexdrain gootsystemen en Therm vloerverwarmingssystemen. Met de buitensystemen wilden we eigenlijk wachten tot we genoeg mankracht hadden. Maar aangezien de vraag er was, zijn we er per 1 januari 2018 toch maar mee begonnen, ook in België.”

Alles zwevend

Het is dan ook meer specifiek in het buitentegelwerk (terrassen, buitentrappen, dakterrassen en gevels) dat Gutjahr excelleert. “We zijn daarin zéér gespecialiseerd met 25 tot 30 verschillende opbouwen, afhankelijk van de opbouwhoogte, de ondergrond of het type natuursteen of keramisch materiaal. Belangrijk is ook dat we alle systemen zwevend aanbrengen, dus niet verbonden met een eventuele betonvloer. Daarom kunnen we ook op EPDM of bitumen een opbouw genereren. Geen nood dus om, wat je heel erg vaak ziet, twee of drie matten te gebruiken. Wij kunnen in één keer de tegels erin kloppen of verlijmen. Naast “droge” tegeldragers hebben we er ook “natte”, speciaal voor natuursteen. Zo kunnen we niet alleen veel hoogte winnen en gewicht besparen, maar kunnen we het ongekalibreerde natuursteen mooi gelijkmatig op de drainage steldrager aanbrengen.

Gutjahr TerraMaxx PF: geen storende dilatatievoegen meer

Hét paradepaardje binnen de buitensystemen van Gutjahr is wel Gutjahr TerraMaxx PF. “Dankzij dit systeem kunnen we zonder dilatatievoegen halfsteens werken, en ook met smalle voegen vanaf 3mm. Dat is mogelijk dankzij een flexibele vulstof: een voeg die in een tube zit met het uiterlijk van een cementgebonden voeg en de flexibiliteit van een siliconen voeg. Zo wordt élke voeg een dilatatievoeg en kunnen we eender welk terras aanleggen: in S-vorm, L-Vorm… maar ook gewoon vierkant natuurlijk. En dit zonder dat er één dilatatie zichtbaar is. Alle tegels kunnen dezelfde voegbreedte behouden. Een systeem dat vooral ook heel goed gaat in combinatie met de 20mm keramische tegels die nu zo erg in trend zijn.”

Capillair passieve matten

“Al onze matten zijn ook capillair passief. Dat wil zeggen: al het vocht dat door de natuursteen, voegen of door een klein scheurtje heen loopt wordt over de mat afgevoerd richting afvoer (goot of hemelwater) maar kan door de zon niet meer capillair omhoog getransporteerd worden. En net dat is 9 op de 10 keer het probleem. Want vaak zeggen ze in de bouw ‘ik heb vorstschade’. Maar de meeste schade op terrassen ontstaat in maart-april, als de zon weer gaat schijnen. Er zit dan vocht van de winter-herfst onder de tegels en zo krijg je dampspanning. En dat is wat er gevaarlijk is. Want het zijn de thermische spanningen die dit met zich te weeg brengt, die de schade veroorzaken. Eén enkele liter vocht kan wel tot 1700 liter waterdamp omzetten, en die damp voert de schuifspanningen en de thermische spanningen tot een hoogtepunt. De Gutjahr-matten zijn zodanig hoog (minimaal acht millimeter) dat er wel zes, zeven millimeter water in de matten zou kunnen staan. En dat is gigantisch veel. Normaal gesproken gebeurt dat natuurlijk nooit.”

Barrièrevrij van buiten naar binnen

Gutjahr heeft zoals gezegd ook ontkoppelingsmatten voor binnen. “Eén ervan is ook zwevend, de Gutjahr IndorTec Flexbone 2E. Deze mat is echt een probleemoplosser wanneer er getegeld moet worden op vloeren die hechtingsonvriendelijk zijn zoals garagevloeren die verontreinigd zijn door olie, calciumsulfaat vloeren met een nog te hoog restvocht percentage of met een calcium huidje, gescheurde vloeren, houten vloeren of verschillende vloeren in éen ruimte. En dan hebben we een aantal verbonden systemen, zoals de Gutjahr Flexbone VA ontkoppelingsmat die meteen ook een afdichting is. En een derde: de Gutjahr IndorTec Therm E: ontkoppeling, afdichting en elektrische vloerverwarming in één.” De binnen systemen van Gutjahr sluiten ook perfect aan bij de oplossingen voor buiten. “Met onze systemen kunnen we ook, wat de trend is, binnen bij buiten betrekken. Daarvoor hebben we een gootsysteem waardoor we barrièrevrij kunnen werken. Dit is uniek omdat we het gootsysteem waterpas kunnen aanbrengen, dus niet op afschot. Optisch is dat natuurlijk heel fraai, want als je met een bakgoot gaat werken, die moet je altijd op afschot aanbrengen. Anders loopt het water niet weg. En ons systeem slaagt er ook in om véél water af te voeren. De gootsystemen zijn volledig open en zijn standaard voorzien van een vuilfilter.”

Welke klanten?

Wie zijn de klanten voor Gutjahr? “We leggen momenteel contacten met architecten en aannemingsbedrijven die een bepaald soort klanten hebben. Laten we zeggen veeleer de luxesector. Maar we werken ook vaak samen met bijvoorbeeld gemeenten.” Men moet niet denken dat de firma alleen maar grote projecten zou aanpakken, zo accentueert Eric Pattenier. “Kijk, Ardex is niet dé leverancier voor projecten van duizend huizen. Daar zijn we gewoon niet op ingericht. Terrassen, trappen, in combinatie met een zwembad: dat is wat we doen. Zo hebben we voorgevormde drainage traptreden; die je aanbrengt op de trap en voorziet van epoxy of cementmortel. Maar dat hoeven echt geen grote trappen te zijn. Ook kleinere trappen e.d. kunnen veel schade veroorzaken wanneer ze hersteld moeten worden en daarom zijn wij ook zeer geïnteresseerd in de “kleinere projecten”. Kwaliteit boven kwantiteit: daar zijn Ardex en Gutjahr sterk in en daar blijven we ook onze focus op leggen.

Belangrijk is vooral een goede opvolging van het project. Elk project noopt tot een specifiek advies. “Standaardadviezen werken niet met buitenterrassen. Je zou dat heel graag willen, omdat je dan heel snel kan reageren. Maar echt elk terras is anders. Daarom volgen we de zaken nauw op. We zorgen ervoor dat architect en aannemer de juiste informatie hebben, de correcte detailtekening, voor een perfecte uitvoering op de werf. Want het blijft uiteindelijk handwerk.

Gutjahr recruteert

Voor de verdere introductie van Gutjahr in België zoekt ARDEX nog naar een nationaal accountmanager, zegt sales manager Benelux Jan Ebert de Jong: “Zoals gesteld is het specialistenwerk en daarvoor zoeken wij iemand die ons bestaand ARDEX-team komt aanvullen. Dat is ook de reden dat wij wilden wachten met de introductie van de buitensystemen van Gutjahr. Eerst iemand erbij in het team als productspecialist Gutjahr en dan de markt op, maar de markt van buitensystemen heeft klaarblijkelijk een probleem, want ze kan niet wachten op onze Gutjahr systemen die samen met Ardex perfect in systeem werken!”

Foto’s: Ardex