Sika breidt uit en richt vizier op tegelzetters

Nieuwe magazijnen, een nieuw trainingscentrum, labo-ruimten, een order-picking systeem,… Sika (Nazareth) investeert fors in infrastructuur en in naambekendheid op de tegelmarkt.

Belgische groei

De eer het lint door te knippen, op 28 mei jongstleden, kwam toe aan Hoofd Noord-Europa Eric Dehasque. Die meldde daarbij dat de investering in Nazareth deel uitmaakt van een globaal offensief. “Sika investeert vooral zeer sterk in de groeimarkten, waaronder Afrika. In 2014 kenden we een stijging van 8,4% in netto-omzet en 28% in netto-winst.”

Bernard Van Sever, general manager Sika Belgium, wees erop dat die globale toename ook merkbaar is in België. De laatste jaren steeg Sika van 40 naar 60 werknemers; goed voor een omzet van zo’n 40 miljoen euro. Om verdere groei te ondersteunen, was een gepaste infrastructuur onontbeerlijk.

“Al deze investeringen hebben uiteraard één doel: de service voor onze klanten verbeteren.” Bernard Van Sever, general manager Sika Belgium

Verdubbeling opslagruimte

De nieuwe voorraadmagazijnen staan opslag toe tot tien meter hoog, en de opslagplaats voor brandbare materialen is voorzien van een state-of-the-art gasdetectie-systeem dat op één minuut tijd tien keer het volume van de ruime aan zuurstof kan verversen. “We verdubbelen hiermee onze stockage-capaciteit”, aldus Bernard Van Sever. “Daardoor kunnen we onze producten allemaal van hier uit leveren, waardoor we een zeer snelle leveringstermijn hebben én ook kleinere hoeveelheden kunnen bezorgen.” Dit is mogelijk doordat het ERP-order picking systeem de efficiëntie verhoogt.

Trainingscenter

Nog nieuw: een tankafvulinstallatie, een betonlabo,…, en een gloednieuw trainingscentrum voor vloersystemen, tegellijmen, betonherstel, terrasdichting, dakmembranen, kitten, enzovoort. “We hadden al een opleidingscentrum” zegt Bernard Van Sever, “maar daar stond je wel opeengepakt, en er was weinig plaats om een staal te leggen. Nu hebben we alle infrastructuur, met ook bijvoorbeeld zuigkappen.”

Voorlichting is belangrijk voor de firma met een meer dan honderdjarige traditie in innovatie. Wereldwijd heeft de firma, in 20 technologie centers, 800 medewerkers die jaarlijks zo’n 80 patenten verwerven. “Ons stokpaardje is techniek”, zegt Van Sever. “En om mensen ervan te overtuigen dat onze zeer technische producten ook wérken, moeten we dat kunnen tonen. Daarvoor geven we demo’s en productvoorstellingen, met theoretische omkadering maar vooral praktisch gericht. En met catering erbij.”

Naamsbekendheid

Technisch gezien staan we een pak voor op de meeste concurrenten”, aldus Thomas Hemelsoet (foto), technisch commercieel adviseur tegellijmen. “Maar SikaCeram is nog niet genoeg bekend bij tegelzetters. Dus daar zijn we nu aan het werken: met direct mail, beurzen… De tegelzetter moet weten dat we alle expertise in huis hebben om projecten perfect te ondersteunen. Hij kan ons altijd bellen: ik sta hier met die ondergrond, en dat soort tegel, hoe lossen we dat op? Dan kunnen wij het antwoord onmiddellijk geven, ook als er lastige technische kwesties bij komen kijken zoals waterdichting.”

Geen kopbreker

Met de uitbreiding van Nazareth verdwijnt de vestiging van Sika in Evere. Het gaat om een aanzienlijke investering, waarover evenwel niet lang moest worden nagedacht, gelet op de Belgische groeicijfers: “Het was een heel gemakkelijke beslissing om de investering hier te doen”, besluit Eric Dehasque.