Slogan ‘Innovation needs training’ weerspiegelt BITA 2021

Dat het laatste jaar voor velen onder ons getekend werd door afgeremde en afgelaste activiteiten kan ook door de Belgische Innovatieve Tegelacademie al evenzeer beaamd worden. Een regen van verdaagde opleidingen en geannuleerde workshops viel over deze ondertussen welgekende tegelzettersschool heen. Maar het kernteam van BITA bleef en blijft niet bij de pakken zitten!

Partner TECNO BOUW

Veel gespecialiseerde opleidingscentra voor tegelzetters zijn er in de Benelux niet te vinden. Vooral in België blijkt er een beduidend tekort aan specifieke opleidingen voor de tegelzetter (in spe), niettegenstaande het nog steeds een knelpuntberoep is. Gevestigde bouwvakkers geven maar al te graag de indruk volleerd te zijn, maar men mag niet uit het oog verliezen dat de carrousel van vernieuwing steeds maar sneller en sneller begint te draaien!

Kijk maar eens naar de gigantische groei van nieuwe producten en gereedschappen die zich vandaag op de beroepsmarkt aanbiedt. Voor de stielman-tegelzetter is het aanbod van diversiteit in systemen nog nauwelijks bij te houden is. Om het bos opnieuw door de bomen te kunnen zien, sloot BITA een deal met TECNO BOUW (Confederatie Bouw) met het oog op sterke verruiming en betere verspreiding van minder bekende tips & trics die op de werkvloer zeer nuttig kunnen zijn. Alle tegelzetterscursussen en praktische workshops hieromtrent kan men terugvinden via de websites van BITA en Tecno Bouw.

Speciale Nieuwjaarsbrief

Om de partners, sympathisanten en professionelen op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van BITA, schreef voorzitter Bert Uittenhove een persoonlijk e-mailbericht:

“Beste tegelzetters, Beste partners,

Nu het einde van het jaar nadert, is het tijd om u wat meer nieuws over BITA te geven.

Ondanks de langdurende Coronaperikelen blijven we achter de schermen actief en hopen we u in 2021 weer fysiek te kunnen ontmoeten.

Op 31 oktober hebben we helaas de “XXL Special” training moeten annuleren vanwege de piek van de tweede golf “COVID 19”. Zodra de gezondheidssituatie ons daartoe in staat stelt, plannen we een nieuwe training in (lesplaats BITAtelier Zedelgem).

Voor 2021 plannen we een zeer aantrekkelijk programma voor toonzaalmedewerkers. Neem contact op met Tecno Bouw voor meer info: Dirk.bulens@tecnobouw.be.

Volgens de laatste berichten gaat Stone & Tile 2021 niet door. De beurs was op 18 en 19 maart 2021 gepland en zal normaliter verplaatst worden naar een later tijdstip.

Het tegelfabrieksbezoek MEG is voorlopig voorzien op 7 mei 2021 (10:00h). Let op, het aantal deelnemers is beperkt, dus aarzel niet om u tijdig te registreren!

Noteer alvast in uw agenda, de volgende BITA Day vindt plaats op 25 juni 2021!

Andere projecten staan op de agenda van BITA voor 2021:

  • Een nieuwe website
  • De nieuwsbrief die u om de 3 maanden ontvangt.
  • Een nieuw handboek ‘Modern Tegelzetten’
  • Een volledige upgrade van de richtlijnen voor keramische XXL-plaatsingsmethoden

Als er vragen zijn horen we deze graag.”

Innovatieve productielijn

Om specifieke kennis, ervaring en innovatie gestaag te kunnen opvolgen, moet een tegelzetter soms ook wel eens buiten de landsgrenzen durven te kijken. Dus zullen er in het najaar opnieuw zeer gespecialiseerde en praktische workshops via EITA (European Innovative Tile Academy) georganiseerd worden in de omgeving van de keramiekstad Modena (Sassuolo) in samenwerking met ASSOPOSA (de Italiaanse federatie van tegelzetterbedrijven). Maar het eerstvolgende buitenlandse project dat bovenaan de actie-lijst van BITA staat, is ‘MEG’ in Frankrijk. Het allernieuwste proces voor de productie van innovatieve keramische XL-tegels (tot maximum 100 cm x 100 cm) zal er tot in de kleinste details te zien zijn en door een gespecialiseerd ingenieur begeleid en uitgelegd worden. Een gloednieuwe geïnstalleerde productielijn zorgt er voor om zo goed als tolerantievrije formaten te produceren (zowel de nominale afmetingen als de tegeldiktes). Een nog nooit gezien unicum dus!

En als u het antwoord wenst te weten op de vraag van wat het ingebakken pijltje aan de legzijde van een keramische tegel precies betekent, dan kan nog snel inschrijven de boodschap zijn via https://eita.eu/index.php/workshop om ook dit mysterie meteen daar ook opgelost te zien.

De plaatsen zijn wel beperkt maar er kunnen altijd 2 groepen gemaakt worden indien het maximum deelnemers overschreden wordt. Don’t worry, be BITA!

Federatie ‘Flash News’

De voorzitter van Fecamo Nationaal, Gerard Mahaux, stelde een einde aan zijn taak en gaf begin dit jaar de fakkel door aan James De Smet. Deze Oost-Vlaamse tegelzetter is een oud-leerling van Fecamo-past-voorzitter Peter Goegebeur en maakt deel uit van het onlangs opgerichte keramische XXL-plaatsingsteam. Zijn opgedane ervaring als voorzitter van ‘Fecamo Oost-Vlaanderen’ zal wellicht bijdragen tot innovatieve ideeën binnen deze federatie van en voor de Belgische tegelzetter. FeCaMo vzw staat immers voor “Fédération des Carreleurs et Mosaïstes” en werd destijds opgericht in het jaar 1964 door een Franstalige tegelzetter. Ondertussen is deze organisatie uitgegroeid tot de grootste Belgische tegelzettersfederatie.

In de wandelgangen vernamen wij dat er ambitieuze plannen zijn voor de toekomst van Fecamo dat de laatste jaren toch een ietwat was stilgevallen, onder meer te wijten aan de coronaperikelen. Er zou een samenwerking met de nationale cluster ‘Afwerking’ of de cluster van de complementaire bedrijven FEDECOM (waar ook de natuursteen is ondergebracht) en een opleidingsakkoord met BITA (Belgian Innovative Tile Academy) op de tafel liggen.

Wij kijken alvast reikhalzend uit naar de nieuwe wind dat deze kersverse voorzitter door Fecamo zal blazen en wat hij voor onze tegelzetters kan betekenen. We wensen hem alvast een geslaagd mandaat toe, een termijn van 3 jaar met veel uitdagingen!


Tekst + foto’s: Tecno Tile News