Schadevrij tegelen op vloerverwarming dankzij Schlüter®

‘Gegarandeerd XL-tegels zonder barsten op vloerverwarming, heeft Schlüter®-Systems ook hier een oplossing voor?’ Met deze vraag werd Dimitri Stadsbader, technisch adviseur bij Schlüter®-Systems, gecontacteerd door Donovan Mouton van het Brusselse studiebureel Delplasse & Associés.

“Dieter Daneels, projectleider voor hoofdaannemer Beddeleem NV, stond voor de uitdaging om 350m² XL-tegels (120x120cm) te plaatsen in de inkomhal van het hoofdkantoor van P&V Verzekeringen in Brussel”, zegt Dimitri Stadsbader. “Als bijkomende moeilijkheid diende dit op vloerverwarming te gebeuren, terwijl de bouwheer -omwille van esthetische redenen- geen doorgesneden tegels wenste ter hoogte van de zettingsvoegen in de dekvloer.”

Al snel bleek Schlüter®-Systems de ideale partner om de perfecte systeemoplossing aan te bieden mét garantie op de vloerbekleding.

Schlüter®-BEKOTEC-THERM

Dankzij de gepatenteerde opbouw van het Schlüter®-BEKOTEC-THERM-systeem worden de spanningen in de vloerconstructie geneutraliseerd. Bovendien hoeven er in de dekvloer geen zettingsvoegen voorzien te worden, waardoor deze op een esthetische manier in de vloerbekleding geplaatst kunnen worden. Op die manier ontstaat er een langdurige, schadevrije en verwarmbare vloeropbouw.

Bijkomende pluspunten

In tegenstelling tot een klassiek vloerverwarmingssysteem diende er met deze oplossing geen droogtijd van de dekvloer gerespecteerd te worden. Dat leverde zomaar even wel een 5-tal weken tijdswinst op

Naast de Schlüter®-garantie op een schadevrije vloerbekleding, bood Schlüter®-BEKOTEC-THERM voor dit project nog tal van bijkomende voordelen, die ongetwijfeld van invloed waren om voor de gemaakte keuze te opteren. Dimitri: “Een belangrijk gegeven voor dit specifieke project was de korte verwerkingstijd; in tegenstelling tot een klassiek vloerverwarmingssysteem diende er met deze oplossing geen droogtijd van de dekvloer gerespecteerd te worden. Dat leverde zomaar even wel een 5-tal weken tijdswinst op. Ook vanuit verwarmingstechnisch en ecologisch oogpunt zijn er enkel maar voordelen op te tekenen. Want dankzij de geringe dikte van de dekvloer boven de verwarmingsbuizen, ontstaat er nagenoeg geen inertie. Met een snel reagerend verwarmingssysteem tot gevolg. Verwarmen op het moment dat er een verwarmingsvraag is, in combinatie met een beduidend lagere aanvoertemperatuur, leidt uiteraard tot veel geringere verwarmingskosten en beduidend lager energieverbruik.”

Plaatsingsadvies met garantie

Voor het project werd een plaatsingsadvies opgesteld dat nageleefd diende te worden om de officiële Schlüter® garantie te verkrijgen. In betreffend document werden, beknopt samengevat, volgende punten uitvoerig beschreven:

  • Realisatie van een vlakke ondergrond aan de hand van een uitvulchape in combinatie met vloerisolatieplaten,
  • Vakkundige plaatsing van Schlüter® randstroken, noppenplaten en buizen,
  • Dekvloer met classificatie CT-C25-F4 met een dekking tussen 8 en 25 mm boven de noppen, zonder wapening en zettingsvoegen,
  • Vakkundig verlijmen van de ontkoppelingsmat Schlüter®-DITRA25 en de XL-tegels met formaat 120x120cm.

Perfecte ondergrond

“Net zoals voor nagenoeg alle toepassingsgebieden in de bouwsector, is een perfecte ondergrond de belangrijkste factor om verder op te bouwen”, verduidelijkt Dimitri Stadsbader.

“Met Schlüter®-BEKOTEC-THERM is dit vanzelfsprekend niet anders. Ook de onderneming Beddeleem NV had dit zo begrepen, want voor de integratie van onze klimaatregelende tegelvloer, met een totale dikte van slechts 7,5cm, zorgde de hoofdaannemer voor een stabiele en draagvaste ondergrond. Hierop verder bouwen bood voor de verwarmingsinstallateur, alsook voor de chape- en tegelwerken, tal van voordelen. Het plaatsen van de noppenplaten en buizen gebeurde zeer vlot omdat, precies dankzij die noppenstructuur, het systeem gemakkelijk en snel aangebracht kon worden. Maar ook voor de chapewerken was het rendement veel hoger omwille van de geringe chapedikte.”

Van zodra de chapevloer beloopbaar was, werd de Schlüter®-DITRA25 mat verlijmd, om aansluitend de tegelwerken aan te vatten. Ook het plaatsen van de tegels verliep volledig vlekkeloos, mede dankzij het feit dat de XL-tegels niet doorgesneden hoefden te worden; de zettingsvoegen konden vrij in de tegelvoegen voorzien worden. Met het beoogde perfecte resultaat tot gevolg. “Precies dankzij de erg korte verwerkingstijd verliep de coördinatie van de werken opvallend vlot”, besluit Dimitri Stadsbader tevreden. “De nieuwe inkomhal van P&V Verzekeringen in Brussel kan in principe in de loop van dit najaar dan ook bewonderd worden.”


De klimaatregelende tegelvloer van Schlüter-Bekotec-Therm

Schlüter®-Bekotec-Therm bestaat reeds sinds 2002 en wordt algemeen aanvaard als dé klimaatregelende tegelvloer bij uitstek voor vandaag en morgen.

Het product is dan ook multi-toepasbaar:

  • bij renovatie waarbij de beperkte opbouwhoogte en de korte, beperkte verwerkingstijd alles bepalende factoren zijn,
  • bij nieuwbouw waar vanwege de vereiste, hoge isolatienormen de plaatsing van een niet-inert vloerverwarmingssysteem een absolute must is.

Schlüter®-Bekotec-Therm heeft de oplossing voor het verwarmen/koelen waar en wanneer vereist en dat voor jaargetijden.

Energie besparen met keramiek… made by Schlüter-Systems.

Schlüter®-Systems KG
BeNeLux Bureau
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel.: +32 14 44 30 80
Benelux@Schlueter.de
www.bekotec-therm.com


Foto’s: Schlüter®-Bekotec-Therm