Sika, wanneer een lijm echt sterk moet zijn

Sika is gespecialiseerd in verschillende targetmarkets: refurbishment (reparatieproducten), roofing (assortiment dakmembranen), concrete (additieven en hulpstoffen voor beton), industrie (o.a. automotive, waar lasverbindingen de plaats ruimen voor lijmoplossingen), sealing and bonding (kit- en lijmsystemen) en building finishing (met o.m. façadevoegsel).

“Alle Sika-bedrijfsactiviteiten voor de bouwsector zijn opgesplitst in verschillende targetmarkets om duidelijk te structureren”, zegt Thomas Hemelsoet, Business Development Manager Tile Adhesives. “Ons adviseursteam bestaat uit experten in hun vakgebied die daarnaast ook uitgebreide notie hebben van de andere specialisaties, waardoor zij de klant over een totaaloplossing kunnen adviseren.”

Elektriciteit in Gotthardtunnel

Sika werd in 1910 in Zwitserland opgestart door Kaspar Winkler. Hij ontwikkelde Sika-1, een snel bindende, waterdichtende hulpstof voor mortel, gebruikt bij de waterdichting van de Gotthardtunnel toen de Zwitserse spoorwegmaatschappij deze belangrijke verbinding tussen Noord- en Zuid-Europa elektrificeerde.

Kaspar Winkler voorzag het ontstaan van een mondiale behoefte aan zijn baanbrekende bouwchemicaliën en opende reeds in de jaren ’30 van vorige eeuw dochterondernemingen in Europa, de VSA, Argentinië, Brazilië en Japan.

Groei door bedrijfsacquisities

Sika wil anticiperen op toekomstige uitdagingen door betrouwbare, innovatieve, duurzame en langdurige oplossingen te bieden in de bouw-, constructie- en productiesector.

Sika blijft verder groeien dankzij jaarlijkse bedrijfsacquisitiesThomas Hemelsoet

Thomas: “Sika blijft verder groeien dankzij de verbreding van het productportfolio, het aantrekken van nieuwe klanten en, primordiaal, door jaarlijkse bedrijfsacquisities. Na de acquisitie van drie fabrieken, gespecialiseerd in mortels voor tegelzetters, in Italië, Frankrijk en Duitsland, werd een verkoopstructuur voor tegellijmen in België opgestart. De recentste acquisitie (2019) betreft Parex Group, wat Sika een groot marktvoordeel in o.a. China en Frankrijk oplevert. In België is Parex bekend als moederbedrijf van Seifert.”

Door deze bedrijfsvoering is Sika nu één van de grootste mortelproducenten ter wereld.

Niet enkel kommer en kwel vanwege Covid-19

“Tijdens de Covid-19-pandemie verschoof de focus zich enigszins van bouwmateriaalhandels en andere verkooppunten naar het prospecteren bij aannemers op werven”, aldus Hemelsoet. “Er werd heel sterk geadviseerd over waterdichting voor zwembaden, wat resulteerde in een mooie extra omzet voor onze onderneming. Want men blijft nu meer thuis dan voordien en gebruikt het beschikbare budget voor de aanleg van een zwembad en/of terras.

Het Coronavirus heeft er ook voor gezorgd dat mijn collega’s en ik nu veel frequenter virtueel vergaderen, terwijl dit vroeger lange, tijdrovende autoritten betekende. Dit is een nieuwigheid die we vast zullen aanhouden.”

Marktevolutie

Er wordt vastgesteld dat professionele vloerders vaker de C2TE S1 lijmen als standaardlijm aanhouden om kwalitatief werk te kunnen uitvoeren bij grotere tegels en meer uitdagende ondergronden. Het feit dat deze lijmen eenvoudiger verwerkbaar zijn en dat er vaak meer oppervlakte betegeld kan worden per zak, wordt door hen ook als een voordeel aanzien.

Ons adviseursteam bestaat uit experten in hun vakgebied die daarnaast ook uitgebreide notie hebben van de andere specialisatiesThomas Hemelsoet

Hyperflexibele S2-lijmen worden meer en meer gebruikt om spanningen tussen de ondergrond en het tegeloppervlak te neutraliseren. Vooral in Vlaanderen was het de gewoonte om, bij plaatsing op een chape met vloerverwarming, grootformaattegels en parketimitatietegels van een ontkoppelingsmembraan te voorzien. S2-lijmen maken een dergelijke ontkoppeling in de meeste gevallen echter overbodig en dat betekent een significante tijdswinst voor de plaatser én een lagere investering in materiaal, vermits een ontkoppelingsmembraan prijzig is. Bovendien is de hechting op de ondergrond veel sterker en de kans op breuk bij puntbelasting vrijwel nihil.

Uitdagingen, oplossingen en innovaties

De correcte verlijming van grootformaat buitentegels op chape vormt steevast de grootste uitdaging voor elke plaatser. Sika ontwikkelde daarom SikaCeram®-500 Ceralastic, een monocomponent, cementgebaseerde en met polymeren gemodificeerde, goed vervormbare, alkalibestendige, synthetische vezelversterkte tegellijm met waterdichtende en betonbeschermende eigenschappen.

“Omdat die wel 3,5 keer elastischer is dan een vergelijkbare S2-lijm, wordt de spanningsopbouw tussen chape en buitentegel geneutraliseerd”, weet Thomas.

Het waterdichtingsassortiment werd verder gefinetuned, o.m. door de introductie van zelfklevende hoekbanden en sheet membrane. Alles Etag 022 gecertificeerd, uiteraard.

Ook de voegkleuren ondergingen een restyling met nieuwigheden als hout- of natuursteenkleur.


Meer informatie? Contacteer Sika

Sika Belgium nv, Venecoweg 37, 9810 Nazareth | +32 (0)9 381 65 00 | bel.sika.com


Tekst: Wouter Peeters – Foto’s: ©Sika