SikaCeram, taking over the world

Het zwembad Oostende zit in de projectenportfolio van SikaCeram© (copyright stad Oostende)

We schrijven 7 jaar geleden: Het Zwitserse bedrijf Sika was één van de grootste spelers ter wereld in de markt van bouwchemie. In België had het tot dan voornamelijk naam en faam verworven in de wereld van waterdichting, betonhulpstoffen, lijmen en kitten, dakdichting, balkon- en gevelrenovatie en  industriële gietvloeren.

Zoals dat bij multinationals gaat, kreeg Sika de kans een overname te doen van enkele fabrieken in afwerkingsproducten: de fabrieken van Schönox© in Duitsland, Cégécol© in Frankrijk en Technokolla© in Italië werden verwelkomd in de groep. Enkele jaren later werd de groep Parex©, in België voornamelijk bekend met het merk Seifert©, ook overgenomen. Hierdoor werd Sika in een groot deel van de wereld een leidende fabrikant in tegellijmen, voegmiddelen en hulpmiddelen voor tegelzetters. Anders dan in de buurlanden hadden deze merken nog geen grote merkbekendheid opgebouwd bij tegelzetters in België. Gezien de sterke technische reputatie van het merk Sika© werd er geopteerd om de nieuwe merknaam SikaCeram© naar voor te schuiven.

Dit artikel verscheen in Polycaro 75

Lees alle artikels van deze editie online

of

PDF downloaden

Om zich op de markt van de mortellijmen te diversifiëren werd getracht om de SikaCeram©-producten de beste prijs / kwaliteit verhouding van België te geven. Er werd voornamelijk beroep gedaan op de high end recepten die in de fabriek van Schönox© in Rosendahl samengesteld werden. Sterk presterende mortels waar hechtkracht optimaal gecombineerd wordt met flexibiliteit en een heel hoog gebruiksgemak voor de tegelzetter. Tegellijmen die smeren als boter en die sterke thixotrope eigenschappen tonen op wanden. Verpakkingen die door middel van een soort ritsluiting even eenvoudig openen als een doos cornflakes en waar de stofproductie tot een minimum beperkt wordt.

(lees verder onder de foto)

1 Trowel SikaCeram-500 Ceralastic

Speciale kam ceralastic

Met een beperkte catalogus lijmen kunnen deze producten toch een oplossing bieden voor 99% van de vraagstukken waar tegelzetters dagdagelijks mee geconfronteerd worden. Deze oplossingen werden in een handige matrix gegoten zodat de tegelzetter steeds weet welk product optimaal is voor welke toepassing.

Dankzij de combinatie van kennis en ervaring van de laboratoria van Sika en haar overnames kon SikaCeram© een aantal primeurs in België invoeren. Zo werd met SikaCeram©- 500 Ceralastic een lijm ontworpen die bij het aanbrengen met een speciale kam op horizontale vlakken in 1 handeling als waterdichting én als lijm gebruikt kan worden. Een ideaal systeem om toe te passen op terrassen waar het water niet gedraineerd wordt in de ondergrond.

Een andere primeur was de eerste S2 tegellijm waarmee een ontkoppelingsmat in vele gevallen kan vermeden worden. SikaCeram©- 295 StarS2 is een lijm waarmee XL, XXL en parketimitatietegels kunnen verlijmd worden op een zand-cementchape met vloerverwarming zonder gebruik van ontkoppelingsmat. Deze technologie wordt na enkele jaren testen in het buitenland al 3 jaar toegepast in België, met heel goede technische resultaten als gevolg. In vergelijking met verlijming op ontkoppelingsmat is de hechtingsterkte veel hoger, klinken er minder holle geluiden en is er minder breuk in de tegel door impact. Daarnaast is er ook een belangrijke tijds- en kostenbesparing.

4 Door de ritssluiting openen verpakkingen even eenvoudig als een doos cornflakes

Door de ritssluiting openen verpakkingen even eenvoudig als een doos cornflakes.

Wat SikaCeram© ook bijzonder maakt is het verschil in verbruik met andere merken. Door de keuze voor zand en cement met een laag soortelijk gewicht in combinatie met uitgekiende harsen is het met een lijm van Sika mogelijk om meer vierkante meters per zak van 25 kg uit te voeren. Dit is –  afhankelijk van de soort lijm die wordt gebruikt – een niet te onderschatten voordeel voor de tegelzetter: tot 25% meer lijm voor dezelfde prijs, maar ook tot 25% minder mixen op een dag en tot 25% minder zakken van het magazijn naar de werf slepen. Daarnaast is het voor de arm- en polsspieren minder belastend om een lichtere lijm uit te kammen dan een lijm met zwaardere vulstoffen.

Het SikaCeram©-team telt intussen 4 medewerkers in België: onder supervisie van Thomas Hemelsoet helpen Laurent Correia (Wallonië en Brussel), Joffrey Hion (Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant) en Soerena Biglari (Oost- en West-Vlaanderen) dagelijks de tegelzetters verder op de werven. Dit resulteerde in een mooi projectenportfolio: talloze kleinere residentiële projecten, maar ook grote oppervlaktes zoals showrooms en winkels, olympische zwembaden, hotels en historische gebouwen.

3 Handige matrix zodat de tegelzetter steeds weet welk product optimaal is voor welke toepassing

Handige matrix zodat de tegelzetter steeds weet welk product optimaal is voor welke toepassing.

Meer info op www.sika.be