Samenwerken tegen kinderarbeid in Indiase steengroeves

No Child Left Behind is een baanbrekend project inBudhpura, India, met als doel het creëren van ‘kinderarbeidvrije zones’ (Child Labour Free Zones). De visie die erachter schuilt, is een wereld waarin elk kind recht heeft op onderwijs en gewoon kind kan zijn. Drijvende kracht is een samenwerkingsverband van enkele ngo’s met de steun van natuursteenbedrijven Beltrami, Stoneasy.com en London Stone.

Zandsteengroeves

De beschamende waarheid is dat kinderen nog steeds betrokken zijn bij het zware werk in steengroeven in India, en in het bijzonder bij de productie van zandsteen kasseien. Budhpura, gelegen in het hart van de zandsteengroevenregio in de Indiase deelstaat Rajasthan, is een belangrijke bron van zandsteenkasseien, een product waarbij veel kinderarbeid voorkomt. De redenen voor kinderarbeid in de zandsteenindustrie zijn talrijk. Het basisprincipe bij de aanpak van het No Child Left Behind project is dat de hele gemeenschap moet worden betrokken bij het veranderen van de situatie. Alle belanghebbenden, waaronder ouders, kinderen, leerkrachten, lokale overheden én natuursteenbedrijven, werken samen om de kinderen uit het werk en naar school te krijgen.

Europese natuursteenbedrijven

Sinds 2015 kon het project met de hulp van Stop Kinderarbeid worden uitgebreid naar vier andere dorpen in Budhpura, zodat nog meer kinderen kunnen worden bereikt.

Hoewel het echte werk in Budhpura wordt gedaan door Manjari, begeleid en gefinancierd door Landelijke India Werkgroep Nederland (LIW) en Stop Kinderarbeid, steunen ook de betrokken Europese natuursteenbedrijven (Beltrami, Stoneasy.com en London Stone) het project. Enerzijds financieel en anderzijds door hun leveranciers bij dit verhaal te betrekken. Deze veelzijdige aanpak houdt in dat niet alleen in de gehele toeleveringsketen maar ook in de gemeenschappen binnen de zandsteenproductieregio kinderen uit de productie worden gehaald om ze op de schoolbanken te laten plaatsnemen.

Voor meer informatie kan u terecht op www.nochildleftbehind.be of twitter.com/Children4School